To cargo βρέθηκε από τα πεδία των μαχών στους δρόμους των μητροπόλεων. (Φωτογραφία: Real Men Real Style).

Η γραμμή του ήταν πάντα απλή: Ένα παντελόνι σχετικά εφαρμοστό στη μέση που φαρδαίνει στους μηρούς και στις γάμπες ενώ στους αστραγάλους στενεύει ελάχιστα ή διαθέτει κορδόνια για να δένει σφιχτά πάνω στο πόδι. Ξεχωρίζει όμως από τα υπόλοιπα παντελόνια της αντρικής γκαρνταρόμπας χάρι στις δύο μεγάλες τσέπες στο πλάι που προσφέρουν μία πιο militaire, πιο περιπετειώδη αύρα σε αυτόν που το φοράει. Άλλωστε είναι κι αυτό όπως η πλειονότητα των  ανδρικών ρούχων, αντιγραφή του τμήματος μιας στρατιωτικής στολής.

Το cargo υπήρξε δημιούργημα του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, όταν το 1938 θέλησε να δώσει στους πεζικάριους ένα παντελόνι απαραίτητο για τον πόλεμο, την εποχή των τανκς. Σχεδιάστηκε ως ένα παντελόνι κατάλληλο για να μεταφέρει ο στρατιώτης χάρτες, γάζες, χειροβομβίδες οτι απαιτούνταν για μία μάχη. Οι αμερικάνοι πήραν την ιδέα και το έκαναν ακόμα πιο πρακτικό μεγαλώνοντας τις τσέπες και πρόσθεσαν τα κορδόνια για να δένουν πάνω στις αρβύλες.

Ο Μπραντ Πιτ και το πλήρωμα του τανκ στο «Fury» δείχνουν πως φορούσε τα πρώιμα cargo pants ο αμερικάνικος στρατός.

Σχεδιάστηκε ως ένα παντελόνι κατάλληλο για να μεταφέρει ο στρατιώτης χάρτες, γάζες, χειροβομβίδες, για τη μάχη.

Ό Τζόζεφ Χάνκοκ , βοηθός καθηγητή στο τμήμα του σχεδίου μόδας στο Drexel University έγραψε το διδακτορικό του με θέμα τα παντελόνια cargo δίνοντας του τον εύγλωττο τίτλο «These Aren’t The Same Pants Your Grandfather Wore: The Evolution of Branding Cargo Pants in 21st Century Mass Fashion». Εκεί θέλησε μαζί με την ιστορία του cargo να ιχνηλατήσει την διείσδυση του στην ποπ κουλτούρα και την σύγχρονη ανδρική μόδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου έφεραν τα παντελόνια cargo στην μεταπολεμική Αμερική. Συνήθως τα φορούσαν σε χειρωνακτικές εργασίες, στο κυνήγι και στο ψάρεμα. Τα αποθέματα του στρατού, φτηνά και άφθονα, έντυναν τους πιο δραστήριους Αμερικάνους στις εξορμήσεις τους στην ύπαιθρο. Έτσι οι εταιρείες που ειδικεύονταν στα περιπετειώδη σπορ άρχισαν δειλά να παρουσιάζουν και τα δικά τους cargo.

Η εισβολή τους στην αγορά έγινε κάπου στα ‘60ς. Αν πιστέψουμε τον Ντικ Χέμπντιτζ και την μελέτη του «Υποκουλτούρα –Το νόημα του στυλ», πρώτοι οι Τζαμαικανοί μετανάστες στη Αγγλία άρχισαν να τα φορούν ως μία στολή για τους δρόμους. Επέβαλλαν στη street culture της εποχής τους ένα παντελόνι ανθεκτικό, άνετο και χρηστικό.

Το cargo ήταν και είναι ένα λειτουργικό παντελόνι, κομψό μέσα στην απλότητα του σχεδιασμού του.

Είτε πιο φαρδύ, είτε λίγο πιο στενό το cargo κερδίζει έδαφος στην αντρική γκαρνταρόμπα. (Φωτογραφία: MJG και  Hunter).

Οι χίπις το παρέλαβαν φορώντας το με σκισίματα και τρύπες ως διαμαρτυρία απέναντι στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Από την άλλη οι πανκς ως εικονοκλάστες το αγκάλιασαν καθώς αυτό το παντελόνι αντανακλούσε την απειλή και τον φόβο που επιθυμούσαν να σπέρνουν στο πέρασμα τους.

Οι κεραίες των μεγάλων brands εκείνων των καιρών δεν είχαν συλλάβει αυτήν την μαζική διάδοση ενός απλού παντελονιού. Θα το συνειδητοποιούσαν γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 όταν το χιπ χοπ κέρδιζε διαρκώς έδαφος. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η μετάλλαξη των cargo.

Από την αρχή της εμφανισής του το cargo ήταν ένα λειτουργικό παντελόνι, κομψό μέσα στην απλότητα του σχεδιασμού του. Το χιπ χοπ αλλά και όλα τα παρακλάδια του το έκαναν τεράστιο, εξαιρετικά φαρδύ και το μετέτρεψαν σε μία καρικατούρα του αυθεντικού. Οι εταιρείες ρούχων χειροτέρεψαν την κατάσταση ακολουθώντας τα trends που τους επέβαλλε ο δρόμος.

Το χιπ χοπ αλλά και όλα τα παρακλάδια του το έκαναν τεράστιο, εξαιρετικά φαρδύ και το μετέτρεψαν σε μία καρικατούρα του αυθεντικού.

Όπως εξηγεί ο Χάνκοκ από εκεί και μετά το cargo πέρασε μία περίοδο ανυποληψίας. Από την υπερβολικά φαρδιά φόρμα πέρασε στη πολύ στενή, την εποχή του skinny cargo, που ουσιαστικά κατέστρεφε όλα του τα πλεονεκτήματα, όπως τις μεγάλες τσέπες και την άνεση. Ήταν ένα ρούχο για περιπέτεια που είχε εξημερωθεί και έχασε τα χαρακτηριστικά του. Παρόλα αυτά οι άντρες συνέχιζαν να φοράνε το cargo με την κλασική φόρμα γιατί τους βόλευε και δεν ενδιαφέρονταν για τις υπερβολές της μόδας.

Τώρα όμως και ειδικά από τη δεκαετία του 2020, το μιλιτέρ παντελόνι δείχνει να έχει κατασταλάξει σε μία σχετικώς κομψή ισορροπία: Είναι φαρδύ όσο χρειάζεται, οι τσέπες του δεν είναι τεράστιες αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν το κινητό –που είναι πια ογκώδες- τα γυαλιά και το πορτοφόλι. Ενώ παράλληλα προσδίδει ένα τολμηρό στυλ, χωρίς όμως να είναι κραυγαλέο.

Πως όμως μπορείτε να φορέσετε ένα τέτοιο ιστορικό ρούχο; Προφανώς μπορείτε να καταφύγετε στην κληρονομιά του: Το cargo είναι στρατιωτικό οπότε μπορείτε να το συνδιάσετε με μπότες στρατιωτικού τύπου, όχι όμως τις βαριές, άχαρες αρβύλες αλλά τις κομψές απομιμήσεις τους. Με ένα ζιβάγκο κι ένα δερμάτινο μπουφάν γίνονται ένα άψογο σύνολο.

Ένα στενό μαύρο cargo με ένα μαύρο merinos ζιβάγκο και ένα γκρι blazer σε ψαροκόκκαλο ή ένα μπλε peacoat-αμπέχονο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αριστερά: μακρύ, παραλλαγής και άχαρο. Δεξιά: ισορροπημένο (Φωτογραφία: ΜJG και Sandro Rasa).

Ακόμα, αφού το cargo είναι απλό, μπορείτε να βασιστείτε στην απλή γραμμή του. Ένα Τ-shirt, ένα φούτερ και sneakers είναι άριστος συνδιασμός. Αν όμως επιθυμείτε να πειραματιστείτε λίγο παραπάνω,  τολμήστε να υιοθετήσετε ένα μινιμαλιστικό look. Ένα στενό μαύρο cargo με ένα μαύρο merinos ζιβάγκο και ένα γκρι blazer σε ψαροκόκκαλο ή ένα μπλε peacoat-αμπέχονο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τέλος, πάντα υπάρχει το κλασικό περιπετειώδες, βουνίσιο στυλ για το οποίο είναι επίσης ταιριαστό το cargo: Ένα καρό μάλλινο πουκάμισο – overshirt, ορειβατικές μπότες και ένα αμάνικο puffer jacket, όλα μαζί συστήνουν ένα ωραίο ντύσιμο εξόρμησης. Και αν έχετε σκύλο, βάλτε στις πλαινές τσέπες ένα επιπλέον σνακ.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς να φοράς τα κοστούμια χωρίς να σε φοράνε

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top