Πως φτάσαμε από τους πανηγυρισμούς του 2020 για την καταδίκη του σε 13,5 χρόνια στη σημερινή απόφαση; (Nikos Libertas / SOOC)

Ήταν Οκτώβριος του 2020. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν κλείσει την Λ. Αλεξάνδρας, περιμένοντας να ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής. Λίγο μετά το μεσημέρι γίνεται γνωστή η απόφαση, αναγκάζοντας τον κόσμο να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς: το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάνθηκε ότι τα βασικά στελέχη της Χρυσής Αυγής συνέστησαν και οργάνωσαν μια εγκληματική οργάνωση, ενώ την ίδια ώρα, ο Γιώργος Ρουπακιάς κρινόταν ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κι όμως, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε 4 χρόνια από εκείνη την ιστορική απόφαση, ο καταδικασμένος -σε 13,5 χρόνια- αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται. Πως όμως φτάσαμε από τους πανηγυρισμούς του 2020 σε αυτή την απόφαση;

Γιατί δεν δείχνει ικανός ο Μιχαλολιάκος για την τέλεση νέων παράνομων πράξεων; Άλλωστε δεν έχει κρύψει ποτέ τα πιστεύω και τις απόψεις του, αλλά ούτε κι έχει μετανοιώσει για τις πράξεις του.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, το δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έκανε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισής του, παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα. Σύμφωνα με το βούλευμα, το Δικαστικό Συμβούλιο αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, άρα διατάζει την υφ’ όρων απόλυση του αιτούντος.

Κι όταν λέμε όρους:
– απαγόρευση εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
– εμφάνιση στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
– μη συναναστροφή με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστει, διαφώνησε. Πρότεινε την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του Μιχαλολιάκου, τονίζοντας ότι μέσω αρθρογραφίας του εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Πώς γίνεται να αποφυλακίζεται στα τέσσερα χρόνια ενώ έχει καταδικαστεί σε 13,5 έτη;

Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου έγινε με την ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 και το 2019, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις, μετά το 2021, δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους. (Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC)

Μια απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου που γεννάει μερικά βασικά ερωτήματα.

– Που είναι η θετική διαγωγή; Ο Μιχαλολιάκος όλα αυτά τα χρόνια -όχι μόνο από τη δίκη, αλλά και αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο, έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας, ενώ δεν έχει εκφράσει ποτέ τη μετάνοιά του για ότι συνέβη.

– Γιατί δεν δείχνει ικανός για την τέλεση νέων παράνομων πράξεων; Άλλωστε ο Μιχαλολιάκος δεν έχει κρύψει ποτέ τα πιστεύω και τις απόψεις του. Ενώ μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 66 ετών και χωρίς προβλήματα υγείας (όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον), πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε μια ηλικία που δεν τον εμποδίζει κάτι μπορεί να προβεί σε νέες παράνομες πράξεις αν το θέλει.

– Πώς γίνεται να αποφυλακίζεται στα 4 χρόνια ενώ έχει καταδικαστεί σε 13,5 έτη; Ήταν γνωστό από την αρχή ότι τα μέλη της ΧΑ είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης όταν θα είχαν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους – ενώ από την ποινή τους αφαιρούταν το διάστημα της προφυλάκισής τους. Ακόμα κι έτσι, αίτημα αποφυλάκισης είχε τη δυνατότητα να ζητήσει κοντά στα 5 χρόνια κι όχι καν πριν κλείσει τα τέσσερα έτη.

Ας μην σχολιάσουμε καν το ότι διαβάσαμε ότι η απόφαση για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου έγινε με την ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 και το 2019, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις, μετά το 2021, δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους. Για άλλη μια φορά αυτή η χώρα μας αφήνει άναυδους.

 

Διαβάστε ακόμα: Μενέλαος Χαραλαμπίδης – «Μόνο στην Ελλάδα, από όλη την Ευρώπη, οι κατοχικοί δωσίλογοι έπεσαν στα μαλακά»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top