Σε μια σύγκλιση που παντρεύει τη διαχρονική κομψότητα της κλασικής γλυπτικής με τη ζωντανή πρωτοπορία της σύγχρονης ζωγραφικής, η κοινή έκθεση των Γιώργου και Ιάσωνα Μέγκουλα στέκεται ως καλλιτεχνική διαθήκη στην παλιά πόλη της Κέρκυρας.
Η πρώτη τους κοινή έκθεση δεν είναι μόνο μια επίδειξη του ξεχωριστού ταλέντου τους, αλλά και μια συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ του κλασικού και του σύγχρονου, αποτέλεσμα της πρόσκλησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας.
Ο Γιώργος Μέγκουλας, πρωτοπόρος του κονστρουκτιβισμού και βιρτουόζος μιας τέχνης που εκλείπει, αυτή της κλασικής γλυπτικής, κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική καλλιτεχνική παράδοση. Προερχόμενος από τη σχολή των παρισινών καλών τεχνών, ο Γιώργος Μέγκουλας είχε το προνόμιο να σμιλεύει υπό την καθοδήγηση επιφανών δασκάλων.
Τα γλυπτά του, συχνά μνημειακά και δεσπόζοντα σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, αποπνέουν σεβασμό για το παρελθόν. Η αναγνώριση από τη γαλλική κυβέρνηση ως Chevalier des Arts et des Lettres που του απονεμήθηκε το 1995 υπογραμμίζει τη διαχρονική επίδρασή του στο χώρο της γλυπτικής.
Από τη μεριά του, ο Ιάσων Μέγκουλας, πιο γνωστός ως Cacao Rocks, ενσαρκώνει τον ζωηρό παλμό της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Ξεκινώντας την καλλιτεχνική του οδύσσεια ως παιδί-θαύμα του γκράφιτι στη νεαρή ηλικία των 14 ετών, ο Ιάσονας προσπέρασε τις καταβολές του στο δρόμο για να δημιουργήσει μια εμβληματική υπογραφή. Το έργο του παντρεύει αριστοτεχνικά το ήθος της τέχνης του δρόμου με την πεμπτουσία της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, που εκδηλώνεται σε ζωντανές τοιχογραφίες που αντηχούν σε παγκόσμιους τοίχους. Τα τελευταία χρόνια, μουσεία, γκαλερί και διεθνείς συνεργασίες έχουν αγκαλιάσει τις ζωηρές δημιουργίες του.
Ο γεωγραφικός τόπος της έκθεσης, η Κέρκυρα, υπογραμμίζει τη συναισθηματική απήχηση που έχει το νησί για την οικογένεια Μέγκουλα. Μια τυχαία στάση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από τη Γαλλία τους έκανε να αγκυροβολήσουν τη ζωή τους στο νησί – μια τυχαία (;) αποστροφή της μοίρας, ένα απρόβλεπτο γεγονός που καθόρισε τη συνέχεια.
Η ειδυλλιακή γοητεία του Κήπου του Λαού, εκεί που βρίσκεται η Δημοτική Πινακοθήκη, αποτελεί ένα αρμονικό σκηνικό για τη συγχώνευση του κλασικού και τον αναδυόμενο παλμό της σύγχρονης έκφρασης. Τα γλυπτά του Γιώργου Μέγκουλα, που χαρακτηρίζονται από την κλασική φινέτσα τους, μοιράζονται μια οπτική συνομιλία με τους μοντερνιστικούς καμβάδες του Ιάσωνα, προσφέροντας σε όσους την επισκέπτονται μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που ταλαντεύεται ανάμεσα στον απόηχο του χρόνου και τις υποσχέσεις του μέλλοντος.
Είναι ενδιαφέρον ότι δυο φαινομενικά διαφορετικές καλλιτεχνικές πορείες βρίσκουν το σημείο σύγκλισής τους. Η συνδιαλλαγή με το δημόσιο χώρο, η προσβασιμότητα των έργων, η κοσμοπολίτικη ελληνικότητα, το φως και η καθαρότητα που αντανακλούν τα έργα, η βιωσιμότητα, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν την αδιάσπαστη συνέχεια.
Τελικά, στην κοινή τους έκθεση διαμορφώνεται ένα μωσαϊκό αφηγήσεων, χρωμάτων και υλικών μέσα από τις αλληλένδετες αφηγήσεις του πατέρα και του γιου, που προσφέρουν μια ματιά στην κοινή τους κληρονομιά και στις ξεχωριστές δημιουργικές τους διαδρομές.
//Cacao Rocks / Ζωγραφική (Αίθουσα Τέχνης «Θάνος Χρήστου») Γιώργος Μέγκουλας / Γλυπτική (Κήπος του Λαού)
Διάρκεια: έως 31 Αυγούστου.
Διαβάστε ακόμα: Λορέντζο Κουίν. «Ο πατέρας μου έγινε μια κλασική ελληνική φιγούρα, ένας Ζορμπάς».