«Όλες οι επιλογές μας γίνονται για να μας καθρεφτίζουν και να μας φέρνουν αντιμέτωπους με το παρόν. Όχι για να πούμε, “κοιτάξτε τι έκαναν τότε”, αλλά για να πούμε “κοιτάξτε τι κάνουμε εμείς τώρα”». Με αυτά τα λόγια και με τρεμάμενα χέρια, ξεκίνησε την ευχαριστία ομίλία του στα Όσκαρ ο εβραϊκής καταγωγής Άγγλος σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ, καθώς παρέλαβε το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας για το φιλμ «The Zone of Interest».
Το βραβείο όμως είχε περάσει ήδη σε δεύτερη μοίρα. Τα λόγια του ήταν δυνατά και αφορούσαν τον πόλεμο στη Γάζα και τις συνεχόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ήταν λόγια που έσπασαν τη σιωπή που επέλεξαν να ακολουθήσουν οι περισσότεροι πρωταγωνιστές των βραβείων Όσκαρ το βράδυ της Κυριακής.
Ήταν κοινό μυστικό ότι η Αμερικανική Ακαδημία ήθελε να αποφύγει από τους σταρ της τις ομιλίες που να αφορούν -και ιδιαίτερα να καταδικάζουν- τον πόλεμο στη Γάζα. Άλλωστε, αυτόν τον δρόμο έχουν ακολουθήσει κι άλλα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ – όπως το Transmediale στο Βερολίνο στο οποίο βρέθηκε ο συνεργάτης του Andro Γιάννης Σκορδάς. Λίγοι ήταν αυτοί που το βράδυ της Κυριακής στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες που πήγαν κόντρα στην Ακαδημία – ο Τζόναθαν Γκλέιζερ το έκανε καλύτερα από όλους.
Γεννημένος στις 26 Μαρτίου 1965 στο Λονδίνο, ο εβραϊκής καταγωγής Γκλέιζερ έκανε τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα το 1994 με την ταινία μικρού μήκους «Mad». Ωστόσο η απογείωση στην καριέρα του ήρθε μέσω της διαφήμισης και των μουσικών video clip. Το 1995 σκηνοθετεί βίντεο των Massive Attack, Blur και Radiohead και γίνεται γνωστός σε όλο τον κόσμο.
Δύο χρόνια αργότερα, μάλιστα, κερδίζει το βραβείο MTV ως Σκηνοθέτης της Χρονιάς. Πλέον είχε έρθει η στιγμή να κάνει το επόμενο βήμα: το 2000 κυκλοφορεί η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Sexy Beast», η οποία φτάνει μέχρι και τα βραβεία Όσκαρ. Σε αυτά τα 24 χρόνια, ο Τζόναθαν Γκλέιζερ έχει κυκλοφορήσει μόλις 4 φιλμ μεγάλου μήκους. Με το «The Zone of Interest» να είναι αυτό που τελικά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.
Ο 58χρονος σκηνοθέτης χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη ταινία, αλλά το αποτέλεσμα των δικαίωσε. Κέρδισε το Grand Prix και το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών, δύο BAFTA, ένα European Award, αλλά και δύο Όσκαρ – μάλιστα έγινε ο πρώτος από το Ηνωμένο Βασίλειο που κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
Αλλά, είπαμε, η πιο δυνατή στιγμή ήταν όταν παρέλαβε το Όσκαρ. «Όλες οι επιλογές μας γίνονται για να μας καθρεφτίζουν και να μας φέρνουν αντιμέτωπους με το παρόν. Όχι για να πούμε, “κοιτάξτε τι έκαναν τότε”, αλλά για να πούμε “κοιτάξτε τι κάνουμε εμείς τώρα”». Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωπιά στη χειρότερη εκδοχή της. Έχει διαμορφώσει όλο το παρελθόν και το παρόν μας» είπε ο Τζόναθαν Γκλέιζερ και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται ότι ο εβραϊσμός τους και το Ολοκαύτωμα έχουν καπηλευτεί από μια Κατοχή που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση, είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είτε για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα. Όλα τα θύματα αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς – πώς αντιστεκόμαστε;».
Δείτε τη συγκλονιστική ομιλία του:
Διαβάστε ακόμα: Οπενχάιμερ, ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ