Kοιτάξτε αν θέλετε (ουδείς έχει όρεξη να στηθεί μια αστυνομία του βλέμματος ούτε να σας βάλει καλύπτρα), αλλά όχι επίμονα (Φωτογραφία: από την ταινία American Pie).

Επικρατεί μια διγλωσσία στις μέρες μας: την ώρα που κάποιοι από εμάς οικτίρουν την «έλλειψη θηλυκότητας» και προσυπογράφουν το κηδειόσημο της σεξουαλικής επανάστασης (μη βιάζεστε, σύντροφοι) κάποιοι άλλοι γίνονται ένθερμοι θιασώτες του «σεβασμού» και του «μια ζακετούλα να πάρεις». Οπότε και τα κορίτσια που αλωνίζουν τις πλαζ έχουν διπλά συνείδηση ότι τραβούν τα βλέμματα. Τα οποία δεν είναι πάντα θωπευτικά ή ευχάριστα.

Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε τα μάτια σας εν μέσω της πολεμικής αυτής, το καλύτερο είναι να καταφύγετε στην ενσυναίσθηση: πώς θα θέλαμε να μας κοιτάνε; Σίγουρα όχι καρφώνοντάς μας. Ουδείς γουστάρει να νιώθει αντικείμενο παρατήρησης, εκτίμησης ή θήρας. Σίγουρα όχι συνοφρυωμένα, μ’ ένα μειδίαμα στην άκρη του στόματος, και μάλιστα ως πρώτο στάδιο μιας στρατηγικής προσέγγισης.

Δώστε στην αιθέρια ύπαρξη την ελευθερία να σας αγνοήσει, να επιστρέψει στις δραστηριότητές της, να απολαύσει το παγωτό της.

Στην πραγματικότητα και κατά πάσα πιθανότητα, αυτό που θα προτιμούσαμε είναι αυτό το βλέμμα να είναι απλώς ένα βλέμμα –ένα βλέμμα που δεν πέφτει σαν βαρίδι πάνω μας. Κι αν βγει μια σπίθα απ’ αυτό το οπτικό αλισβερίσι, τότε ίσως το επαναλάβουμε, ώστε να λάβει χώρα το περίφημο eye-contact που περιγράφουν τόσο γλαφυρά τα εγχειρίδια καμακιού (κάτω από δύο δευτερόλεπτα πρόκειται για συγκυρία, όχι για ένδειξη ενδιαφέροντος).

Ξάφνου, επί της παραλίας, όπως και επί της ασφάλτου, τα πράγματα γίνονται απλά: κοιτάξτε αν θέλετε (ουδείς έχει όρεξη να στηθεί μια αστυνομία του βλέμματος ούτε να σας βάλει καλύπτρα), αλλά όχι επίμονα, είτε πρόκειται για βλέμμα θαυμασμού είτε αποδοκιμασίας. Αν δεν γουστάρετε το τόπλες, τις χοντρές ή τις αδύνατες, πρόβλημά σας, ξαναγυρίστε στο αστυνομικό σας.

Αν δεν σας προσέξει, αν είναι φως φανάρι πως σας αγνοεί, ας το πάρει το κύμα και περάστε στην επόμενη.

Δώστε στην αιθέρια ύπαρξη την ελευθερία να σας αγνοήσει, να επιστρέψει στις δραστηριότητές της, να απολαύσει το παγωτό της, δίχως να νιώθει ότι την κυαλάρουν –γιατί διακοπές σημαίνουν επίσης ότι μπορείς να ξεχαστείς δυο λεπτά.

Θέλετε το πράγμα να προχωρήσει; Δεν υπάρχει λόγος να το χέσετε, το πρόσωπο σάς έχει πάρει πρέφα. Το ραντάρ της εν λόγω καλλονής λειτουργεί στην εντέλεια και, αν σας βρίσκει ενδιαφέροντα, θα σας ενημερώσει ανταποδίδοντας το βλέμμα. Αν δεν το κάνει, αν είναι φως φανάρι πως σας αγνοεί, ας το πάρει το κύμα και περάστε στην επόμενη. Το smartphone είναι φίσκα στις κορμάρες που δεν ενοχλούνται από το βλέμμα σας.

Και νά ‘σαστε βέβαιοι ότι τέσσερα χρόνια μετά το #ΜeΤοο, οι γυναίκες ξέρουν να καμακώνουν. Οπότε αν αποστρέψει το βλέμμα, δεν είναι από νάζι ή από σεμνότητα. Αν δεν σας παίζει σημαίνει ότι θέλει ο «ματάκιας» να την αφήσει ήσυχη.

Τελευταία συμβουλή: αποφεύγετε να λέτε παρουσία γυναικών ότι σας αρέσει το καλοκαίρι για το οφθαλμόλουτρο και γιατί τότε μπορείτε να χαζέψετε άφθονους κώλους. Πρόκειται ακριβώς για το είδος του σχολίου που καταστρέφει τις ανθρώπινες σχέσεις στις παραλίες. Καμιά γυναίκα δεν θέλει να της λένε ότι η ύπαρξή της περιορίζεται στα καπούλια της. Εν γένει, η γοητεία απαιτεί μια προϋπάρχουσα κατάσταση αιθρίας και γαλήνης. Κάντε τη να υπάρξει. Εν έτει 2021, την έχουμε ανάγκη.

 

Διαβάστε ακόμα: To αυθεντικό στυλ Riviera, πέρα από εφήμερες μάρκες και νεοπλουτισμό.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top