Πιτζάμες του δρόμου. Όνειδος.

Εύτακτα παιδάκια με τις πιτζαμούλες τους (το υποκοριστικό κρατήστε το με μια ελαφριά εσάνς ειρωνείας). Αγόρια που μεγάλωσαν και έγιναν άντρες και χωμένοι στο βάραθρο της απογευματινής σχόλης (μπρος στην τηλεόραση μασουλώντας αλμυρά σνακ) προσέχουν μην τσαλακώσουν τις πιτζάμες τους. Είναι αυτό, τώρα, δουλειά;

Το έξω του μέσα, τουτέστιν ο ενδυματολογικός κώδικας που ακολουθάς στα ενδότερα της οικίας σου σε ακολουθεί, σε παρατηρεί, λέει πολλά για τον χαρακτήρα σου, σε δείχνει καγχάζοντας, σε προκαλεί να αποδείξεις ότι δεν είσαι αυτό που φαίνεσαι. Η πιτζάμα είναι ένα όργανο καταστροφής του στιλ. Ένας κακόβουλος πράκτορας που σκοπεί να σε κάνει μαλθακό, να σε μετατρέψει σε άθυρμα. Γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου;

Φέρνουν στο νου τους πατεράδες μας που το πρώτο πράγμα που σκέφτονταν όταν ήταν να κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο ήταν οι πιτζάμες και παντόφλες που θα έπαιρναν μαζί τους.

Μια φόρμα, ένα Τ-shirt, ένα μαλακό hoodie κι αυτομάτως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Αν σου χτυπήσει το κουδούνι η κοπέλα που μένει στην πολυκατοικία και έχει ξεμείνει από ζάχαρη ή καφέ, όχι, δεν θα αισθανθείς ντροπή για την περιβολή σου. Δεν θα εμφανιστείς μπροστά της σαν τον μικρό φοβισμένο Μήτσο του Λάκη Λαζόπουλου.

Οι πιτζάμες είναι ένα λάθος της φύσης. Ακόμη κι αν είναι σατέν, βελούδινες ή «χρυσαφένιες». Φέρνουν στο νου Χιού Χέφνερ. Φέρνουν στο νου τους πατεράδες μας που το πρώτο πράγμα που σκέφτονταν όταν ήταν να κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο (μακριά από εμάς) ήταν οι  πιτζάμες και παντόφλες που θα έπαιρναν μαζί τους (οι παντόφλες είναι ένα άλλο πονεμένο κεφάλαιο στην ένδυση του σπιτιού).

Aν ακολουθήσεις, δε, και το χαλαρό στιλ των ημερών όπου μετατρέπονται από εσωτερικό ένδυμα σε εξωτερικό, τότε έχεις διαπράξει διπλό και τριπλό ενδυματολογικό έγκλημα.

Είμαι, άραγε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω; Όχι δα. Εσείς που λατρεύετε τις πιτζάμες και τις θεωρείτε άνετες και πρέπουσες διαβάστε παρακάτω το εξής.

Μια έρευνα το 2004 από το ABC News βρήκε ότι μόλις το 13% των ανδρών φορούσαν πιτζάμες. Τι έγινε λοιπόν με τις πιτζάμες; Ήρθε η ώρα να τις αποχαιρετήσουμε μια και καλή;

Ο Ορλάντο Μπλουμ και ο Μοντγκόμερι Κλιφ.

«Σίγουρα δεν έχουν πεθάνει», λέει η Jennifer Grayer Moore, ιστορικός design στο Ινστιτούτο Pratt. Υπάρχουν ακόμη στα μαγαζιά και οι τιμές τους ποικίλουν. «Οι πιτζάμες είναι περισσότερο μια δήλωση μόδας στις μέρες μας», λέει ο Patrick Hughes, ιστορικός μόδας και σχεδίου στο The New School. Προσθέτει ότι εξακολουθούν να αποτελούν μέρος αυτού που θεωρείται ως «ντουλάπα του τζέντλεμαν», εξηγώντας ότι είναι πιο πιθανό να τις βρείτε στις ντουλάπες των πολιτών της ανώτερης τάξης, ενώ ο μέσος άντρας της μεσαίας τάξης αποφεύγει να τις φορέσει.

Οι πιτζάμες προέρχονται από την Ινδία. Άρεσαν στους αποίκους και τις μετέφεραν στη συνέχεια στην Αγγλία.

Παραδόξως, έτσι ακριβώς ξεκίνησαν οι PJ (όπως τις γράφουν, εν είδει συντομογραφίας, οι Αμερικανοί). Αρχικά, οι πιτζάμες «προέρχονταν από τη μόδα της Ινδίας», εξηγεί ο Hughes. Κατά τη διάρκεια της βρετανικής αυτοκρατορίας, οι άποικοι παρατήρησαν αυτά τα ελαφριά παντελόνια με κορδόνια περίσφιξης και νόμιζαν ότι έμοιαζαν πολύ όμορφα πάνω τους, έτσι τα έφεραν πίσω στην Αγγλία μαζί τους. Σύντομα, στην ανώτερη τάξη, οι πιτζάμες θα συνδυάζονταν με ένα ασορτί σακάκι για να αντικαταστήσουν το νυχτικό.

«Πριν από τις πιτζάμες, άνδρες και γυναίκες φορούσαν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα στο κρεβάτι», εξηγεί ο Hughes. Αυτή η «στολή» ήταν ένα μακρύ πουκάμισο που εκτεινόταν σχεδόν μέχρι το έδαφος. Για τις χαμηλότερες τάξεις, το πουκάμισο θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο κοντό, καθώς μπορεί κάλλιστα να ήταν το ίδιο πουκάμισο με το οποίο δούλευαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Ροκ Χάτσον και ο Γουόρεν Μπίτι.

Πολύ γρήγορα οι πιτζάμες θα ταιριάξουν με την προϋπάρχουσα ρόμπα, πιο γνωστή στους Αμερικανούς ως μπουρνούζι. Αυτό το σύνολο έγινε το δημοφιλές ένδυμα μεταξύ των πλουσίων όταν δέχονταν επισκέψεις στο σπίτι τους. Ήταν φτιαγμένες από όμορφα υφάσματα και είχαν περίπλοκα σχέδια, που έγιναν status symbols σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, οι πιτζάμες άρχισαν να γίνονται ρούχα ύπνου που εντάχθηκαν στη μόδα, όταν εδραιώθηκε η κεντρική θέρμανση στις πολυκατοικίες.

Για τις κατώτερες τάξεις, το νυχτικό θα παρέμενε ως το πρωταρχικό ενδύματα ύπνου μέχρι κάποιες δεκαετίες του 20ο αιώνα, καθώς θεωρούνταν ο πιο ζεστός τρόπος ντυσίματος σε ένα σπίτι που δεν είχε ακόμη κεντρική θέρμανση. Στην πραγματικότητα, μέχρι τη δεκαετία του 1920, οι πιτζάμες θα άρχιζαν να μπαίνουν στην κατηγορία του mainstream.

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, οι πιτζάμες άρχισαν να γίνονται ρούχα ύπνου που εντάχθηκαν στη μόδα, όταν εδραιώθηκε η κεντρική θέρμανση στις πολυκατοικίες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, θα υπήρχαν πιο βασιλικές πιτζάμες, καθώς ήταν εμπνευσμένες από τη ρωσική στρατιωτική ένδυση. Κατά τη δεκαετία του 1950, οι φανταχτερές πιτζάμες αντικαταστάθηκαν από την άνετη, καθημερινή πιτζάμα από πλεκτά και βαμβακερά υφάσματα.

Oι παραδοσιακές «πιτζάμες» που φορούσαν οι Ινδοί.

Καθώς εξελίχθηκαν τα υφάσματα και τα χρώματα, άρχισαν να εμφανίζονται πιτζάμες με ρίγες, πουά και οποιαδήποτε άλλη σειρά σχεδίων. Η ανάπτυξη του ραδιοφώνου και στη συνέχεια της τηλεόρασης έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς η χαλάρωση μέσα στο σπίτι έγινε κάτι πολύ συνηθισμένο.

Μια παράξενη αλλαγή θα συμβεί τη δεκαετία του 70 με την αναβίωση των νυχτικών και των σετ πιτζάμες/ρόμπες σε γυαλιστερά σατέν στο στυλ του παππού». Αυτή τη δεκαετία γεννήθηκαν, επίσης, τα «ενδύματα πολλαπλών χρήσεων». Κατά την εποχή της ντίσκο, άρχισαν να εμφανίζονται ρούχα που μπορούσαν να φορεθούν στη δουλειά και στα κλαμπ. Σύντομα, εμφανίστηκαν τα αθλητικά ρούχα, όπου τα ρούχα που προορίζονταν για το γυμναστήριο άρχισαν να φοριούνται στο δρόμο. Μια εκτρωματική μόδα που την είδαμε ειδικά κατά τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Αν είσαι σαν τον Dude, εντάξει, φόρα ό,τι θες. Ακόμη και πιτζάμες.

Η κατάρρευση των κανόνων ενδυμασίας, θα συμπαρασύρει και τα το σετ πιτζάμες. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του 1960, ένας άνδρας της εργατικής τάξης μπορεί να γυρνούσε σπίτι, έβγαζε το κοστούμι του και φορούσε ένα πουλόβερ, πριν αλλάξει ξανά για ύπνο.

Καθώς όμως ο ρυθμός της ζωής επιταχύνθηκε, η δημοτικότητα των πιτζάμες μειώθηκε. Μόνο που αυτά τα πράγματα στη μόδα δεν μένουν για πάντα έτσι. Στις μέρες μας, η βιομηχανία της μόδας κάνει λόγο για την «επιστροφή του σικ», με την επισημότητα επιστρέφει».

Αν κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο και άξιο θετικής μνείας για ρούχα που θα φορέσουμε στο γραφείο, στα ενδότερα μπορεί να οδηγήσει σε οργουελικούς εφιάλτες.

Επειδή, όμως, για όλους τους κανόνες υπάρχει εξαίρεση: αν είσαι Dude-τύπος (βλ. Big Lebowki) τότε, εντάξει, φόρα και πιτζάμες. Φόρα ό,τι θες, είσαι εκτός συναγωνισμού. Οι υπόλοιποι, καλό είναι να προσέχουμε.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Top 6 χειρότερες στιλιστικές επιλογές του James Bond.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top