cover_03

  Το cyclus™ πρώτα σε κερδίζει με το design του ‒που θα ζήλευαν πολλά ρολόγια, «έξυπνα» και μη‒ και μετά με τις εφαρμογές του, οι οποίες υπόσχονται να διευκολύνουν την αλλελεπίδραση του χρήστη με τεχνολογικά προηγμένες συσκευές.

  Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να κάνει ένα smartwatch, ούτε και θέλησα ποτέ να αποκτήσω κάποιο, μέχρι που είδα τα σχέδια για το cyclus™: ένα ρολόι που, πριν ακόμα μάθω πόσο «έξυπνο» είναι, ήμουν σίγουρος ότι θα το φορούσα με μεγάλη ευχαρίστηση.

  «Η ιδέα για το cyclus™ γεννήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι», μου εξηγούν τα μέλη της ομάδας που δούλεψε για τη σχεδίασή του, ο creative director Οδυσσέας Γαληνός-Παπαρούνης, o industrial designer Θάνος Παππάς, o animator Μιχάλης Ιωαννίδης και ο φωτογράφος Γιώργος Τέλης. «Η πρώτη παρουσίαση της ιδέας έγινε από τον Οδυσσέα στον Θάνο, στο δρόμο για μια συνάντηση του TEDxKalamata –για το οποίο σχεδιάζουμε το branding και την επικοινωνία», μου λένε.

   

  1

  Χάρτης για πλοήγηση και ειδοποιήσεις από εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης είναι ορισμένες από τις βασικές εφαρμογές που προβλέπεται να υποστηρίζει το cyclus™.

   

  Το project άρχισε να σχεδιάζεται γύρω στον Οκτώβριο-Νοέμβριο και μέχρι να φτάσει στην σημερινή του μορφή «πέρασε από 7-8 διαφορετικούς σχεδιασμούς, όλους βασισμένους στον κύκλο, το μόνο σχήμα που κατά την γνώμη μας μπορεί να “χωρέσει τον χρόνο”. Το ρολόι είχε “τελειώσει” τον Ιανουάριο και τότε άρχισε ο σχεδιασμός των εφαρμογών και τα πρώτα renders. Ο Οδυσσέας έκανε το direction σε όλη τη διαδικασία, από το product μέχρι και την τελική παρουσίαση, όπως και τον σχεδιασμό του branding και του user interface, ο Θάνος τον σχεδιασμό του ρολογιού και του 3d μοντέλου, ο Μιχάλης τα animations της παρουσίασης και ο Γιώργος τις 3d φωτογραφίες του προϊόντος».

  «Τυπικά το cyclus™ μπορεί να παραχθεί. Έχουμε σκεφτεί και την παραγωγή μέσω crowdfunding –τα πάντα είναι ανοιχτά».

  Το πότε θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το cyclus™ είναι προς το παρόν άγνωστο, όπως και το κόστος παραγωγής του: «Ο σχεδιασμός έγινε με όσες γνώσεις είχαμε για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα, άρα τυπικά το προϊόν μπορεί να παραχθεί. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από όσους και όσες το έχουν δει και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό. Έχουμε σκεφτεί και την παραγωγή μέσω crowdfunding –τα πάντα είναι ανοιχτά. Αν προχωρήσουμε, ίσως χρειαστούν προσαρμογές στις λεπτομέρειες, αλλά σίγουρα δεν θα απέχει πολύ από ό,τι βλέπουμε».

  Το cyclus™ είναι φτιαγμένο για να διευκολύνει την καθημερινότητα εκείνου που το φοράει και όχι να την επιβαρύνει. «Η βασική μας επιδίωξη ήταν η δημιουργία ενός gadget που θα είναι χρήσιμο. Από τη στιγμή που απευθύνεται σε ανθρώπους, θελήσαμε να σχεδιάσουμε κάτι ανθρώπινο. Να επισημάνουμε ότι δεν έρχεται να αντικαταστήσει το smartphone που έχουμε ήδη στην τσέπη μας, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε για να το “υπηρετήσει”. Το cyclus™ διαθέτει sensors για να λαμβάνει πληροφορίες για τους παλμούς της καρδιάς, την πίεση, την υγρασία όπως και άλλα. Στο ρολόι δεν μπορείς να γράψεις ένα e-mail, ούτε να βγάλεις φωτογραφίες, αλλά μπορείς να ειδοποιηθείς ότι έλαβες ένα e – mail ή να το χρησιμοποιήσεις ως “declaser” για να τραβήξεις μια φωτογραφία από το iPhone. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα χειριστήριο έξυπνων συσκευών, ενώ λειτουργεί και ως προσωπικός βοηθός καθημερινής υγείας».

   

  onhand

  Το βασικό στέλεχος του cyclus™ θα είναι αποσπώμενο, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε διαφορετικά λουράκια ή απλά να τοποθετηθεί στη βάση φόρτισης.

  Διαβάστε ακόμα: Έτσι εξάγουμε ελληνικό ντιζάιν!

  Ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του cyclus™ είναι η πλαϊνή οθόνη: «Μια από τις πιο βασικές κινήσεις του χεριού που φοράει ρολόι είναι να στρίβει τον καρπό για να δει την ώρα, κι αυτό γιατί το χέρι στη φυσική του θέση είναι κάθετο προς τα μάτια. Στο cyclus™, η δεύτερη οθόνη ειδοποιεί τον χρήστη με notifications, αναβοσβήνει στα ξυπνητήρια και συνεργάζεται με όλες τις εφαρμογές για να κάνει την εμπειρία πιο έξυπνη και πιο προσιτή. Το βασικό στέλεχος κουμπώνει με μαγνήτη στη βάση στο λουράκι, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να το αφαιρεί, είτε για να αλλάξει λουράκι, είτε για να το τοποθετήσει κάπου αλλού (σχεδιάζουμε και μια old classic case με αλυσίδα όπως αυτές που είχαν οι παπούδες μας). Τέλος, το cyclus™ φορτίζει ασύρματα, δηλαδή ο χρήστης μπορεί απλώς αφαιρώντας το λουράκι να το τοποθετήσει πάνω στο φορτιστή για να φορτίσει χωρίς να βάλει επιπλέον κάποιο καλώδιο».

  «Το cyclus™ θα φορτίζει ασύρματα. Ο χρήστης, αφαιρώντας το λουράκι, θα το τοποθετεί πάνω στο φορτιστή χωρίς να βάλει επιπλέον κάποιο καλώδιο».

  Στην αρχική παρουσίαση, το cyclus™ δείχνει να συγχρονίζεται με ένα iPhone, ωστόσο δεν θα περιορίζεται εκεί: «Επιθυμία μας είναι να μπορεί να γίνει το ίδιο με οποιαδήποτε άλλη συσκευή χρησιμοποιεί wifi/bluetooth κοντά, ώστε να μπορεί κανείς ακόμα και να αλλάξει τις ρυθμίσεις ενός θερμοστάτη, ή να βάλει σε sleep mode τον υπολογιστή του. Ως concept, το cyclus™ συνοδεύεται από κάποιες εγγενείς εφαρμογές, όπως ο καιρός, η μουσική (λειτουργεί ως χειριστήριο για την μουσική που έχεις στα συνδεδεμένα devices), χάρτης για πλοήγηση, μια εφαρμογή υγείας, τις κλασικές λειτουργίες ενός ρολογιού και επιπλέον χαρακτηριστικά που θα αποκαλυφθούν στη συνέχεια, όπως το κύριο menu, στο οποίο δουλεύουμε πολύ καιρό τώρα για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στόχος, επίσης, είναι να υπάρχει ένα cyclus™ app στο κινητό, όπου θα μπορείς να διαχειριστείς τις εφαρμογές που έχεις στο ρολόι σου, καθώς και να προσθέσεις νέες».

   

  cover_01

  Μια από τις σχεδιαστικές καινοτομίες του cyclus™ είναι η δεύτερη οθόνη που δίνει ζωή στο περίγραμμα του καντράν, επιτρέποντας στο χρήστη να ενημερώνεται για διάφορα με μια απλή ματιά, χωρίς την παραμικρή κίνηση του χεριού.

  Μέσα από συνεργασίες όπως αυτή γεννήθηκε και η εταιρεία που ονομάζεται høly: «Η høly προϋπήρχε ως ιδέα μόνο. Δημιουργώντας το cyclus™ και άλλα projects, ήρθαμε κοντά με αρκετούς ανθρώπους, είδαμε ότι πιστεύουμε σε κοινά πράγματα και μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία και ίσως την ίδια τρέλα. Πλέον, μετά από κάποιους μήνες, έχουμε διαμορφώσει ένα δίκτυο δημιουργών όλων των τομέων, ενώ τον τελευταίο καιρό διευρύνουμε το δίκτυο σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για να κάνουμε το εγχείρημα πιο μεγάλο και πιο δυνατό. Μας αρέσει το design, το branding και οι ωραίες ιδέες. Οι πιο όμορφες στιγμές μας είναι όταν οι βασικές μας αρχές παίρνουν υπόσταση».

  Δείτε την αγγλική παρουσίαση του cyclus™ στο Behance

  Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο Καλαματιανός που ονειρεύεται την πόλη του να αποκτά διεθνή επιρροή

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top