Τι απέγιναν οι Mάο γιακάδες;

Από πέρυσι εδώ είναι πάλι. Και μην τους λέτε «Mάο». Είναι λάθος.

 
Photo Credit:  asos.com

Ένα στυλ που καταφέρνει να αποπνέει μια αβρότητα, μια γλυκύτητα, κάτι το κοσμοπολίτικο και χαλαρό ταυτόχρονα. Photo Credit: asos.com

O Μεγάλος Τιμονιέρης δεν εμφανίστηκε ποτέ σε επίσημο πορτρέτο με κουμπί στο γιακά. Αλλά κι οι υπόλοιπες ονομασίες (γιακάς του μανδαρίνου, οριεντάλ, Λένιν, Zιβάγκο, Nεχρού) λάθος είναι κι αυτές.

Στην πραγματικότητα, και ως συνήθως, ο γιακάς αυτός είναι δάνειο από τα στρατιωτικά σακάκια. Βέβαια, όταν πρωτοέγινε μόδα, τη δεκαετία του ’60, με Pierre Cardin και Beatles, απηχούσε τέλεια τη φιλοκινεζική τάση της εποχής. Μόνον οι Αγγλοσάξονες προτίμησαν τον όρο «Nεχρού», πιο ευαίσθητοι στην προοπτική ενός Τρίτου Κόσμου περισσότερο φιλειρηνικού παρά επαναστατικού.

O γιακάς που αποπνέει μια αβρότητα, μια γλυκύτητα, κάτι το κοσμοπολίτικο και χαλαρό ταυτόχρονα.

Το τέλος των 70’s σημαίνει και το τέλος της τάσης αυτής. Τα γιάπικα 80’s βάζουνε γραβάτα και κυνηγάνε το χρήμα, δεν χωράνε ιδεολογικές μόδες ανατολικών χωρών. Μετά από μια σύντομη επανεμφάνιση στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με Gaultier, Armani, Donna Karan, έχουν τώρα επανέλθει δριμύτερα – εκφράζοντας μια ανανεωμένη ανάγκη για μια στάση πιο cool, πιο ευαίσθητη, αλλά με άποψη.

Συμφωνώ ότι η version Armani ήταν πάντα η πιο κομψή, εκφρασμένη με πολύ μαλακά υφάσματα σε άνετη γραμμή. Είναι ένα στυλ που καταφέρνει να αποπνέει μια αβρότητα, μια γλυκύτητα, κάτι το κοσμοπολίτικο και χαλαρό ταυτόχρονα. Mάο πουκάμισα μέσα από σακάκι δείχνουν πάντα καλύτερα με κουμπωμένο το τελευταίο κουμπί. Αποφύγετέ τα αν είστε πολύ ψηλός κι αδύνατος, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μοιάζετε με μπουκάλι γκράπας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο περίφημος Christakis πέθανε πριν λίγες ημέρες, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική κληρονομιά, σε πάνω από έναν αιώνα ζωής. Οι διάσημοι πελάτες του ξεκινούσαν από τον «εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή και έφταναν ως τον Σάκη Ρουβά. Τα εγγόνια του, Χρήστος και Αντώνης, που συνεχίζουν τη σπουδαία παράδοση, αποχαιρετούν τον παππού τους μέσω του Andro.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αφεθείτε στον μυστικισμό και το ακραιφνές στυλ που προσφέρει αυτή τη θαυμαστή μονοχρωμία. Διότι το μαύρο είναι πρακτικό, διαχρονικό και δεν πρόκειται ποτέ να σας διαψεύσει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Διατηρεί (δονκιχωτικά) ένα από τα τελευταία παραδοσιακά μαγαζιά στο Μοναστηράκι. Τον επισκεφτήκαμε και τον φωτογραφίσαμε αποκλειστικά. Ένας ιδιοσυγκρασιακός έμπορος παλαιών κοσμημάτων και έργων τέχνης αποκωδικοποιεί -και τεκμηριώνει- το στυλ του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οπως η καλή αρχιτεκτονική δεν ορίζεται από ανούσιες πρωτοτυπίες, αλλά βιώνει τη σιγουριά της διαχρονικότητας, έτσι και ο σχεδιασμός ενός bespoke κοστουμιού σημαίνει προσήλωση στην αισθητική και την εξατομικευμένη εμπειρία. Γράφει ο αρχιτέκτων Νικόλας Μπαρελιέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro