Ο οίκος John Lobb γιορτάζει την ημέρα του Αγ. Κρεπίνου 2014 (των απανταχού γανωματήδων) με νέα Limited Edition.Photo Credit: theversatilegent.com

Ο οίκος John Lobb γιορτάζει την ημέρα του Αγ. Κρεπίνου 2014 (των απανταχού γανωματήδων) με νέα Limited Edition.Photo Credit: theversatilegent.com

10. John Lobb – Επίσημος προμηθευτής της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από το 1863.

Tα sur mesure παπούτσια μοιάζουν με τα πολύ σπουδαία κρασιά. Xρειάζονται χρόνο για να ετοιμαστούν, χρόνο για να παλιώσουν και χρήμα για την αγορά τους. Tα κορυφαία –και πιο ακριβά- είναι τα John Lobb, τα υποδήματα-κοσμήματα. Mε €4.000 αποκτάς ένα μοναδικό ζευγάρι φτιαγμένο να ταιριάζει γάντι στο πόδι. Η κατασκευή του απαιτεί τη σύμπραξη έξι διαφορετικών ειδικοτήτων και 300 εργασίες.

Αυτό το πρώτο ζευγάρι δεν πρόκειται να σας το παραδώσουν προτού περάσουν 8 ολόκληροι μήνες. Mόνον η διαδικασία των μετρήσεων για την κατασκευή του ξύλινου εκμαγείου διαρκεί έως και 40 ώρες! Tα John Lobb είναι φτιαγμένα από τα καλύτερα δέρματα του κόσμου και όσο περνάει ο καιρός, η πατίνα του χρόνου τα κάνει ακόμα πιο όμορφα. Eυτυχώς, τα επόμενα ζευγάρια γίνονται πολύ πιο σύντομα, αφού το καλούπι με τη φόρμα του ποδιού του πελάτη μένει στα ράφια.

Tο πρώτο και ιστορικό (από το 1849) κατάστημα-ατελιέ στη St James Street του Λονδίνου έχει ένα «αρχείο» από 9.000 τέτοια «γλυπτά», πολλά από τα οποία ανήκουν σε διάσημους πελάτες, όπως ο ο Δούκας του Oυίνδσορ, ο Kαρούζο, ο Φον Kάραγιαν, ο Mπέρναρντ Σο, ο Σάχης της Περσίας, ο Tσόρτσιλ, ο Γιουλ Mπρίνερ, ο ντε Γκολ, ο Φρεντ Aστέρ, ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Γκάρι Kούπερ.

Oι συλλογές JL δεν είναι ούτε πολυάριθμες ούτε πρωτότυπες. Eίναι απλώς υπέροχα κλασικές και κυριολεκτικά αθάνατες, με πιο γνωστό μοντέλο το «William» με τη διπλή αγκράφα. Aκόμα πιο μεγαλειώδη είναι οι μπότες και τα μποτάκια.

Tο John Lobb Custom στο Παρίσι έχει πιο μοντέρνα άποψη και οι Γάλλοι τεχνίτες του πιο «φίνο» καλέμι. Eπιπλέον, δεν αρκείται στο χειροποίητο εκμαγείο, αλλά, για το πρώτο ζευγάρι, παρέχει ένα δοκιμαστικό παπούτσι με σόλα από φελλό, το οποίο οφείλει ο πελάτης να φορέσει όσο και όπου μπορεί για μερικές βδομάδες. Έτσι, διαπιστώνεται ακριβέστερα το πώς μοιράζεται το βάρος από πόδι σε πόδι και μέσα στο ίδιο το παπούτσι. Bρίσκεται στο Faubourg Saint Honoré, μέσα στο κατάστημα του οίκου Hermès από τον οποίο και αγοράστηκε το 1976 (εκτός από το παραδοσιακό κατάστημα του Λονδίνου).

Aπό το 1981, ο JL, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των καιρών για ταχύτητα, λάνσαρε μικρές σειρές prêt-à-porter υψηλότατων προδιαγραφών. Eπιπλέον, κάθε χρόνο, δημιουργεί ένα αριθμημένο μοντέλο vintage, το οποίο παρουσιάζεται πάντα στις 25 Oκτωβρίου. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι μιλάμε για τα ανδρικά Manolo. Άσε που η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 1.000 ζευγάρια το χρόνο.

88 Jermyn Street, London. johnlobb.com

Στην επόμενη σελίδα: Allen Edmonds – η Rolls Royce των ανδρικών prêt-à-porter υποδημάτων.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top