O αρχιτέκτων Γιάννης Βικέλας (αριστερά), ο αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας (κέντρο) και ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος βραβεύτηκαν για το συνολικό αποτύπωμά τους στη χώρα (Spyros Hound).

  Τα στερνά πράγματι τιμούν τα πρώτα. Ή, να πώς οι σημαντικοί δημιουργοί βραβεύονται όσο βρίσκονται εν ζωή. Κατά τη διάρκεια της 8ης ημερίδας ΕΣΩ, πριν από λίγες ημέρες, τα φώτα έπεσαν δικαίως- σε τρεις σημαντικούς Έλληνες που με το έργο τους έχουν καθορίσει την αρχιτεκτονική εικόνα της χώρας (τουλάχιστον την θετική της πλευράς).

  Τα βραβεία συνολικής προσφοράς του Archisearch και της Design Ambassador μπορεί να έχουν εγκαθιδρυθεί μόλις δύο χρόνια, αλλά διαθέτουν ήδη σημαντικό βάρος. Η αρχή έγινε στο 8η ημερίδα ΕΣΩ στο αμφιθέατρο της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση με το βραβείο να απονέμεται στο σημαντικό designer, Γιάννη Τσεκλένη.

  Φέτος παρέλαβαν τη σκυτάλη του εν λόγω βραβείου, τρεις μεγάλοι άνδρες-λαμπρές προσωπικότητες της χώρας μας. Ο διεθνούς φήμης καθηγητής, Θεοδόσης Τάσιος, ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βικέλας που είναι γνωστός για τον Πύργο των Αθηνών, και ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, ο τελευταίος εν ζωή αρχιτέκτονας της γενιάς των μοντερνιστών που δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με ιστορική σημασία αλλά και ένα ενεργό μέλος της σύγχρονης πραγματικότητας.

  Το αμφιθέατρο της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση γέμισε από κόσμο (Spyros Hound).

  Ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής της του ARCHISEARCH.gr δήλωσε: «Αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι έχουν συνδέσει την προσωπική τους δημιουργικότητα και όραμα με το κοινωνικό όφελος αλλά και την οικονομική ευημερία. Η σύνδεση αυτών των τριών πυλώνων αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος και για την Design Ambassador και το archisearch.gr. Μέσα από τις βραβεύσεις θέλουμε να συνεισφέρουμε και με τις δικές μας δυνάμεις στην καταγραφή και ανάδειξη των πρακτικών που γεννήθηκαν από την ιστορία του σχεδιασμού στην Ελλάδα και θα πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για ένα υγιές μέλλον».

  Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας: Ανοικοδόμηση της Σαντορίνης (Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Αχιλλέας Σπανός, Προκόπης Βασιλειάδης).

  O αρχιτέκτων Παναγιώτης Τσακόπουλος απένειμε το βραβείο Lifetime Achievement Award, στον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ελληνική πολιτεία και στη σχέση της με σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες διεθνούς φήμης, οι οποίοι δεν αναγνωρίστηκαν στη χώρα τους.

  Ιωάννης Βικέλας: Ο Πύργος των Αθηνών, κτιριακό συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων που θεμελιώθηκε το 1971.

  Ο Κυριάκος Κυριακίδης ένας πολύ σημαντικός αρχιτέκτονας, βράβευσε τον Ιωάννη Βικέλα για το συνολικό του έργο με το βραβείο Archisearch Lifetime Achievement Award αναφερόμενος στην δημιουργικότητα και στο όραμα του Ιωάννη Βικέλα το οποίο κατάφερε να συνδυάσει με το κοινωνικό όφελος. Ο Ιωάννης Βικέλας αναφέρθηκε συνοπτικά σε επιλεγμένα έργα του γραφείου του και στην πορεία του ως αρχιτέκτων μέσα από την υλοποίηση των αρχιτεκτονικών του έργων.

  Θεοδόσης Τάσιος: Η κινητή γέφυρα του Ευρίπου (την εποχή της κατασκευής της ήταν η μοναδική συρταρωτή γέφυρα στον κόσμο).

  H Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση παρέδωσε το βραβείο Archisearch Lifetime Achievement Award, στον Θεοδόση Τάσιο, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμο Πρόεδρο, στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία & Πρόεδρο στην Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Γιάννη Τσεκλένη και αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του.

   

  Διαβάστε ακόμα: «Monolithoi», οι εξοχικές κατοικίες στη Μάνη που χάρισαν διεθνές βραβείο σε δύο νέους αρχιτέκτονες.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top