Το Altiplano Ultimate Concept Tourbillon είναι το νέο διαμαντάκι της Piaget, που φέτος γιορτάζει 150 χρόνια ζωής.

  «Κάνε πάντα κάτι περισσότερο από το αναγκαίο» και για να γιορτάσει τα 150 χρόνια που εφαρμόζει τη συμβουλή, η ιδρυμένη το 1874 Piaget παρουσίασε ένα πραγματικό επίτευγμα τεχνικής και κομψότητας συνδυασμένων σε ένα ρολόι που επίσης συσσωματώνει τα μέλη του στο ελάχιστο πάχος των 2 χιλιοστών: το Altiplano Ultimate Concept Tourbillon καταφέρνει να βολέψει την περίτεχνη περιπλοκή στο ήδη υπέρλεπτο ρολόι που το 2020 της χάρισε το βραβείο Aiguille d’or του Grand Prix d’Horlogerie de Genève. Και φυσικά είναι το πιο λεπτό τουρμπιγιόν στον κόσμο!

  Κοιτώντας το από το πλάι, το Altiplano Ultimate Concept Tourbillon είναι παχύ όσο ένα νόμισμα.

  Για να κερδηθεί χώρος ο μηχανισμός χρησιμοποιεί ως βάση το καπάκι της κάσας· πέραν από την προφανή πρακτική χρησιμότητα αυτής της επιλογής, έχει και μια πιο «συναισθηματική» διάσταση, καθώς η εξωτερική πλευρά της κάσας έρχεται σε άμεση επαφή με το χέρι και το δέρμα και δημιουργεί μια σχεδόν ενσώματη σχέση με τον φορέα χρήστη. Η ίδια η κάσα είναι κατασκευασμένη από βαθύ μπλε κράμα κοβαλτίου με επίστρωση PVD, το οποίο προσφέρει την καλύτερη αναλογία λεπτότητας προς σκληρότητα. Η κορώνα, ενσωματωμένη στην περίμετρο της κάσας, τραβιέται προς τα έξω και ρυθμίζεται με ειδικό εργαλείο σε σχήμα γραφίδας που περιέχει σύστημα ελέγχου ροπής και μείωσης στροφών. Η διάμετρος είναι 41.5 mm και το ρολόι είναι εγγυημένα υδατοστεγές μέχρι βάθος 20 μέτρων. Συγκρατείται στο χέρι με δερμάτινο λουράκι που δένει με πόρπη από κράμα κοβαλτίου  M64BC.

  «Κάναμε πολύ περισσότερα από το να προσθέσουμε απλώς ένα tourbillon. Επινοήσαμε τα πάντα εκ νέου» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piaget, Benjamin Comar.

  Για τη «γέννησή» χρειάστηκαν τρία χρόνια δουλειάς και αυτοαμφισβήτησης σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας στη Μανιφατούρα της Piaget στο La Côte-aux-Fées.

  Το Altiplano Ultimate Concept Tourbillon αποτελεί το πιο πρόσφατο κεφάλαιο σε μια ωρολογοποιητική εποποιία λεπτών μηχανισμών, με προηγούμενες κορυφές τον μηχανισμό 9P των 2mm που παρουσιάστηκε το 1957 και τον μηχανισμό μικρο-ρότορα 12P των 2,3mm χιλιοστών που παρουσιάστηκε το 1960. Στον δικό μας αιώνα με τον 900P συνδυάστηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός με το πίσω μέρος της κάσας ανοίγοντας τις προοπτικές που οδήγησαν στη δημιουργία του Altiplano Ultimate Concept το 2018 σε πάχος μόλις 2 mm, το λεπτότερο μηχανικό ρολόι που κατασκευάστηκε ποτέ μέχρι τότε.

  Πρακτικά χρειάστηκε να επανασχεδιαστεί το 90% των εξαρτημάτων του αρχικού Altiplano Ultimate Concept και να δημιουργηθούν νέα μηχανήματα για να τα κατασκευάσουν.

  Για το νέο, επόμενο βήμα, χρειάστηκαν τρία χρόνια δουλειάς και αυτοαμφισβήτησης σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας στη Μανιφατούρα της Piaget στο La Côte-aux-Fées, προκειμένου να χωρέσει η επιπλέον περιπλοκή στο ήδη πολύ λεπτό ρολόι. Πρακτικά χρειάστηκε να επανασχεδιαστεί το 90% των εξαρτημάτων του αρχικού Altiplano Ultimate Concept και να δημιουργηθούν νέα μηχανήματα για να τα κατασκευάσουν. «Κάναμε πολύ περισσότερα από το να προσθέσουμε απλώς ένα tourbillon. Επινοήσαμε τα πάντα εκ νέου», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piaget Benjamin Comar. Χρειάστηκαν περισσότερες από 70 εκδοχές για τον κλωβό, 15 της άγκυρας του μηχανισμού διαφυγής και 30 εκδοχές του πλαισίου της κάσας για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Η εντυπωσιακή του εμφάνιση ενισχύεται από τον αριστοκρατικό χρωματικό συνδυασμό του βαθύ κυανού, του χρυσού και του μεταλλικού χρώματος.

  Χρειάστηκαν περισσότερες από 70 εκδοχές για τον κλωβό, 15 της άγκυρας του μηχανισμού διαφυγής και 30 εκδοχές του πλαισίου της κάσας για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Αποτέλεσμα που άξιζε τον κόπο πάντως, τεχνικά και αισθητικά. Το tourbillon συγκρατείται στη θέση του περιμετρικά και τροφοδοτείται από ένα σκελετοποιημένο βαρέλι με απόθεμα ενέργειας 40 ωρών. Το συνολικά εξαιρετικό τεχνικό αποτέλεσμα προκύπτει από τον συνδυασμό δύο διαφορετικών τεχνικών λύσεων. Η πρώτη ήταν ένα βασικό ελατήριο στο οποίο το πάχος της λεπίδας αυξήθηκε ελαφρώς για να δοθεί η πρόσθετη ενέργεια που απαιτεί το  tourbillon. Η δεύτερη ήταν η συστηματική χρήση ρουλεμάν αντί για στροφείς για μικρότερη τριβή. Ιδιαίτερη πρόκληση ήταν να κατασκευαστούν στην πράξη τα εξαρτήματα ακριβώς όπως σχεδιάστηκαν, αφού είναι τόσο μικροσκοπικά που να μην επιτρέπουν καμία κατασκευαστική απόκλιση από τους υπολογισμούς μεγαλύτερη των 2 μικρομέτρων (1 μικρόμετρο =1 εκατομμυριοστό του μέτρου).

  Χάρη στην περιμετρική στήριξη, το tourbillon μπορεί και είναι εμφανές κι από την πίσω πλευρά της κάσας μέσα από κρύσταλλο.

  Παρά την πραγματική ρηχότητα που επιβάλλει το βάθος των 2 χιλιοστών, η θέα του Altiplano Ultimate Concept Tourbillon προσφέρει μία αίσθηση εξαιρετικού βάθους και πολυπλοκότητας, ενώ όταν το βλέπεις από το πλάι, είναι περίπου παχύ όσο ένα νόμισμα! Η εντυπωσιακή του εμφάνιση ενισχύεται από τον αριστοκρατικό χρωματικό συνδυασμό του βαθύ κυανού, του χρυσού και του μεταλλικού χρώματος. Το καντράν που εμφανίζει τις ώρες και τα λεπτά είναι εκτός κέντρου στη θέση 12, και το tourbillon στη θέση 10, με χαραγμένη ένδειξη δευτερολέπτων στο δαχτυλίδι. Χάρη στην περιμετρική στήριξη, το tourbillon μπορεί και είναι εμφανές κι από την πίσω πλευρά της κάσας μέσα από κρύσταλλο, γύρω από το οποίο είναι χαραγμένο στα γαλλικά το γνωμικό «Κάνε πάντα κάτι περισσότερο από το αναγκαίο».

  Παρά την πραγματική ρηχότητα που επιβάλλει το βάθος των 2 χιλιοστών, η θέα του Altiplano Ultimate Concept Tourbillon προσφέρει μία αίσθηση εξαιρετικού βάθους και πολυπλοκότητας.

  Σε αυτό τη σημείο όμως ας μην σκεφτεί ακόμα κανείς πιο θα είναι το επόμενο «περισσότερο ή μάλλον ελαχιστότερο». Μάλλον όμως θα χρειαστεί άλλη μια επέτειος προκειμένου το Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon να ξεπεραστεί από κάτι πιο εντυπωσιακό.

   

  Διαβάστε ακόμα: Μπορεί ένα smartwatch να είναι κομψό;

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top