Η Βανίνα υποδέχεται τους επιβάτες με χαμόγελο, «παίζει» το γνωστό σκετς-παντομίμα με τη ζώνη και το σωσίβιο, σερβίρει χυμούς… Όλα άψογα όπως και η εμφάνιση της.

Αεροσυνοδός (ή μέλος πληρώματος καμπίνας όπως λέγεται πλέον): Χαμόγελο, ευγένεια, επαγγελματισμός. Ένας ρόλος, τυποποιημένος, προβαρισμένος πολλές φορές και με ελάχιστες δυνατότητες αυτοσχεδιασμού. Οι κινήσεις επαναλαμβανόμενες, τα λόγια μηχανικά πάντα τα ίδια. Το ίδιο έργο σε άπειρες παραστάσεις. Τι μπορεί να παέι λάθος;

Η Βανίνα είναι έμπειρη αεροσυνοδός. Υποδέχεται τους επιβάτες με χαμόγελο, «παίζει» το γνωστό σκετς-παντομίμα με τη ζώνη και το σωσίβιο, σερβίρει χυμούς, μαζεύει τα σκουπίδια. Όλα άψογα όπως και η εμφάνιση της. Πλην μιας αδιόρατης νευρικότητας, που εντοπίζεται από την επίσης έμπειρη συνάδελφό της.

Ναι, έχει νευρικότητα. Μόλις έβαλε σιδεράκια στα δόντια. Έπρεπε εδώ και καιρό. Της το έλεγε η μητέρα της, που ζούσε στην Αμερική. Όχι, δεν πονάει πάντως, όλα καλά. Απλώς μάλλον πρέπει να χαμογελάει κάπως πιο διακριτικά. Σκουπίζει το κραγιόν από τα δόντια, φλυαρεί, κάτι σα την απασχολεί. Ανάμεσα στις περαντζάδες για σερβίρισμα μιλάει για τη γιαγιά της που τη μεγάλωσε, για την μητέρα της που την έβλεπε πλέον όταν έκανε υπερατλαντικά δρομολόγια.

Η Λένα Παπαληγούρα έχει ήδη αποσπάσει αρκετά διεθνή βραβεία ερμηνείας για το “AirHostess-737”.

Η Βανίνα βρίσκεται εκτεθειμένη (και εγκλωβισμένη) μεταξύ της επαγγελματικής της ευσυνειδησίας και της ψυχολογικής της πίεσης.

Η Λένα Παπαληγούρα, πρωταγωνίστρια στην μικρού μήκους «AirHostes 737» του Θανάση Νεοφώτισου, επί 16 λεπτά αλλάζει συνεχώς διαθέσεις, εξωτερικές και εσωτερικές, με όλα σχεδόν τα πλάνα, να είναι υποκειμενικά των ανθρώπων που βρίσκονται απέναντι της, συναδέλφων ή επιβατών. Η Βανίνα βρίσκεται εκτεθειμένη (και εγκλωβισμένη) μεταξύ της επαγγελματικής της ευσυνειδησίας και της ψυχολογικής της πίεσης. Ξεχάσαμε να σας πούμε πως στα ενδότερα του αεροσκάφους υπάρχει και ένα φέρετρο με τη σωρό της μητέρας της.

Η ταινία ξεκίνησε πέρυσι την πορεία της στις Νύχτες Πρεμιέρας, παίχτηκε στις αίθουσες και ξεκίνησε ένα θριαμβευτικό ταξίδι ανά τον κόσμο. Ανάμεσα στα δεκάδες φεστιβάλ στα οποία έχει ήδη προβληθεί η «AirHostess-737» ξεχωρίζουν αυτά του Τορόντο, του Σάντανς, του Κλερμόν-Φεράν (όπου βραβεύτηκε). Επίσης, η Λένα Παπαληγούρα μετράει ήδη αρκετά βραβεία ερμηνείας.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ του Σιάτλ, γεγονός που την έστειλε στη «μεγάλη» λίστα των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ, απ’ όπου θα προκύψουν μέσω ψηφοφοριών οι περεταίρω επιλογές για να φτάσουμε στην τελική πεντάδα η οποία θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο (με την τελετή απονομής να είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο).

Αργότερα, πάντα μέσα στο καλοκαίρι η Βανίνα ταξίδεψε στην Ιαπωνία για το 25ο Short Shots Asia, στην Ισπανία για το 38ο Jove Festival και στο Palm Springs της Καλιφόρνιας για την 36η διοργάνωση του ομώνυμου φεστιβάλ, ένα από σημαντικότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Αμερικής.

Η ταινία είναι  παραγωγή της Αργοναύτες Α.Ε. σε συμπαραγωγή με την Cosmote TV και την Αταλάντη Α.Ε, και εκτός από τη Λένα Παπαληγούρα εμφανίζεται η Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου ενώ η Χάρις Αλεξίου δάνεισε τη φωνή στην μητέρα της Βανίνας.

Η «AirHostess– 737» ολοκληρώνει μια τριλογία που ξεκίνησε με το (επίσης διακριθέν διεθνώς) «Patission Avenue» (2018) και συνεχίστηκε με το «Route-3». Ενώ είμαστε στην αναμονή για τις υποψηφιότητες, ο Θανάσης Νεοφώτιστος  βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια», με αυτοβιογραφικές καταβολές και θέμα την διαφορετικότητα και την αποδοχή.

 

Διαβάστε ακόμα: Είδαμε τις «Περασμένες Ζωές»: Μια ευαίσθητη ματιά στην αγάπη και τον χρόνο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top