kingsman-mrporter-2015-feat

  Καλόν είναι να βάζετε τα ρούχα σας στην ντουλάπα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, ώστε να μη φθείρονται τα υφάσματά τους, και να τα βγάζετε πού και πού από θήκες και σακούλες για να αερίζονται. (Ρhoto credit: httpsyndicate.details.com)

  Εκτός κι αν κερδίσατε το Τζόκερ, μια απολύτως ικανοποιητική γκαρνταρόμπα δεν στήνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμα κι ο Άη Βσίλης θα σας το ξεκαθαρίσει. Θα έλεγα, μάλιστα, πως καλύτερα έτσι. Το πράγμα θέλει τον καιρό του, καθότι με το πέρασμά του, γούστο κι απολαύσεις εκλεπτύνονται σαν το κρασί (αν και έχω συναντήσει περιπτώσεις που συμβαίνει το αντίθετο).

  10346649_10203126821184860_1622081468760602186_n

  Η ιδανική ανδρική γκαρνταρόμπα οφείλει να είναι εξοπλισμένη διά παν ενδεχόμενο.

  Τούτων δοθέντων, εννοείται πως μαγική φόρμουλα δεν υπάρχει: το πράγμα εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία σας, το τι δουλειά κάνετε και με ποια γυναίκα έχετε μπλέξει. Περί προσωπικών αναγκών κολοκυθόπιτα.

  Ωστόσο, υπάρχουν κάποια basics, όπως λέμε ελληνικά, που κάθε άνδρας με αίσθηση της κομψότητας οφείλει να κατέχει πλην εμού. Τα θεμελιώδη ετούτα θα γυαλιστούν και θα συμπληρωθούν συνεπεία των τρεχουσών συναλλαγών και του πώς τα φέρνει η άτιμη η ζωή.

  Προτού αρχίσω να απαριθμώ αυτήν τη μάταιη λίστα των βασικών, δύο πράγματα. Το ένα το θεωρώ σημαντικό, το άλλο έναν καλό, εξυπηρετικό, μπούσουλα: αυτά είναι η ποιότητα και ο κλασικισμός.

  Η γιαγιά μου, που δεν τη γνώρισα, συχνά μου έλεγε: «Δεν είμαι αρκετά πλούσια για να αγοράζω φτηνιάρικα πράγματα». Το αξίωμα αυτό είναι αρκετά γνωστό, αλλά σπανίως βιωμένο και κατανοητό.

  Θα μου πείτε πως η ποιότητα κοστίζει και μέρες πού ‘ναι δεν μας παίρνει. Έχετε απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, γνωρίζετε ότι ποιοτικό δεν σημαίνει πανάκριβο ούτε συνάδει αναγκαστικά με το μακρόβιο. Έχετε ψωνίσει, ξέρετε.

  suit

  Το στυλ, το κόψιμο, το ύφασμα (οπωσδήποτε Super 150) και η εφαρμογή σηματοδοτούν την ατομικότητα και την κοινωνική θέση ενός άντρα.

  Τα κοστούμια

  Φυσικά, ο αριθμός τους εξαρτάται από τις επαγγελματικές και κοινωνικές σας υποχρεώσεις. Ωστόσο, κάποια είδη είναι επιβεβλημένα. Π.χ.:

  – Ένα σε γκρι ανθρακί
  – Ένα σκούρο μπλε.

  Προτιμήστε τα μονόχρωμα με δύο ή τρία κουμπιά, για αρχή. Μπορείτε να τα φοράτε συχνά χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

  Σιγά-σιγά, συμπληρώνετε τη συλλογή σας με άλλα κομμάτια εξίσου κλασικά, κατά προτίμηση trois pièces, όπως:

  – Ένα στυλ Armani, σε χρώμα σκόνης κακάο
  – Ένα μπλε ή γκρι pinstripe
  – Ένα Prince-de-Galles.

  Εξυπακούεται ότι η ποιότητα του υφάσματος είναι τεράστιας σημασίας. Άμα μπορείτε, το κασμίρι πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή. Ωστόσο, και μαλλί και βαμβάκι της προκοπής δεν θα σας προδώσουν ποτέ.

  Κατά συνέπεια, ο ιδανικός μίνιμουμ αριθμός κοστουμιών είναι μεταξύ δύο και πέντε. Μην ξεχνάτε ότι ένα κοστούμι δεν πρέπει να φοριέται δυο μέρες σερί, αν θέλετε να μακροημερεύσει, καθότι οι ίνες του πρέπει να ξεκουράζονται.

  Άλλα κλασικά κομμάτια, όπως ένα μαύρο κοστούμι ή ένα smoking, καλόν είναι να υπάρχουν, αλλά δεν είναι ντε και καλά απαραίτητα.

  blazer

  Δεν υπάρχει περίπτωση να μη χρειαστείτε ένα σκούρο μπλε μονόπετο σακάκι ή ένα tweed και δεν πρέπει ποτέ να βρεθείτε χωρίς ένα τέτοιο ρούχο στην κατοχή σας. (Ρhoto credit: http://www.mrporter.com)

  Τα σακάκια

  Κατ’ εμέ, τα βασικά, αναπόφευκτα και αναπόδραστα είναι τα εξής δύο:

  – Ένα blazer
  – Ένα tweed σακάκι σε καφέ αποχρώσεις.

  Από κει και πέρα, παίζετε κατά το δοκούν.

  shirt

  Τρεις επισημάνσεις: α. Επενδύστε σε πουκάμισα με διπλές μανσέτες. β. Τα πουκάμισα με καλυμμένα κουμπιά επιμηκύνουν το σώμα. γ. Μη φοράτε γραβάτα με πουκάμισο που έχει μαλακό γιακά. (Ρhoto credit: http://www.mrporter.com)

  Τα πουκάμισα

  Το πουκάμισο είναι η σπονδυλική στήλη της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Πάνω του δομείται όλο το παρουσιαστικό σας.

  O ελάχιστος αριθμός τους ισούται με τις μέρες της βδομάδας, οι οποίες, αν θυμάστε, είναι επτά. Η συμβουλή μου, ωστόσο, είναι να προμηθευτείτε 2-3 παραπάνω, διά παν ενδεχόμενο (κρασί, κάψιμο από τσιγάρο, ίχνη από κραγιόν).

  Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε:

  – Λευκά ανυπερθέτως
  – Μονόχρωμα γαλάζια
  – Λευκά με μπλε ρίγες
  – Καρό
  – Με κουμπάκια.

  Από κει και πέρα, μπορείτε να παίξετε με τους γιακάδες, τις μανσέτες, τον τύπο της μπουτονιέρας κου λου που.

  pants

  Κατ’ αρχάς, προμηθευτείτε παντελόνια σε ίσια γραμμή. Το παντελόνι πρέπει πάντα να καταλήγει στο παπούτσι. Αποφύγετε τα παντελόνια με πιέτες. (Ρhoto credit: http://www.mrporter.com)

  Τα παντελόνια

  Το κόλπο είναι να μπορούν να συνδυαστούν με όλα τα σακάκια και τα πουκάμισά σας, αλλά και να φοριούνται σε στυλ ντεκοντρακτέ ανά πάσα στιγμή. Όπερ σημαίνει:

  – Ένα βαμβακερό μπεζ
  – Ένα φανελένιο γκρι
  – Ένα chino
  – Ένα κοτλέ
  – 2 τζην ίσιας γραμμής.

  365808_mrp_e2_l

  Η κομψότητα ενός άνδρα ορίζεται απ’ τα παπούτσια του. (Ρhoto credit: http://www.mrporter.com)

  Τα παπούτσια

  Η γιαγιά που δεν γνώρισα έλεγε επίσης ότι η κομψότητα ενός άνδρα φαίνεται απ’ τα παπούτσια του. Εδώ, η έννοια του βασικού αποκτά την κυριολεκτική της σημασία. Τα παπούτσια όχι μόνον ορίζουν την εμφάνισή σας, αλλά μπορούν εύκολα να την καταστρέψουν στην περίπτωση που είναι φρίκη.

  Η συντήρηση των πατούμενων οφείλει να είναι ένα ευχάριστο καθήκον για κάθε άνδρα που θέλει να λέγεται κομψός. Ο οποίος άνδρας απαγορεύεται να φοράει το ίδιο ζευγάρι δυο μέρες σερί και οφείλει να το αφήνει να ξεκουράζεται και να στοχάζεται επί διήμερον τουλάχιστον προτού του αναθέσει νέα αποστολή.

  Τούτων δοθέντων, χρειάζεστε κατ’ αρχάς 3 ζευγάρια παπά:

  – 2 μαύρα Oxford
  – 1 ζευγάρι Oxford ταμπά.

   

  shoes

  Αγοράστε παπούτσια δετά (τύπου Oxford), μοκασίνια, σκαρπίνια και “υβριδικά”. Ποτέ μη φοράτε το ίδιο ζευγάρι δυο μέρες σερί. (Ρhoto credit: http://www.mrporter.com)

  Ποντάρουμε στην ποιότητα και ψάχνουμε για ευκαιρίες. Επόμενη κίνηση αναβάθμισης:

  – Derby
  – Με αγκράφες
  – Loafers (δυστυχώς)
  – Μποτίνια
  – Sneakers (και πάσης Ελλάδος να ’ούμ).

  Το πάθος για τα παπούτσια συναγωνίζεται εκείνο των γυναικών και έρχεται σε ευθεία σχέση με το διαθέσιμο χώρο.

  accessories

  Μια γραβάτα ή ένα μαντίλι στολίζουν, χώρια ότι επιτρέπουν παιχνίδια με κοστούμια, σακάκια και πουκάμισα. (Ρhoto credit :http://www.mrporter.com)

  Γραβάτες και μαντιλάκια

  Μπορεί η κυβέρνηση άλλα να ασπάζεται, αλλά ποιος χέστηκε. Μια γραβάτα στολίζει, χώρια ότι επιτρέπει παιχνίδια με κοστούμια, σακάκια, πουκάμισα. Πολύ χρήσιμη όταν μόλις ξεκινάτε την οργάνωση της γκαρνταρόμπα σας.

  Προτιμήστε μονόχρωμες ή με διακριτικά μοτίβα. Οι μεταξωτές είναι η καλύτερη επιλογή. Ποτέ μην αγοράζετε συνθετικές.

  Σε ό,τι αφορά τις pochettes, είναι ασυζητητί ένα τοσοδούλικο καρεδάκι φινέτσας, το οποίο σας επιτρέπει πληθώρα συνδυασμών και μάλιστα ευχάριστα απρόσμενων. Είτε είναι από μετάξι, βαμβάκι ή λινό, το πλασματάκι το χώνετε στο τσεπάκι όπως νά ‘ναι και μετατρέπεστε αυθωρεί σε τύπο κεφάτο, ιδίως αν δεν φοράτε γραβάτα.

  coats

  Όλοι χρειάζονται όμορφα ρούχα, τα οποία τελικά θα βαρεθούν να τα φοράνε. Ωστόσο, αποφύγετε να πολυμιλάτε σχετικά. Έχει παρατηρηθεί ότι η συχνή αναφορά σ’ αυτά έχει την τάση να ρουφάει όλο το οξυγόνο από ένα δωμάτιο και κάνει τους ανθρώπους να λιποθυμούν. (Ρhoto credit: http://www.mrporter.com)

  Επενδύτες (σας έστειλα;)

  Θα είμαι συνοπτικός. Χρειάζεστε ένα παλτό σε σκούρο γκρι για τα κρύα και τα καλέσματα, μια καμπαρντίνα για τις βροχερές μέρες, ένα δερμάτινο μπουφάν που θα το ξεσκίσετε, ένα Barbour και τελειώσαμε.

  pullover-waistcoat

  Τρία πράγματα: Είναι ωραίο να φοράτε ένα λεπτό κασμιρένιο πουλόβερ κάτω απ’ το σακάκι σας, Όσα βαμβακερά ζιβάγκο κι αν έχετε ποτέ δεν είναι αρκετά. Φροντίστε να έχετε στην ντουλάπα σας κι ένα φαντεζί γιλέκο, ώστε να προσθέσετε μια πινελιά δανδισμού στην εμφάνισή σας. (Ρhoto credit: http://www.mrporter.com)

  Γιλέκα

  Τουλάχιστον ένα, αν δεν διαθέτετε κοστούμι trois pièces. Τολμήστε κάτι σε έντονο χρώμα, το οποίο θα προσδώσει μια νότα δανδισμού στο ανιαρό προφίλ σας, αλλά και μεγάλη κομψότητα αν έχετε μια σταλιά γούστο.

  Πουλόβερ

  Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Χτυπήστε κασμιρένια και βαμβακερά, όχι μάλλινα. Φορέστε τα με τα πάντα. Ξεκινήστε με κλασικά χρώματα: μπλε, γκρι, μαύρο. Προχωρείστε οσονούπω σε αμμουδερά, κόκκινα, πορτοκαλί και πράσινα.

  accessories1

  Όπως έλεγε κι ο Αριστοτέλης, αν πάρετε όλους τους χαρακτήρες ενός θεατρικού έργου και τους ενώσετε, πάντα καταλήγετε στον συγγραφέα, Φροντίστε να συμβαίνει το ίδιο και με την γκαρνταρόμπα σας. (Ρhoto credit: http://www.mrporter.com)

  Τα αξεσουάρ

  Προμηθευτείτε τα με την ησυχία σας: Ένα ζευγάρι δερμάτινα γάντια χρώματος ταμπά και χωρίς εξωτερικές ραφές, ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα, ένα καπέλο κι ένα σκουφί, ένα ζευγάρι γαλότσες Wellington, 5-6 κασκολάκια προς 10 ευρώ έκαστον, 2 ζώνες (μια μαύρη και μία ταμπά με λιτή αγκράφα), άφθονες κάλτσες κατ’ αρχάς μαύρες, 1 ομπρέλα, κάτι με κουκούλα, ένα άδειο πορτοφόλι, σώβρακα (προαιρετικό).

  Διαβάστε ακόμα: To βελούδινο άγγιγμα του κοτλέ παντελονιού.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top