Είναι ένα ευέλικτο ρούχο που μπορεί να συνδυαστεί και με αυστηρό κοστούμι και με πιο casual εμφανίσεις. (© Piti Immagine Uomo).

Είναι άνετη, ευκολοφόρετη και αναδύει κομψότητα με οποιονδήποτε συνδυασμό. Από τα μέσα του εικοστού αιώνα η καμπαρντίνα αποτελεί μία απαραίτητη προσθήκη στη ντουλάπα του άνδρα που επαίρεται για το κομψό του ντύσιμο. Είναι ιδανική για τις φθινοπωρινές βροχές και τους ήπιους χειμώνες καθώς μπορεί να συνδυαστεί και με το αυστηρό κοστούμι και με πιο casual εμφανίσεις.

Όπως τα περισσότερα ανδρικά ρούχα, η καμπαρντίνα απέκτησε φήμη, στα χαρακώματα. Εν προκειμένω, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως η γέννηση της τοποθετείται σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν ένας χημικός, ο Τσαρλς Μάκιντος συνεργάστηκε με τον Τόμας Χάνκοκ, τον ιδρυτή της βιομηχανίας προϊόντων από ελαστικό, για να φτιάξουν ένα αδιάβροχο ρούχο. Από την συνεργασία τους προέκυψε το mack, ένα ελαφρύ αλλά μακρύ πανωφόρι, ιδανικό για τους τζέντλεμεν που επιδίδονταν στην ιππασία, το κυνήγι ή το ψάρεμα στην αγγλική ύπαιθρο.

Λίγες δεκαετίες μετά, το 1853, ένας ράφτης που ειδικευόταν στα κοστούμια των κυρίων της αριστοκρατίας, ο Τζον Έμαρι, πατώντας στο mack έφτιαξε το δικό του αδιάβροχο, πολύ πιο ανθεκτικό και ελαφρύ το οποίο το ονόμασε Aquascutum και ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή του.

Τόσο η Burberry όσο και η Aquascutum, έγιναν οι προμηθευτές του στρατού κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν καθοριστικός για την τελική μορφή του εμβληματικού αυτού ρούχου.

Ενώ το 1856 ο Τόμας Μπέρμπερι, θα βελτίωνε ακόμα περισσότερο το ανδρικό αδιάβροχο και θα έκανε το όνομα του συνώνυμο της καμπαρντίνας. Το ρούχο του Μπέρμπερι από βαμβακερές και μάλλινες ίνες που το έκαναν πιο ζεστό και ταυτόχρονα ελαφρύ, έγινε δημοφιλές στους πιλότους, τους εξερευνητές και ταυτίστηκε με την δίψα για περιπέτεια.

Όμως όπως είπαμε ήταν τα χαρακώματα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου που έδωσαν την τελική μορφή σε αυτό το εμβληματικό ρούχο. Τόσο η Burberry όσο και η Aquascutum, έγιναν οι προμηθευτές του στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η καμπαρντίνα άλλαξε μορφή, καθώς προστέθηκαν επωμίδες, στη πλάτη προσαρτήθηκε επιπλέον ύφασμα ώστε να γλιστράει το νερό, έγινε πιο μεσάτη με φαρδιά ζώνη για καλύτερη εφαρμογή, έφτασε ως τα μέσα της γάμπας για να προσφέρει πλήρη αδιαβροχοποίηση και ο γιακάς μεγάλωσε για να προστατεύει και από τα χημικά αέρια. Τέλος οι δημιουργοί του πρόσθεσαν και επένδυση που μπορούσε να αφαιρείται και να γίνεται μικρή κουβέρτα στα χαρακώματα.

Η καμπαρντίνα ήταν ακριβή και ρούχο για τζέντλεμεν, οπότε την φορούσαν μόνο οι αξιωματικοί. Καθώς όμως ο πόλεμος τραβούσε σε μάκρος εμφανίστηκαν οι μαζικές εκδοχές της από φτηνότερο υλικό, ιδανικές για τους απλούς στρατιώτες και τους πολίτες. Και όταν ο πόλεμος τελείωσε η καμπαρντίνα βρέθηκε στους δρόμους των αστικών κέντρων.

Ο Μπόγκαρτ υπήρξε ο τέλειος πρεσβευτής της καμπαρντίνας και μάλιστα της Aquascutum. Εδώ στην τελευταία σκηνή από την θρυλική “Καζαμπλάνκα”.

Όμως, η φήμη της δεν θα διαχέονταν χωρίς τη βοήθεια του Χόλιγουντ. Η αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία λάτρεψε αυτό το μοναδικό ρούχο. Την εποχή της παντοδυναμίας της, η καμπαρντίνα έντυσε αδίστακτους γκάνγκστερ, μοιραίες γόησσες και κυνικούς ντετέκτιβ. Και έγινε κλασική στο πρόσωπο του Χάμφρει Μπόγκαρτ τόσο στο «Γεράκι της Μάλτας» όσο και στην αξεπέραστη «Καζαμπλάνκα». Ο Μπόγκαρτ υπήρξε ο τέλειος πρεσβευτής της καμπαρντίνας και μάλιστα της Aquascutum. Κανείς άλλος δεν την φόρεσε όπως αυτός και δεν της έδωσε αυτήν την αύρα της αρρενωπότητας και του ριψοκίνδυνου βίου.

Από εκεί και μετά η καμπαρντίνα έγινε ένα must για τον άνδρα που θέλει να λεγεται κομψός. Μέσα στις δεκαετίες την υιοθέτησαν όλες οι φυλές. Οι συντηρητικοί την πρόσθεσαν ως μία κομψή αλλά απαραίτητη πινελιά πάνω από το κοστούμι. Οι mods την επέβαλλαν ως μία πανοπλία πάνω από τα καλοραμμένα τους ρούχα. Οι εξεγερμένοι του ’68 στο Παρίσι την συνδύασαν με το μαύρο ζιβάγκο. Οι ρόκερ την έβαλαν στο παιχνίδι ως συμπλήρωμα μίας εναλλακτικής εμφάνισης. Οι μηχανόβιοι την προτίμησαν ως ένα εξάρτημα πιο άνετο απέναντι στο βαρετό δερμάτινο τζάκετ. Διένυσε την απόσταση από τα γραφεία των πολυεθνικών ως τα γκέτο των μητροπόλεων.

Η αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία λάτρεψε αυτό το μοναδικό ρούχο ενώ την εποχή της παντοδυναμίας της, η καμπαρντίνα έντυσε αδίστακτους γκάνγκστερ, μοιραίες γόησσες και κυνικούς ντετέκτιβ.

Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ δεν θα μπορούσε να μην την εντάξει στο νεο-κυματικό στυλ του.

Ουσιαστικά, κατέκτησε την λαϊκή κουλτούρα για να μετατραπεί όπως στα πρώτα της βήματα στο ρούχο που ολοκληρώνει ένα καλαίσθητο ντύσιμο. Ειδικά όταν ξέφυγε από το χακί χρώμα με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε και παρουσιάστηκε σε γκρι, μαύρο και μπεζ χρώμα.

Πώς όμως φοριέται σήμερα μία καμπαρντίνα; Όπως επιβλήθηκε από το κλασικό στυλ πάνω από ένα καλοραμμένο κοστούμι και δερμάτινα παπούτσια. Σημαντική λεπτομέρεια ένα πουκάμισο ανοιχτών τόνων για να έρχεται σε αντίθεση με μία πιο σκούρα καμπαρντίνα. Μία άλλη εμφάνιση είναι η casual chic όπου η καμπαρντίνα φοριέται πάνω από ένα ελαφρύ πουλόβερ με τζιν. Ταιριάζει πολύ και στις γυναίκες. Στα πόδια sneakers, με μίνιμαλ σχέδιο ή desert boots.

Μπορείτε να φορέσετε ένα μαύρο ζιβάγκο, ή ένα απλό πουκάμισο με ένα πιο περίτεχνο γιλέκο κάτω από την καμπαρντίνα.

Η καμπαρντίνα κατέκτησε την λαϊκή κουλτούρα για να μετατραπεί όπως στα πρώτα της βήματα στο ρούχο που ολοκληρώνει ένα καλαίσθητο ντύσιμο (© Piti Immagine Uomo).

Αυτές είναι οι δύο κύριες επιλογές. Από εκεί και πέρα μπορείτε να αναμείξετε όσο θέλετε τα δύο στυλ, πάντα με γνώμονα την ισορροπία. Μπορείτε να φορέσετε ένα μαύρο ζιβάγκο, ή ένα απλό πουκάμισο με ένα πιο περίτεχνο γιλέκο κάτω από την καμπαρντίνα. Το μπλέιζερ είναι πάντα μία καλαίσθητη λύση, όπως και ένα απλό, κατά κανόνα λευκό, t- shirt, αν το επιτρέπει ο καιρός. Ακόμα και το total black με στρατιωτικού τύπου μπότες και μαύρη καμπαρντίνα έχει τους φανατικούς του. Αποφύγετε μόνο υπερβολές όπως το πρόσφατο trend που θέλει την καμπαρντίνα πάνω από αθλητικές φόρμες.

Γενικά, η καμπαρντίνα μπορεί άνετα να συνδυαστεί με πολλά κομμάτια της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Αυτό που επιβάλλεται μόνο να προσέχετε είναι η σωστή εφαρμογή. Μία φαρδιά καμπαρντίνα δεν προσθέτει στυλ αλλά κρέμεται άκομψα από το σώμα, ως μία αχρείαστη ακαλαίσθητη προσθήκη.

 

Διαβάστε ακόμα: Η στιβαρή γοητεία του cargo παντελονιού. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top