Πόθοι στα χαμόκλαδα. Θωπείες στη φύση. Λατρευτικές εκδηλώσεις υπό το άπλετο φως των καμερών. Πόσο κοντά μπορούν να έρθουν δύο άντρες; Όσο αποζητάει η τηλεθέαση, αλλά και η δική τους πεπερασμένη αναγνωρισιμότητα που, τι νομίζετε, μια μετοχή είναι. Μια ανεβαίνει, μια κατεβαίνει.
Η ελληνική τηλεόραση δεν θα μας κάνει να βαρεθούμε ποτέ. Ποτέ, όμως! Εκεί που λες, δεν μπορεί, πάντα θα υπάρχει ένας πάτος στο βαρέλι, αμέσως έρχεται μια νέα φαεινή ιδέα που καταπίνει αμάσητη την αισθητική και σε μετατρέπει σε τηλεοπτικό απολίθωμα με φόντο τη νεκρή φύση του καναπέ.
Στο νέο ριάλιτι του ΣΚΑΪ «I’m a celebrity, get me out of here» καταστρατηγείται κάθε έννοια αποδεκτού κομπασμού για τα επιτεύγματα ενός δημόσιου προσώπου. Ακόμη και η επικράτεια των celebs ανά τον κόσμο, αυτή η περιχαρακωμένη «χώρα» που βρίθει από ματαιοδοξία και ρηχότητα, δεν θα δεχόταν με τίποτα να ανοίξει τα σύνορά της για να μπουν μέσα οι συγκεκριμένοι που παίζουν στο παιχνίδι. Αλήθεια, ποιο «ανάποδο» κεφάλι όρισε να έχουν το δικαίωμα οι συγκεκριμένοι παίκτες να γράφουν στην κοινωνική τους ταυτότητα ότι τους γνωρίζουν άπαντες; Ε, δεν ισχύει. Είναι γνωστοί ως εκεί που φτάνει το πάπλωμά τους.
Το θέμα, βέβαια, είναι μέχρι πού θέλουν εκείνοι να το απλώσουν. Διότι οι ανθυποσελέμπριτις ξέρουν, δεν τρώνε κουτόχορτο. Αντιλαμβάνονται πλήρως πόσο «μετράει» το όνομά τους και τι μπορεί να τους αποφέρει σε έσοδα. Αν έπαιζαν με τους όρους της πραγματικότητας, θα είχαν καθημερινά κεσάτια. Τι κάνουν, λοιπόν; Εφευρίσκουν μια περσόνα. Γίνονται κάτι άλλο. Αρχαιολάτρη θέλετε; Υπάρχει ο Σταμάτης Γαρδέλης. Χορευτή-άγριο νιάτο ζητάτε; Τότε σας έχουμε τον Τάσο Ξιαρχό. Αν τους ενώσουμε αυτούς τους δύο τι μπορούμε να έχουμε; Ένα υβρίδιο που ως όψη σού προκαλεί γέλιο, αλλά ποιος είπε ότι το γέλιο δεν φέρνει διαφημίσεις;
Η καρικατούρα περίπτυξης ανάμεσα στους δύο, όπως την κατέγραψαν οι κάμερες στο χθεσινό επεισόδιο, ήταν ένας σκηνοθετημένος ερεθισμός στη λογική του μετρ της λάιτ τσόντας αλά Γκρέκα, Όμηρου Ευστρατιάδη. Αν δεν σε εκνευρίζει πώς ένα φιλί μπορεί να μετατραπεί σε κουρελόπανο (κανονικά πρέπει να σε εκνευρίζει), σίγουρα σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας άνθρωπος. Με πόση… ανετίλα;
Ξέρει ο ανθυποσελέμπριτι, μετράει τα κουκιά, βλέπει τη δυναμική των πραγμάτων. Σου λέει το να είσαι γκέι τρεντάρει στις μέρες μας. Ακόμη κι αν δεν είσαι. Φτάνει να δείχνεις πως το Κασσελάκειο (sic) ρεύμα σε έχει συνεπάρει κι εσένα. Άλλωστε, ο Σταμάτης Γαρδέλης το είπε ευθέως, το έβγαλε από μέσα του ανεπιτήδευτα: «Έλα να παίξουμε τον Κασσελάκη και τον Τάιλερ που δείχνει η τηλεόραση». Αυτά είναι τα νέα «παιχνίδια» της δημόσιας ζωής. Σε σημείο που να σκέφτεσαι πως έτσι ευτελίζεται κι ο αγώνας ζωής που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι ομοφυλόφιλοι για να υπάρξουν επί ίσοις όροις στην κοινωνία. Είχε προηγηθεί η «απειλή» του Ξιαρχό: «Μη σε φτύσω μες στο στόμα τώρα και σ’ αρέσει η γεύση μου».
Ολα στην πρέσα, όλα στη μηχανή του κιμά που φέρνει χρήμα, αλλά μην φανταστείτε και τόσο πολύ όσο παλιά. Άντε καμιά χορηγούμενη ανάρτηση στο Instagram, άντε καμία γκεστ εμφάνιση σε κάποιο σίριαλ, άντε πρώτο τραπέζι στη Φεστιβάλ Γουρνοπούλας στα Παλαιοφάρσαλα. Ως εκεί φτάνει η δύναμη των ανθυποσελέμπριτι. Οσα φιλιά και να δώσουν, όσα ακκίσματα και αν προσφέρουν στην κάμερα, όσο ακραίοι ή παράξενοι κι αν εμφανιστούν, η εποχή τούς έχει ξεπεράσει. Αυτό που ήταν κάποτε έχει παρέλθει. Αυτό που θέλουν να γίνουν δεν θα έρθει ποτέ.
Είναι τόσο αναλώσιμοι που παλεύουν μέσα στα ελάχιστα λεπτά τηλεοπτικής πρόζας που τους αναλογούν να δείξουν πως είναι ιδιαίτερες περσόνες. Κάποιοι που αντέχεις να ρίξεις ένα βλέμμα πάνω τους δίχως να χασμουρηθείς από ανία. Όντως, αντέχεις; Γιατί; Κανονικά θα έπρεπε να ανακράξεις με τη σειρά σου: «Είμαι τηλεθεατής, βγάλτε με από δω» μπας και σώσεις τα εγκεφαλικά σου κύτταρα.