Στα ρολόγια της μανουφακτούρας έχουν απονεμηθεί επανειλημμένα βραβεία design και σήματα ποιότητας για το σχέδιο, την κατασκευή και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα (lilienthal-berlin.com).

  Τα τελευταία χρόνια η γερμανική ωρολογοποιία έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της με ρολόγια μοντέρνου design και στιβαρής ποιότητας κατασκευής αλλά και αντίστοιχα εντυπωσιακής… τιμής. Όμως η Γερμανία δεν θα ήταν μια μεγάλη βιομηχανική χώρα εάν κατασκεύαζε μόνο προϊόντα πολυτελείας.

  Στα φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα θα συναντήσει κανείς πλήθος από ρολόγια που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο ενδιαφέροντα. Μεταξύ των κατασκευαστών που όντως ξεχωρίζουν είναι η βερολινέζικη εταιρεία Lilienthal Berlin και οι Made in Germany συσκευές της. Από τις σειρές προϊόντων της δοκιμάσαμε το πιο πρόσφατο και φιλόδοξο μοντέλο, το Zeitgeist Automatik.

  Το καντράν έχει έναν εσωτερικό διακοσμητικό δακτύλιο με το λογότυπο κάτω από τη θέση 12 και ένδειξη ημερομηνίας πάνω από τη θέση 6 (lilienthal-berlin.com).

  Πληροφορία που αποτυπώνεται με σαφήνεια και υπερηφάνεια επάνω στο καντράν και κάθε άλλη διαθέσιμη επιφάνεια, τα Lilienthal Berlin είναι ρολόγια κατασκευασμένα στη Γερμανία και σχεδιασμένα στο Βερολίνο, τα οποία φιλοδοξούν να ενσωματώσουν στο σχεδιασμό τους κάτι από τον χαρακτήρα της ιδιαίτερης αυτής πόλης.

  Για παράδειγμα, το λογότυπο της εταιρείας αποτελεί ένα σύμπλεγμα του κεφαλαίου L και του πεζού b χρησιμοποιώντας για το πρώτο τη γραμματοσειρά από πινακίδες του Ανατολικού Βερολίνου και για το δεύτερο του Δυτικού – ή το αντίστροφο. Επίσης η κορόνα του ρολογιού είναι εμπνευσμένη από το πολυγωνικό Weltzeituhr, το “Παγκόσμιο ρολόι” στην Alexanderplatz, και είναι κατά κάποιον τρόπο μικρογραφία του. Γενικότερα, ο συσχετισμός του ρολογιού με τη γοητεία και το lifestyle του Βερολίνου βρίσκεται στο κέντρο του marketing της εταιρείας.

  Ασφαλώς το να μεταφέρεις κάτι τόσο άυλο όσο το πνεύμα μιας πόλης σε ένα προϊόν είναι εγχείρημα εξαιρετικά φιλόδοξο, όπως επίσης είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί εντέλει κατά πόσον ο στόχος αυτός επετεύχθη. Ενδεχομένως να είναι και ένα ερώτημα που δεν θα έπρεπε να αφορά καν τον χρήστη. Από την άλλη όμως είναι μία πρόσκληση στο να προσπαθήσει κανείς να προσδιορίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Βερολίνου: οι μεγάλες ευθείες, η διαχρονική γραμμικότητα του σχεδιασμού σε σχεδόν οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο αντικείμενο στον δημόσιο χώρο, και μια καλλιεργημένη αγάπη για το understatement.

  Τα λουράκια είναι εμποτισμένα με φυσικές βαφές για να είναι υποαλλεργικά και να μην ερεθίζουν το δέρμα (lilienthal-berlin.com).

  Στοιχεία τόσο του καθημερινού χαρακτήρα όσο και της οπτικής ταυτότητας του Βερολίνου, που αντιστοιχούν αρκετά επιτυχημένα με τον πολύ καθαρό σχεδιασμό των Lilienthal.  Δεν είναι τυχαίο ότι στα ρολόγια της έχουν απονεμηθεί επανειλημμένα βραβεία design και σήματα ποιότητας για το σχέδιο, την κατασκευή και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

  Ακολουθώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, η εταιρεία είναι πολύ αναλυτική ως προς την προέλευση των υλικών της. Το πλαίσιο, οι δείκτες και η αγκράφα κατασκευάζονται στην Ασία, οι μηχανισμοί στην Ελβετία, τα καντράν και τα λουράκια στη Γερμανία, ενώ η τελική συναρμολόγηση και ποιοτικός έλεγχος γίνεται στο Pforzheim, πόλη με τεράστια παράδοση στην ωρολογοποιία στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού. Γενικά, πρόκειται για ρολόγια που στηρίζονται πολύ στην ευρωπαϊκή τεχνογνωσία των παραδοσιακών επαγγελμάτων και απαιτούν αρκετή δουλειά στο χέρι.

  Το μοντέλο Zeitgeist Automatik κυκλοφορεί σε δύο παραλλαγές, με ασημί ή μαύρο πλαίσιο, και τα δύο σε ματ φινίρισμα.

  Ως τώρα το πιο φιλόδοξο μοντέλο της Lilienthal είναι το Zeitgeist Automatik. Το αυτόματο ρολόι έχει πλαίσιο από χειρουργικό ατσάλι με διάμετρο 42,5 χιλιοστά και πάχος 10 χιλιοστά. Το τζάμι είναι επίπεδο από ζαφείρι κρύσταλλο ενώ η βιδωμένη γυάλινη πίσω πλευρά επιτρέπει τη θέα στον αυτόματο Ελβετικό μηχανισμό SW200 Sellita και το μεγάλο μαύρο βαρίδι με το λογότυπο της εταιρείας. Έχει φωσφορίζοντες δείκτες ώρας και λεπτών και λεπτό γαλάζιο δείκτη βελόνα για τα δευτερόλεπτα. Η κορόνα έχει πολυγωνικό πλαϊνό και κρύβεται σχεδόν ολόκληρη μέσα στο πλαίσιο. Στην αρχή είναι λίγο δύσχρηστο, αλλά γρήγορα το συνηθίζεις.

  Λεπτομέρεια από την πίσω πλευρά του ρολογιού (lilienthal-berlin.com).

  Το μοντέλο Zeitgeist Automatik κυκλοφορεί σε δύο παραλλαγές, με ασημί ή μαύρο πλαίσιο, και τα δύο σε ματ φινίρισμα.  Το καντράν έχει το ίδιο χρώμα με το πλαίσιο, και αντίστοιχα μικρά μαύρα ή λευκά αραβικά ψηφία στα πεντάλεπτα και απλές γραμμές στα λεπτά. Τα τέσσερα καρδινάλια σημεία έχουν μεγαλύτερα ψηφία, ενώ δεν υπάρχουν ψηφία ώρας. Το καντράν έχει έναν εσωτερικό διακοσμητικό δακτύλιο με το λογότυπο κάτω από τη θέση 12 και ένδειξη ημερομηνίας πάνω από τη θέση 6. Γενικά είναι αρκετά απλό και σαφές στην ανάγνωση της ώρας, μολονότι τα ψηφία βρίσκονται πολύ κοντά στο πλαίσιο, οπότε σε συνθήκες μέτριου φωτισμού μπορεί υπό ορισμένη γωνία να πέφτει μια σκιά επάνω τους.

  Τα λουράκια έχουν μια μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή το λογότυπο της εταιρείας είναι αποτυπωμένο ανάγλυφα στην άκρη που περνά στην αγκράφα. Επίσης έχουν έναν ειδικό μηχανισμό για εύκολη αλλαγή. Οπότε όποιος θέλει ένα πιο τολμηρό ή έντονο λουράκι αλλά φοβάται ότι θα τον δεσμεύει, μπορεί εύκολα να έχει και ένα δεύτερο. Ή απλά να κάνει συλλογή από λουράκια σε όλα τα είδη και χρώματα, οπότε ο κατασκευαστής σίγουρα θα τον λατρέψει.

  Όλα τα δερμάτινα λουράκια ανεξάρτητα από το χρώμα έχουν μια διακριτική γαλάζια ραφή στο ίδιο χρώμα του δευτερολεπτοδείκτη. Επειδή είναι εμποτισμένα με φυσικές βαφές για να είναι υποαλλεργικά και να μην ερεθίζουν το δέρμα, προτείνεται από τον κατασκευαστή να αποφεύγεται η υπερβολική επαφή με το νερό σε ντους, θάλασσες και πισίνες. Εναλλακτικά υπάρχει αλυσιδωτό μεταλλικό μπρασελέ τύπου mesh.

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε και συλλεκτική σειρά με θέμα για το τείχος του Βερολίνου.

  Εκτός από το αυτόματο και ακριβότερο Zeitgeist, το βασικό μοντέλο της εταιρείας είναι το οικονομικό L1 που κυκλοφορεί σε δύο μεγέθη, 37.5 και 42.5 χιλιοστά, ενώ υπάρχει και η παραλλαγή των 48 χιλιοστών XL1, όλα με μηχανισμό quartz. Στη ιστοσελίδα της  Lilienthal Berlin μπορείτε να δείτε όλα τα ρολόγια ουσιαστικά σε φυσικό μέγεθος και επίσης έχουν ένα πολύ έξυπνο σύστημα για να διαλέξεις, με φωτογραφίες που δείχνουν τα ρολόγια φορεμένα σε χέρι του οποίου αναγράφεται η διάμετρος, οπότε έχεις μια πληρέστερη εικόνα της αναλογίας των μεγεθών του καθενός. Είναι πραγματικά πολύ καλοφτιαγμένο, όπως και όλη η ιστοσελίδα.

  Το σαφώς πιο οικονομικό L1 που κυκλοφορεί σε δύο μεγέθη, 37.5 και 42.5 χιλιοστά (lilienthal-berlin.com).

  Πέραν της επιλογής διαμέτρου υπάρχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων πλαισίου, καντράν, δείκτες με ή χωρίς φωσφορίζον υλικό, λουράκια και μπρασελέ, αλλά όλα επάνω στο ίδιο σχέδιο. Επίσης κυκλοφορεί και ορισμένα κομμάτια σε ακριβότερες συλλεκτικές σειρές, από τις οποίες τη μεγαλύτερη επιτυχία έχει το μοντέλο με καντράν από αυθεντικό κομμάτι μετεωρίτη, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και συλλεκτική σειρά με θέμα για το τείχος του Βερολίνου. Σε αντίθεση όμως με όλα τα καταστήματα αναμνηστικών, δεν ισχυρίζεται ότι έχει επάνω και αυθεντικό κομμάτι από αυτό. Ως γνωστόν, το τείχος ήταν σε ποσότητα πιο πεπερασμένο από τα ουράνια σώματα, με αποτέλεσμα οι σοβάδες του να είναι σήμερα πιο δυσεύρετοι από την αστρική ύλη.

   

  Διαβάστε ακόμα: Wenger Avenue, η βασιλική οδός για την ανάγνωση της ώρας.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top