Η κατασκευή ενός καλού παπουτσιού περνάει από περίπου 160 στάδια. Αυτά της Allen Edmonds απαιτούν 270 και φτιάχνονται στο χέρι απ’ τους καλύτερους τεχνίτες και τα καλύτερα δέρματα.

Η κατασκευή ενός καλού παπουτσιού περνάει από περίπου 160 στάδια. Αυτά της Allen Edmonds απαιτούν 270 και φτιάχνονται στο χέρι απ’ τους καλύτερους τεχνίτες και τα καλύτερα δέρματα. Photo Credit: tommaday.com

9. Allen Edmonds – Ο ορισμός της Old-School Quality

Το 1922, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο του Ουισκόνσιν γεννήθηκαν σχεδόν την ίδια ώρα από δύο άσχετες λεχώνες δύο αγοράκια που είχαν ένα κοινό, παράξενο χαρακτηριστικό: το δέρμα στο κάτω μέρος των ποδιών τους ήταν πιο σκούρο, σχεδόν μαύρο, σαν να φορούσαν μποτάκια. Οι ειδήμονες απεφάνθησαν ότι το φαινόμενο έχει την ίδια κοσμική σημασία με την εμφάνιση του κομήτη του Halley και πως παρουσιάζεται μια φορά τον αιώνα.

Τα παιδιά έκαναν αμέσως πλούσιους τους γονείς τους, γιατί τα ανέλαβαν επιτήδειοι που τα επιδείκνυαν στο αμερικανικό και το ευρωπαϊκό κοινό με εισιτήριο. Μόλις τα παιδιά μεγάλωσαν και το ενδιαφέρον μειώθηκε, ένιωσαν την ανάγκη να ενδιαφερθούν εκείνα για το κοινό κι άρχισαν να φτιάχνουν παπούτσια. Έτσι λέει ο μύθος.

Επειδή και των δύο τα πόδια ήταν πολύ φαρδιά και δύσκολα έβρισκαν κάτι στα μέτρα τους, σκέφτηκαν να κατασκευάσουν υποδήματα που μετριούνται όχι μόνο με το μάκρος αλλά και με το φάρδος. Στα νέα μέτρα έδωσαν τα αρχικά των ονομάτων τους: από ΑΑΑΑ μέχρι ΕΕΕ. Δηλαδή Allen – Edmonds Επιπλέον, στάθηκαν και τυχεροί. Το Ουισκόνσιν, κοντά στο Σικάγο, διέθετε το 90% των αμερικανικών σφαγείων. Έτσι μπορούσαν να διαλέξουν τα καλύτερα δέρματα και μάλιστα πριν απ’ όλους τους άλλους.

O αυτοκράτορας Χιροχίτο τα παράγγελνε μυστικά, αφού είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από τη Χιροσίμα κι η εταιρεία ήταν ο προμηθευτής των αμερικανικών δυνάμεων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο.

Η φήμη τους έτρεξε γρηγορότερα απ’ ό,τι είχαν φανταστεί. Ειδικά όταν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ τους επισκέφτηκε για ν’ αγοράσει 43 διαφορετικά ζευγάρια Oxford, τα οποία και δεν αποχωρίστηκε ποτέ. Ακολούθησαν ο Κάρι Γκραντ, ο Γιουλ Μπρίνερ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ενώ ο αυτοκράτορας Χιροχίτο τα παράγγελνε μυστικά, αφού είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από τη Χιροσίμα κι η εταιρεία ήταν ο προμηθευτής των αμερικανικών δυνάμεων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο. Σήμερα πελάτες της είναι τόσο οι γιος και πατέρας Μπους όσο κι ο Ομπάμα.

Η κατασκευή ενός καλού παπουτσιού περνάει από περίπου 160 στάδια. Αυτά της Allen Edmonds απαιτούν 270 και φτιάχνονται στο χέρι απ’ τους καλύτερους τεχνίτες και τα καλύτερα δέρματα, μεταξύ των οποίων εκείνο του ευρωπαϊκού μοσχαριού και το αμερικανικό Cordovan. Είναι τόσο όμορφα και κλασικά που οι άνθρωποι τα φοράνε εφ’ όρου ζωής. Κι αν κάποτε χρειαστούν επιδιόρθωση, η εταιρεία παρέχει υπηρεσία recrafting.

Η Allen Edmonds είναι από τις ελάχιστες εναπομείνασες φίρμες που εξακολουθούν να φτιάχνουν τα παπούτσια στη χώρα τους. Αν μετέφερε την παραγωγή στην Κίνα, υπολογίζει ότι θα έκανε οικονομία της τάξης του 60%! Όμως, ακόμα και οι νέοι ιδιοκτήτες, το επενδυτικό fund Goldner Hawn Johnson & Morrison Inc που την εξαγόρασε το 2006, δεν τόλμησε να βάλει σε κίνδυνο την απαράμιλλη ποιότητά τους. Γι’ αυτό και τα Allen Edmonds εξακολουθούν να είναι η Rolls Royce των ανδρικών prêt-à-porter υποδημάτων.

201 East Seven Hills Road
Port Washington, allenedmonds.com

Στην επόμενη σελίδα: «Γελάδα που δεν μουγκανίζει σε τρεις γλώσσες δεν κάνει για την Crockett & Jones».

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top