Δεν είναι μόνο οι περιπέτειες του 007, αλλά και η μουσική από τις ταινίες του που μας έχει μείνει (Φωτογραφία: waterfront.co.uk).

H δράση, η αδρεναλίνη, το ασίγαστο πάθος, το κυνηγητό, οι εκρήξεις, οι πυροβολισμοί (πολλοί πυροβολισμοί), οι επικίνδυνες αναρριχήσεις, οι μάχες σώμα με σώμα. Και τι δεν έχει κάνει όλα αυτές τις δεκαετίες ο περιλάλητος James Bond. Και πόσα ακόμη έχει να κάνει στο μέλλον. Επί του παρόντος, περιμένουμε να δούμε τι έχει κάνει στο No Time To Die.

Ολα τούτα, όμως, ζητούν τον κατάλληλο χρωματισμό για να αποκτήσουν δραματική άλω. Γι’ αυτό σε όλες τις ταινίες της saga μας έχει μείνει και κάποιο τραγούδι ή κάποια μελωδία. Μπορεί να μην ήταν όλες επιτυχημένες, αλλά εκείνες που έπιασαν το στόχο τους αποδείχθηκαν επικές και διαχρονικές. Ιδού τα πέντε τραγούδια που μας έμειναν περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια.

Το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας Skyfall, τραγουδισμένο από την Adele, είναι το πιο διάσημο τραγούδι από όλες τις ταινίες του Bond.

To Skyfall πριμοδοτήθηκε από το τραγούδι της Adele.

5. Skyfall  (Adele)

Σύμφωνα με τα views στο YouTube το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας Skyfall, τραγουδισμένο από την Adele, είναι το πιο διάσημο τραγούδι από όλες τις ταινίες. Η σύνθεση πατάει στις vintage νότες της Σίρλεϊ Μπάσεϊ και γεμίζει με συμφωνικές προτάσεις που δίνουν αυτόν τον επικό τόνο που ήθελε η ταινία. Φυσικά, η επιτυχία του τραγουδιού βοήθησε και την ταινία να εκτιναχθεί στα εισιτήρια. Η φωνή της Adele είναι υποβλητική, σε καθηλώνει. Μπορεί οι στίχοι του τραγουδιού να μην είναι τίποτα σπουδαίο, ωστόσο το όλον λειτουργεί προσθετικά στην ταινία και σου μένει στο μυαλό.

 


 

Το Goldfinger μπορεί να ακουστεί και «αυτόνομο», δίχως τις σεναριακές δεσμεύσεις.

Σον Κόνερι και Σίρλεϊ Μπάσεϊ. Πώς να μην μας μείνει το Goldfinger στο μυαλό;

4. Goldfinger

Ενα από τα κλασικά τραγούδια της saga που μπορεί να σταθεί και μόνο του δίχως τις σεναριακές δεσμεύσεις και συνδηλώσεις. Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ με εκείνη τη βελούδινη και έντονη φωνή της του δίνει τέτοια υπόσταση που, κάλλιστα, μπορούμε να μιλάμε για ένα από τα κλασικότερα τραγούδια που έχουν ακουστεί σε κινηματογραφική ταινία. O Tζον Μπάρι βρίσκεται σε εκπληκτική συνθετική φόρμα, καθώς και οι άλλες μουσικές της ταινίας είναι εξαιρετικές. Κι όμως, τι τα θέλετε, όταν μπαίνει στη σκηνή η Μπάσεϊ, όλα τα άλλα υποκλίνονται στο μεγαλείο της.


 

 

Οι στίχοι του Diamonds Αre Forever είναι βγαλμένοι από το όνειρο μιας γυναίκας που δεν περιμένει και πολλά από τους άντρες.

Tα διαμάντια είναι σαν τον 007: παντοτινά (Φωτογραφία: 007.com).

3.Diamonds Are Forever

Σίρλεϊ Μπάσεϊ, ξανά και ξανά. Αυτή τη φορά στο Diamonds Αre Forever τραγουδάει μια πιο σφιχτή και ευθύβολη σύνθεση. Είναι ίσως το πιο κοφτερό τραγούδι αρχής του franchise. Οι στίχοι είναι βγαλμένοι από το όνειρο μιας γυναίκας που δεν περιμένει και πολλά από τους άντρες «οι άντρες είναι απλοί θνητοί και γι’ αυτούς δεν αξίζεις να πας στο τάφο», τραγουδάει η Μπάσεϊ και μας ρίχνει μια γροθιά στο πρόσωπο (εμάς, των ανδρών). Ο παραγωγός Harry Saltzman θεώρησε το τραγούδι ως απαράδεκτα σεξουαλικό. Ευτυχώς που δεν εισακούστηκε και το τραγούδι πέρασε στην ιστορία.


 

To You Only Live Twice ήταν να το τραγουδήσει ο Φρανκ Σινάτρα, αλλά τελικά δόθηκε στην κόρη του.

Ζεις μονάχα δύο φορές, αλλά ακούς το τραγούδι της συγκεκριμένης ταινίας περισσότερες.

2.You Only Live Twice (Nancy Sinatra)

Το τραγούδι ξεκινάει με έναν στρόβιλο χορδών που βαθμηδόν αυξάνονται σε ένταση. Άνετα θεωρείται μια από τις κορυφαίες συνθέσεις του Τζον Μπάρι. Αρχικά προοριζόταν για τον Φρανκ Σινάτρα, αλλά τελικά δόθηκε στην κόρη του. Επειδή η συγκεκριμένη ταινία του franchise έχει μπόλικη Άπω Ανατολή (κάπου μεταξύ Τριγώνου των Βερμούδων και του Ειρηνικού Ωκεανού), ο Μπάρι βάζει στη μεγαλειώδη μελωδία του και μια πτυχή εξωτισμού με τα ξυλόφωνα και τα μπαμπού. Η φωνή της Σινάτρα αποδείχθηκε ιδανική για τα φωνητικά. Αλλο ένα κλασικό τραγούδι που αναδύθηκε από μια ταινία του Bond.


 

25 χρόνια μετά, λόγω μιας διαφήμισης της μπίρας Guiness στην Αγγλία, το We have all the time in the world έγινε τρομερό χιτ.

Ο George Lazenby ως Τζέιμς Μποντ στην ταινία On Her Majesty’s Secret Service (nyt.com).

1. We Ηave Αll Τhe Τime Ιn Τhe World

Λούις Αρμστρονγκ, Τζον Μπάρι και, αίφνης, ένα τραγούδι που θα μπορούσες να το ακούς, ανεξάρτητα από την ταινία, πίνοντας ένα μπέρμπον σε κάποιο μπαρ, βράδυ, μόνος, αναπολώντας τα περασμένα, τις χαρές που έφυγαν, τις γυναίκες που πέρασαν, το μέλλον που έρχεται. Το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία On Her Majesty’s Secret Service. Μπορεί να μην κατάφερε να ανέβει στα τσαρτ (ούτε στις ΗΠΑ ούτε και στη Μ. Βρετανία), αλλά 25 χρόνια μετά, λόγω μιας διαφήμισης της μπίρας Guinness στην Αγγλία, έγινε τρομερό χιτ. Είναι ένα τραγούδι που έχει περάσει από χέρι σε χέρι πολλών καλλιτεχνών που το διασκεύασαν με το δικό τους στιλ.

 

Διαβάστε ακόμα: Μετράμε ανάποδα για την επιστροφή του 007. Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top