To online shop Suitsupply έχει κάνει μια μικρή επανάσταση πουλώντας κοστούμια που μπορεί να μην έχουν κορυφαάι υφάσματα και ραφή αλλά έχουν μοντέρνα γραμμή και δεν κοστίζουν ακριβά.

Το εκλεκτό δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας, έστω και για μια φορά, είναι η bespoke εμπειρία. Να αφεθούμε στα χέρια ενός έμπειρου ράφτη να μας φτιάξει ένα κοστούμι που να ταιριάζει απόλυτα στον σωματότυπό μας, να έχει τα δικά μας χαρακτηριστικά και να μην μοιάζει με κανενός άλλου.

Φυσικά, η μοναδικότητα πληρώνεται. Σε αντίθεση με τα κοστούμια του εμπορίου, αυτά των ρεκτών της ραπτικής έχουν μεγαλύτερο κόστος, αλλά εντελώς άλλη συναισθηματική αξία (συν το… προσδόκιμο ζωής). Από την άλλη, ουδείς δικαιούται να στραβοκοιτάξει τους άντρες που λόγω δουλειάς ή στιλ ή εισοδήματος φορούν καθημερινά οικονομικά σακάκια. Άλλωστε υπάρχει τρόπος να τα μεταμορφώσουμε σε κάτι που να μοιάζει πιο εκλεκτό από όσο είναι πραγματικά.

Απλές ίνες

Ως βασικό κανόνα κρατήστε αυτό: καλό είναι να αποφεύγουμε τα λαμπερά σακάκια που έχουν συνθετικές ίνες. Το καλό ύφασμα πληρώνεται (είναι το βασικό κέντρο κόστους για ένα ρούχο) αλλά προσφορές υπάρχουν πάντα. Προτιμήστε 100% μαλλί για το χειμώνα (ή cool wool για 9 μήνες) και λινό για το καλοκαίρι. Οι φυσικές ίνες θα αντέξουν παραπάνω όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο μάτι: Τα συνθετικά υφάσματα γρήγορα αποκαλύπτουν τη φτήνεια τους.

Στενέψτε το

Συνήθως τα έτοιμα κοστούμια μας είναι λίγο φαρδιά στη μέση, λίγο μακριά στα μανίκια… Ξοδέψτε λίγα χρήματα σε έναν ράφτη για να σας στενέψει το κοστούμι: Στη μέση (να είναι όπως λέμε μεσάτο), στο παντελόνι (να στενεύει ελαφρώς προς τα κάτω) αλλά και στα μανίκια (να μην είναι χαχόλικα και να σταματάνε πάνω από το πουκάμισο, αφήνοντας το να ξεπροβάλλει κομψά).

Προσθέστε ρεβέρ στο μπατζάκι

Σε συνέχεια του προηγούμενου: Τα περισσότερα έτοιμα παντελόνια δεν έχουν ρεβέρ. Προσθέτοντας ένα ρεβέρ 2-4 (ανάλογα το ύψος σας και το στυλ του ρούχου) πόντων, το παντελόνι θα φαίνεται πιο στυλάτο και θα “τερματίζει”πιο στρωτά πάνω από το παπούτσι. Προσοχή, όπως η μανέτα έτσι και το μπατζάκι δεν πρέπει να είναι πολύ μακρύ.

Αλλάξτε τα κουμπιά

Τα φτηνά κοστούμια φέρουν συνήθως εύθραυστα κουμπιά. Επιπλέον είναι πλαστικά και αυτό δεν μπορεί να το κρύψεις εύκολα. Το πιο σύνηθες είναι να σπάνε ή να χάνονται εύκολα. Αν τα αντικαταστήσετε με κουμπιά από γνήσιο κέρατο θα έχετε κάνει την κίνηση ματ. Αν το σακάκι σας είναι κοτλέ υπάρχουν και όμορφα δερμάτινα κουμπιά.

Δοκιμάστε το μονόχρωμο στιλ

Καλό είναι να μην ανοίγουμε πολύ την παλέτα των χρωμάτων που χρησιμοποιούμε στο πουκάμισο, τη γραβάτα και τα παπούτσια μας αν είναι η ποιότητα τους να μας “προδώσει”. Keep it safe, που λένε και στο χωριό. Το μονοχρωματικό στιλ είναι ένα τρικ που κάνει το κοστούμι μας να φαίνεται λεπτότερο και πιο ακριβό.

Φορέστε ακριβά παπούτσια

Το να επιλέξουμε τα πάντα να προέρχονται από το… κάτω ράφι, μάλλον κάνει τη δουλειά αρκετά δύσκολη. Μπορεί να υπάρχουν τρικ για να κάνουμε το κοστούμι μας να φαίνεται πιο ακριβό, αλλά όταν όλα τα υλικά που συνθέτουν το στιλ μας είναι φτηνά, τότε ας μην περιμένουμε θαύματα. Ως εκ τούτου: διαλέγουμε παπούτσια που δείχνουν αυτοστιγμεί την αξία τους. Παπούτσια που ξέρουμε πως όσες φορές κι αν τα φορέσουμε δεν θα χάσουν τη φόρμα τους και δεν θα μας προδώσουν. Ακόμα και αν δεν σας περισσεύουν τα χρήματα, να ξέρετε ότι το παπούτσι είναι επένδυση. Ένα καλό, χειροποίητο, καφέ δερμάτινο μπορείτε να το φοράτε μέρα παρά μέρα για 20 χρόνια, με την κατάλληλη φροντίδα. Και μην ξεχνάτε: οι γυναίκες κοιτάζουν πάντα τα παπούτσια που φοράει ένας άντρας και βγάζουν συμπέρασμα απ’ αυτά.

 

Διαβάστε ακόμα: Ύμνος στα αντρικά δαχτυλίδια.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top