Στην επετειακή φετινή φουάρ συμμετείχαν εξήντα επτά χώροι τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού.

    Άλλη μια επιτυχημένη Art Athina! Ο κόσμος συνέρεε στο μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ήδη από την Πέμπτη, από τις πρώτες κιόλας ώρες που άνοιξε η Art Athina 2023, oι αίθουσες του Ζαππείου ήταν κατάμεστες. Ήταν μια συγκέντρωση κοσμική, με την επιστροφή των περισσότερων καλλιτεχνών και συλλεκτών από τα νησιά, ήταν μια ευκαιρία να ξαναδούν φίλους και γνωστούς και να μοιραστούν τις θερινές εμπειρίες τους.

    Στην Art Athina 2023, εκτός από το κεντρικό εκθεσιακό πυρήνα της φουάρ, φέτος οι επισκέπτες του Ζαππείου είχαν την ευκαιρία να ιχνηλατήσουν άγνωστες γωνιές του Μεγάρου.

    Στην επετειακή φετινή φουάρ συμμετείχαν εξήντα επτά χώροι τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρο, Βρετανία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Πολωνία, Ρουμανία). Βέβαια, κάποιες γκαλερί παρουσίασαν έργα που είχαν συμμετάσχει και στην περσινή Art Athina, ωστόσο υπήρχε πλήθος άλλων που αποζημίωσαν το φιλότεχνο κοινό.

    Αν κανείς ξεκινούσε την περιήγηση στο χώρο αριστερόστροφα, όπως εγώ, θα έπαιρνε μια γερή δόση χρώματος από την Breeder και την Allouche Benias. Εκεί ξεχώριζαν τα εμβληματικά έργα της Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά και της Αλεξάνδρας Ντορέ, τα οποία οι επισκέπτες δε σταμάτησαν να φωτογραφίζουν.

    Κάποιες γκαλερί παρουσίασαν έργα που είχαν συμμετάσχει και στην περσινή Art Athina,ωστόσο υπήρχε πλήθος άλλων που αποζημίωσαν το φιλότεχνο κοινό.

    Ένα άλλο έργο που τράβηξε τα βλέμματα και έκανε τα φλας να ανάβουν ήταν η προσωπογραφία του εκλιπόντος Madclip, εκ των πατριαρχών της τραπ στην Ελλάδα, από το πινέλο του Cacao Rocks.

    Προσωπικά, μου δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον το πάντρεμα δύο Κύπριων καλλιτεχνών από τη Nitra, με τα αφαιρετικά έργα του Φίλιππου Θεοδωρίδη και τους πίνακες του Πρόδρομου Χαραλαμπίδη που φλερτάρουν με τη φωτογραφία.

    Αγαπημένη μου όμως ήταν η μικρή έκθεση στην Enia με έργα του Γιώργου Γύζη, γύρω από διαχρονικά ζητήματα της αστικής ζωής σε έργα που θυμίζουν φωτορεαλιστικά αποκόμματα του τύπου. Η τεχνική του έχει μια πρωτοτυπία, αφού ανατρέχει σε εφημερίδες της μεταπολίτευσης, επιλέγει ειδήσεις, άρθρα και φωτογραφίες και τα ζωγραφίζει σε μεγέθυνση, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της παλαιωμένης τυπογραφίας.

    To απόγευμα του Σαββάτου απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη στη Στεφανία Στρούζα που εκπροσωπείται από την γκαλερί a.antonopoulou.art. Η νικήτρια επελέγη από ειδική πενταμελή επιτροπή ανάμεσα σε 18 υποψηφίους.

    Ένα άλλο έργο που τράβηξε τα βλέμματα και έκανε τα φλας να ανάβουν ήταν η προσωπογραφία του εκλιπόντος Madclip, εκ των πατριαρχών της τραπ στην Ελλάδα, από το πινέλο του Cacao Rocks.

    Το γλυπτικό έργο της Στρούζα διερευνά πολιτισμικά παραδείγματα όπως ο μεσογειακός μοντερνισμός, χρησιμοποιώντας ταυτοχρόνως περιβαλλοντικές μεταφορές, όπως τα υδάτινα ρεύματα, για να εξετάσει τους διαπολιτισμικούς συγκερασμούς που προκύπτουν από την ανταλλαγή αγαθών και ιδεών σε εκτενείς αποστάσεις. Το βραβείο συνίσταται στην ατομική παρουσίαση της δουλειάς της Στεφανίας Στρούζα στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εντός του 2024.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου, για την περσινή Art Athina, έδειξαν ότι ένας στους δυο επισκέπτες ερχόταν για πρώτη φορά, η πλειοψηφία περνά τουλάχιστον 2-3 ώρες, ενώ πάνω από τους μισούς επισκέπτες είναι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Η Art Athina συμπεριέλαβε και φέτος στο πρόγραμμά της το Kids’ Educational Program σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA.

    Στην Art Athina 2023, εκτός από το κεντρικό εκθεσιακό πυρήνα της φουάρ, φέτος οι επισκέπτες του Ζαππείου είχαν την ευκαιρία να ιχνηλατήσουν άγνωστες γωνιές του Μεγάρου στο πλαίσιο των 12 Performances υπό τον τίτλο Live Encounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές, που επιμελείται ο Πάνος Γιαννικόπουλος. Το πρόγραμμα εξερευνούσε τις πολλαπλές πτυχές της εικαστικής περφόρμανς και τις αναφορές του μέσου, ενώ παράλληλα ιχνηλατείται η πορεία του στο ελληνικό πλαίσιο, η σχέση του με τη θεατρική δράση, τη χορογραφία, τις ηχητικές πρακτικές, τον κοινωνικό ακτιβισμό και τον χώρο του θεάματος.

    Κάθε βράδυ οι παρέες των επισκεπτών, μετά την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους, συνέχιζαν  την εικαστική τους ενημέρωση παρακολουθώντας τα βίντεο του προγράμματος της Art Athina 2023.

    Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το πως εξελίσσεται το τοπίο των εικαστικών τεχνών με έμφαση στον τομέα της φιλοξενίας, των εκδόσεων και των αναθέσεων νέων έργων τέχνης στο πρόγραμμα των ομιλιών –Talks– την επιμέλεια των οποίων έχει η Δανάη Γιαννόγλου.

    Τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα των ανεξάρτητων χώρων τέχνης που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν προτεραιότητα στο ερευνητικό -ακαδημαϊκό πεδίο, άλλοτε λειτουργούν ως residencies, είτε για καλλιτέχνες είτε για εκθέσεις άλλων επιμελητών, άλλοτε ως εργαστήρια και άλλοτε ως πρώιμες γκαλερί παρουσιάζονται μέσα από τις επιλογές που έχει κάνει για την ενότητα Projects η Ολυμπία Τζώρτζη.

    Ο Άρης Κόκκινος είχε συμπεριλάβει έργα κινούμενης εικόνας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας δημιουργών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, τα οποία διερευνούν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της γης, των ευάλωτων κοινοτήτων και της επίσημης εκδοχής της ιστορίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της ενότητας video που έφερε τον τίτλο I miss you more than I remember you.

    Ιδιαίτερη στιγμή της φετινής επετειακής διοργάνωσης ήταν η μετάδοση δίωρης ζωντανής εκπομπής του Αθήνα 9,84 από τον χώρο του Ζαππείου.

    Επενδύοντας σταθερά στον εκπαιδευτικό της ρόλο, η Art Athina συμπεριέλαβε και φέτος στο πρόγραμμά της το Kids’ Educational Program σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά και εφήβους ηλικίας από τεσσάρων έως 15 ετών και τους συνοδούς τους. Το πρόγραμμα είχε στόχο να εξοικειώσει τους νέους με την τέχνη ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία της νέας γενιάς φιλότεχνων, ενώ παράλληλα υπήρχαν εκπαιδευτικές δράσεις με άξονα την τέχνη και την οικολογία.

    Τέλος, ξεχώρισε ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που ήταν αφιερωμένος στο επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια της Art Athina, το οποίο εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν σημαντικές στιγμές, ιστορικά στελέχη, καλλιτέχνες, προσωπικότητες της εικαστικής και πολιτικής ζωής που έδωσαν το παρόν τις τρεις αυτές δεκαετίες. Με αυτό τον τρόπο, οι νεότεροι παίρνουμε μια γεύση από την ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σημαντική πορεία που έχει διαγράψει ως τώρα η αθηναϊκή φουάρ.

    Ξεχώρισε ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που ήταν αφιερωμένος στο επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια της Art Athina.

    Κάθε βράδυ οι παρέες των επισκεπτών, μετά την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους, συνέχιζαν  την εικαστική τους ενημέρωση παρακολουθώντας τα βίντεο του προγράμματος της Art Athina 2023 στην ειδική φουσκωτή οθόνη με φόντο το σιντριβάνι του Ζαππείου.

    Ιδιαίτερη στιγμή της φετινής επετειακής διοργάνωσης ήταν η μετάδοση δίωρης ζωντανής εκπομπής του Αθήνα 9,84 από τον χώρο του Ζαππείου, όπου μέλη της διοργάνωσης, προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και δημοσιογράφοι μίλησαν στη Μαρία Παύλου για τη σημασία, τον ρόλο, αλλά και την ιστορία της Art Athina,  δίνοντας έναν πανηγυρικό τόνο στην φορτισμένη συγκινησιακά τελευταία ημέρα της φουάρ, η οποία και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.

    Την ανανεωμένη ομάδα της Art Athina 2023 αποτέλεσαν οι Αντώνης Κούρκουλος- γενικός συντονιστής, Μαρίνα Φωκίδη – σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης , Ολυμπία Τζώρτζη- επιμελήτρια των Projects, Δανάη Γιαννόγλου – επιμελήτρια των Talks, Πάνος Γιαννικόπουλος – επιμελητής της ενότητας Performance και Άκης Κόκκινος – επιμελητής για την ενότητα Video.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ιce Factory, η Άνδρος απέκτησε ένα ακόμα ξεχωριστό μουσείο. Η τέχνη συναντά την εθνογραφία και το design.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top