Αριστερά: το Pilot’s Automatic Spitfire της IWC. Δεξιά: το Formula 1 της Tag Heuer. Αμφότερα, με λουράκια τύπου NATO.

    Ένα χαλαρό αξεσουάρ που το βρίσκεις σ’ όλα τα χρώματα και όλα τα μεγέθη. Το λουράκι NATO στολίζει τους καρπούς πολλών που αγαπάνε τα ρολόγια και θέλουν να προσδώσουν στο look τους έναν αέρα πιο νεανικό και πιο παιγνιώδη. Σε σημείο, όταν παρουσιάστηκε ένα Patek Philippe 5960 Chronographe calendrier annuel από πλατίνα, αξίας $ 88.000, γαρνιρισμένο μ’ ένα ΝΑΤΟ λουράκι των $ 10, να βγουν και να λένε για «επιδημία ωρολογιακής χιπστεριάς» στη Νέα Υόρκη.

    Ωστόσο, στην αρχή, αυτό το τόσο δα κομματάκι ύφασμα δεν προοριζόταν για «fashion victims». Δημιουργήθηκε το 1973, ώστε να ικανοποιήσει την απαίτηση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για ένα ανθεκτικό λουράκι παντός καιρού. Τα δερμάτινα εκείνης της εποχής είχανε αποκαλύψει τις περιορισμένες αντοχές τους, ιδίως στα θέατρα επιχειρήσεων στους τροπικούς. Τα χέρια ίδρωναν από την υγρασία, ενώ τα μεταλλικά μπρασελέ αντανακλούσαν το φως, με κίνδυνο οι στρατιώτες να εντοπιστούν. Επιπλέον, με τη φθορά και τα χτυπήματα, τα κλιπ της κάσας ή το κούμπωμα έσπαγαν και το ρολόι χανόταν.

    Δημιουργήθηκαν το 1973, ώστε να ικανοποιήσουν την απαίτηση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας (British MOD) για ένα ανθεκτικό λουράκι παντός καιρού.

    Αν θέλετε ένα αυθεντικό αντιαλλεργικό μπρασελέ ΝΑΤΟ, απευθυνθείτε στην εταιρεία Phoenix Straps Ltd με έδρα το Cardiff.

    Προδιαγραφές

    Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έθεσε αυστηρές προδιαγραφές: το υλικό πρέπει να είναι από μια μονοκόμματη λωρίδα νάιλον υφάσματος, πάχους 1,2 χιλιοστών, φάρδους 20 και μήκους 280, ώστε να μπορεί να κουμπώσει πάνω από τις καταδυτικές στολές, με τελειώματα και τρύπες σφραγισμένες με θερμοκόλληση και κούμπωμα από ματ ατσάλι. Στο ύψος της κάσας, το μπρασελέ γίνεται διπλό, ώστε να μένει σταθερό στη θέση του το ρολόι.

    Το λουράκι ονομάστηκε ΝΑΤΟ καταχρηστικά, επειδή κάθε υλικό που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας οφείλει να έχει έναν πρότυπο κωδικό, ώστε να υπάρχει εποπτεία των αποθεμάτων σε περίπτωση κοινής επιχείρησης (NSN: NATO Stock Number). Αρχικά ήταν γνωστό με το κωδικό όνομα G10, το οποίο αντιστοιχεί στην έντυπη φόρμα που έπρεπε να συμπληρώσουν οι στρατιώτες για να το παραγγείλουν.

    Το ορίτζιναλ γκρίζο (Dark Admiralty Grey) οφείλει να είναι μια βασική σας επιλογή.

    Έτσι, αν θέλετε να αποκτήσετε ένα αυθεντικό αντιαλλεργικό μπρασελέ ΝΑΤΟ, θα πρέπει να απευθυνθείτε στους επίσημους προμηθευτές του MOD, και ειδικότερα στην εταιρεία Phoenix Straps Ltd με έδρα το Cardiff, η οποία είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη για το ευρύ κοινό. Και σε ένα μόνο χρώμα: το ορίτζιναλ γκρίζο (Dark Admiralty Grey).

    Βέβαια, σήμερα, ένα σωρό μάρκες προτείνουν λουράκια που αποκαλούνται ΝΑΤΟ και σε πλήθος χρωμάτων, ακόμα και η ίδια η Phoenix. Αλλά έτσι συνέβαινε εξ αρχής. Αφού πρώτα φορέθηκαν από το Royal Navy, μετά τα υιοθέτησαν όλα τα Σώματα. Ύστερα, διαφοροποιήθηκαν ανεπίσημα, ανάλογα με το σύνταγμα στο οποίο ανήκες. Για παράδειγμα, ένα από κόκκινο νάιλον με δύο λεπτές μαύρες ρίγες και μία κίτρινη στη μέση δήλωνε κάποιον αξιωματικό του Πυροβολικού, ενώ αργότερα, ένα άλλο με δύο εξωτερικές μπορντό λωρίδες που περιβάλλουν μία λευκή παρέπεμπε σε πανεπιστημιακό μέλος του Χάρβαρντ (άσχετο).

    Κι όμως, δεν το πρωτοφόρεσε ο Σον Κόνερι ως 007. Το έκανε ωστόσο μετά από χρόνια ο Ντάνιελ Κρεγκ.

    Ο Τζέιμς Μποντ και το λουράκι ΝΑΤΟ

    Πώς όμως ξεκίνησε όλη τούτη η μανία μ’ αυτόν το τύπο μπρασελέ; Πώς ένα στρατιωτικό αξεσουάρ της δεκαετίας του ’70 έγινε το «must have» των συλλεκτών και των φίλων των ρολογιών του 21ου αι.; Στην πραγματικότητα, αυτό οφείλεται στη σουηδική μάρκα ρολογιών Daniel Wellington. Αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν πως ευθύνεται ο James Bond. Και θυμούνται τον Σον Κόνερι στον Χρυσοδάκτυλο να κυκλοφορεί με το περίφημο Rolex Military Submariner εξοπλισμένο μ’ ένα ριγέ νάιλον λουράκι σε γκρι και μαύρο.

    O Σον Κόνερι στον Χρυσοδάκτυλο κυκλοφορεί με το περίφημο Rolex Military Submariner εξοπλισμένο μ’ ένα ριγέ νάιλον λουράκι γκρι και μαύρο. Κι όμως, δεν ήταν ΝΑΤΟ.

    Ε, λοιπόν, θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό: Ο Σον ποτέ δεν φόρεσε ΝΑΤΟ στην ταινία! Κατ’ αρχάς, το φιλμ παίχτηκε στον κινηματογράφο το 1964, 10 χρόνια προτού εμφανιστεί το αξσουάρ. Δεύτερον, με την άφιξη του Blu-ray και την επανέκδοση της ταινίας σε HD ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι το λουράκι δεν διέθετε 5 λωρίδες σε μαύρο και γκρίζο, αλλά 9 σε σκούρο μπλε, πράσινο της ελιάς και κόκκινο, κι ότι δεν είναι ούτε μονοκόμματο ούτε στο σωστό φάρδος. Η δε ειρωνεία είναι ότι κανένας 007 δεν φόρεσε ποτέ ΝΑΤΟ πριν από τον Ντάνιελ Κρεγκ στο Spectre, όπου τον καρπό του στόλιζε ένα Omega Seamaster με γκρι και μαύρες ρίγες…

    O Ντάνιελ Κρεγκ στο Spectre, όπου τον καρπό του στόλιζε ένα Omega Seamaster με γκρι και μαύρες ρίγες.

    Tip: Από αισθητικής πλευράς, τα ΝΑΤΟ πάνε ταμάμ με τα Speedmaster, Submariner, SeaDweller και GMT Master της Rolex. Επίσης, με τη σειρά Master Compressor της Jaeger-LeCoultre, αλλά και με iconic μοντέλα της IWC και της Tag Heuer.

     

    Διαβάστε ακόμα: 10 ενδυματολογικές φρικαλεότητες του φετινού καλοκαιριού.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top