1890348_10152275158419516_1969645518_o1

Αν δεν τα αφήσεις όλα πίσω σου και δεν αλλάξεις περιβάλλον, τότε δεν θα χαλαρώσεις ποτέ. (Φωτό: The Yacht Week)

Λοιπόν, υπάρχουν μηνύματα στους τηλεφωνητές που λένε το εξής απλό: «Γεια σας. Είμαι σε διακοπές έως τις 15 Αυγούστου. Θα λάβω γνώση της επικοινωνίας σας άμα τη επιστροφή μου. Για οτιδήποτε επείγον, παρακαλώ να έρθετε σε επαφή με τον βοηθό μου».

Λογικό, αναμενόμενο, ανθρώπινο. Ωστόσο, ζήτημα αν το έχετε χρησιμοποιήσει έστω μια φορά στην καριέρα σας. Ο συνομιλητής σας το πολύ-πολύ να έπεφτε πάνω σε ένα «Αυτήν τη στιγμή απουσιάζω» και την επομένη να σας έχει στην άλλη γραμμή.

Το σύνηθες είναι, το καλοκαίρι, όταν τα βλαστάρια του κοιμούνται ακόμα, ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος να διαβάζει τα mails του 7 με 8 το πρωί. Όπως το μεσημεριανό μπάνιο, οι βόλτες στα σοκάκια, η απογευματινή ταβέρνα και τα βιντεοπαιχνίδια με τις κορούλες, έτσι κι η ενασχόληση με τη δουλειά αποτελούν μέρος της θερινής του ρουτίνας.

Μια συνήθεια που μοιράζεται με τους περισσότερους συναδέλφους, για τους οποίους το να αφήσουν πίσω φακέλους, πελάτες και επείγοντα φαντάζει αδιανόητο. Ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι ζήτημα αν καταφέρουν να ξεκλέψουν καμιά βδομάδα για διακοπές, ενώ τα 4/5 εξακολουθούν να εργάζονται όλο αυτό το διάστημα. Μεταξύ της Σκύλλας των ευθυνών και της Χάρυβδης της εργασιομανίας, αδυνατούν να κατεβάσουν ρολά.

Κι όλ’ αυτά γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους απαραίτητους. Ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει σωστά χωρίς εκείνους. Ότι πρέπει να ελέγχουν τα πάντα. Διαφορετικά, έτσι και λείψουν έστω και μια μέρα θα έρθει η καταστροφή.

Πάνω απ’ όλα αγαπούν την επιχείρησή τους. Δεν μπορούν να μείνουν μακριά. Ακόμα κι αν καταφέρουν να κλείσουν πίσω τους την πόρτα, διανοητικά μένουν εκεί. Φροντίζοντας να μην τους πάρει είδηση η γυναίκα τους.

businessman-on-the-beach

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να σταματήσουν να εργάζονται και πιστεύουν ότι χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα γίνει σωατά. (Φωτό: Having Time)

Πέστε όχι στους φακέλους και το laptop στην παραλία

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι ελάχιστοι σ’ αυτήν την πανίδα των workaholics που βγαίνουν απ’ την πρίζα συνειδητά. Ακόμα κι αν οι δραστηριότητές τους ξεπερνούν τα όρια της χώρας. Δεν τσεκάρουν mails και απαγορεύουν στους συνεργάτες τους να τους ενοχλήσουν. Αν κάτι έκτακτο προκύψει, μόνο οι συνέταιροι ή ο βοηθός μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Η δουλειά του chief είναι ακριβώς σαν εκείνη ενός αθλητή υψηλού επιπέδου: απαιτεί προετοιμασία, επίτευξη στόχων, αντοχές στην πίεση. Όμως, οι αθλητές κάνουν cut σε μόνιμη βάση. Για τον επιχερηματία είναι ακριβώς το ίδιο.

Ωστόσο, για να το πετύχουν χρειάζεται ντρεσάρισμα. Κάποια μυθικά παραδείγματα κάνουν λόγο ακόμα και για sabbatical. Αλλά αυτό σημαίνει πως μόλις φτάνει ο Σεπτέμβρης και κλήσεις απ’ το γραφείο δεν υπάρχουν οι τολμηροί αρχίζουν και τα παίζουν. Γιατί πρέπει να παραδεχτούν ότι η εταιρεία μπορεί να δουλέψει ρολόι και χωρίς αυτούς. Και τότε αρχίζουν να υποφέρουν από το σύνδρομο που ονομάζεται «iPhone blues». Δύσκολο να το ξεπεράσουν.

Πολλοί απ’ αυτούς καταφεύγουν σε διάφορα κόλπα. Όπως, για παράδειγμα, την οδοιπορία, την ιστιοπλοϊα ή απλώς το διάβασμα. Η σωματική άσκηση βοηθάει το μυαλό ν’ αδειάσει από τα προβλήματα, να επικεντρωθεί στο εδώ και τώρα. Το τοπίο σε κάνει να ξεχαστείς, να στοχαστείς, να θαυμάσεις. Το ίδιο κι ένα καλό μυθιστόρημα.

summer-associates-pool-party-beach-party

Η αλήθεια είναι ότι όλοι χρειάζεται που και που να παίρνουμε καμιά ανάσα για να γίνουμε πιο παραγωγικοί. (Φωτό: Above the Law)

Εγωιστικές απολαύσεις και ευχάριστες συγκινήσεις

Για να φύγει το άγχος, οι «εξωσχολικές» δραστηριότητες που σ’ ευχαριστούν είναι απαραίτητες. Διαφορετικά, καταλαμβάνεσαι πάλι από ανυπομονησία, ανησυχία και αποθάρρυνση. Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι σημαντική, αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσεις. Όσο δε πιο άγριο, πιο πρωτόγονο και χωρίς Ίντερνετ είναι το μέρος που θα βρεθείς τόσο το καλύτερο. Ξελαμπικάρεις.

Η δουλειά του chief είναι ακριβώς σαν και κείνη ενός αθλητή υψηλού επιπέδου: απαιτεί προετοιμασία, επίτευξη στόχων, αντοχές στην πίεση. Όμως, οι αθλητές κάνουν cut σε μόνιμη βάση. Για το αφεντικό μιας επιχείρησης είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν μπορεί να αποδίδει τα μέγιστα συνεχώς, ακόμα κι αν η δουλειά του είναι το πάθος του.

Χρειάζεται να παίρνει που και που καμιά ανάσα, ώστε να γίνει πιο παραγωγικός, να δει τι συμβαίνει γύρω του, να πάρει ερεθίσματα, να κατεβάσει ιδέες.

Αλλά το πώς περνάει κάποιος τις διακοπές του σε μαθαίνει και πολλά για τους συνεργάτες σου. Ο τύπος που πάει οικογενειακώς στο πατρικό του στο χωριό διαφέρει από εκείνον που παίρνει τον γιο του και πάνε για trekking στη Νορβηγία.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι 15 ομορφότερες πισίνες ξενοδοχείων του κόσμου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top