Η Ανδρος απέκτησε ένα ακόμη μουσείο υψηλής αισθητικής.

    Είναι γνωστό στην ιστορία της τέχνης ότι η “ανακάλυψη” των κυκλαδικών ειδωλίων στο γύρισμα του 20ου αιώνα υπήρξε μια τεράστια έμπνευση για τον εικαστικό μοντερνισμό – Μπρανκούζι και Τζακομέττι είναι δύο μόνο παραδείγματα κορυφαίων δημιουργών που αναγνωρίζεται ότι μετέφεραν τη λιτή αφαίρεση των ειδωλίων στις δικές τους γλυπτικές μορφές.

    Το σύγχρονο βιομηχανικό design αναζητά επίσης την καλαισθησία της χρηστικότητας αφαιρώντας το στολίδι και αναδεικνύοντας τη βασική γραμμή. Πλάι στον υφιστάμενο μουσειακό πόλο κυκλαδικής και σύγχρονης τέχνης της Άνδρου, ένα νέο ανανεωμένο μουσείο ολοκληρώνει ιδανικά την εμπειρία του επισκέπτη στο κυκλαδίτικο νησί.

    To παλαιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη είναι ένα πρωτοβιομηχανικό κτίριο.

    Το παλαιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη ιδρύθηκε το 1930.

    Πρόκειται για το παλαιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη, ένα πρωτοβιομηχανικό κτίριο στην είσοδο του οικισμού· ιδρύθηκε το 1930 και αναπαλαιώθηκε το 1999 για να στεγάσει το Μουσείο Λαογραφίας & Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου, το οποίο ίδρυσαν τότε ο Μάριος Βασιλόπουλος και η Ειρήνη Μαντζαβελάκη.

    Ο ίδιος χώρος τώρα ανανεώθηκε αρχιτεκτονικά και εννοιολογικά από τον σχεδιαστή Σπύρο Κοντάκη (kontakidesign) και την Χρύσα Κοντάκη (ιστορικό – αρχαιολόγο)  για να βρεθεί στο κέντρο ενός φιλόδοξου project που συνδυάζει την Εθνογραφία, την Τέχνη και το Design. Εγκαινιάστηκε υποδεχόμενο το κοινό στη Χώρα της Άνδρου με μια νέα περιοδική έκθεση – ως το τέλος του Σεπτεμβρίου – το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023.

    Ο χώρος ανανεώθηκε αρχιτεκτονικά και εννοιολογικά από τον σχεδιαστή Σπύρο Κοντάκη (kontakidesign) και την Χρύσα Κοντάκη (ιστορικό – αρχαιολόγο).

    Το νέο project σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Hotel Donor, Τουρισμός – Πολιτισμός – Δεξαμενή Ιδεών ΑΜΚΕ, που έχει ιδρύσει από δεκαετίας η Αντωνία Βασιλοπούλου και είναι ο φορέας διαχείρισης του Μουσείου. Για 25 χρόνια το Μουσείο έχει λειτουργήσει ως σημαντικός κόμβος πολιτιστικής παραγωγής, με εκδόσεις και συνέδρια αλλά και την ετήσια διοργάνωση μιας θεματικής έκθεσης η οποία κάθε φορά πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις,αλλά και με τη συνολική δραστηριότητα των ιδρυτών που προωθούν με αφοσίωση την Ιδέα Πολιτισμός – Τουρισμός στην Αθήνα (St George Lycabettus Hotel) και στην Άνδρο (SuiteHome Villas και Paradise Art Hotel).

    Το νέο project σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Hotel Donor, Τουρισμός – Πολιτισμός – Δεξαμενή Ιδεών ΑΜΚΕ.

    Ανάμεσα στις νέες διαστάσεις του Μουσείου θα είναι και η ανάδειξη της ανδρειώτικης ναυτοσύνης και της τοπικής παράδοσης του εφοπλισμού.

    Με τη νέα του ταυτότητα, το Παγοποιείο Μαντζαβελάκη θα υποδεχτεί περιοδικές εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις επιστημονικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού έργου (σε τομείς όπως  concept design, αρχιτεκτονική, τεχνολογία, περιβάλλον, ιστορία, τέχνη, γαστρονομία, κλπ.) θεματικές περιηγήσεις και άλλες δράσεις, και θα διαθέτει πωλητήριο και βιβλιοθήκη. Ανάμεσα στις νέες διαστάσεις του Μουσείου θα είναι και η ανάδειξη της ανδρειώτικης ναυτοσύνης και της τοπικής παράδοσης του εφοπλισμού, τόσο όσο αφορά τα μόνιμα εκθέματα στον χώρο όσο και διαλέξεις προσανατολισμένες στον χώρο της θάλασσας και το design στον κόσμο της ναυπηγικής.

    Το Παγοποιείο Μαντζαβελάκη θα υποδεχτεί περιοδικές εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις επιστημονικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού έργου.

    Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα για καλλιτεχνικές residencies σε σχέση με τις ειδικά διαμορφωμένες design βίλες του συγκροτήματος, οι οποίες θα προσφέρουν και μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία του  design στον ιδιώτη επισκέπτη που θα επιλέξει να μείνει εκεί. Στο χώρο της έκθεσης προβάλλεται το βίντεο «Άνδρος είναι 2023» (Παραγωγή: ΑΜΚΕ Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου  συνεχίζοντας την προσπάθεια των ιδρυτών να παρουσιάζονται στο Παγοποιείο Μαντζαβελάκη ποικίλα έργα και δημιουργίες που αναφέρονται στον πολιτισμό του νησιού. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

    Για τη νέα διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου επιλέχθηκαν λύσεις που δοκιμάζονται στη σύγχρονη μουσειογραφική πρακτική και οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία πολυμορφικού και εύκολα αναδιατασσόμενου περιβάλλοντος, με χρωματικές αντιθέσεις – το χρώμα που δίνει τον τόνο στη νέα διαμόρφωση εἰναι το μπλέ – και ατμόσφαιρα που το καθιστά φιλικό και οικείο για τους σημερινούς χρήστες – επισκέπτες του.  Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε και η μελέτη φωτισμού του χώρου. Συνολικά, οι παρεμβάσεις είναι διακριτικές και έγιναν πάντοτε με “οδηγό” το παλαιό βιομηχανικό κτίριο και τις ανάγκες διατήρησης και λειτουργίας του.

    Τα αντικείμενα της εθνογραφικής συλλογής οργανώθηκαν εκ νέου σε ενότητες της παραδοσιακής ζωής και οικονομίας.

    Στο εσωτερικό του μουσείου παραμένουν διακριτές οι ενότητες του ανδριώτικου αστικού προφίλ και της ναυτιλίας.

    Στα 200 περίπου τετραγωνικά μέτρα του χώρου ο σχεδιαστής δημιούργησε νέες θεματικές που επεκτείνουν θεματικά το περιεχόμενο του Μουσείου με νέα στοιχεία. Τα αντικείμενα της εθνογραφικής συλλογής οργανώθηκαν εκ νέου σε ενότητες της παραδοσιακής ζωής και οικονομίας ενώ παρέμειναν διακριτές οι ενότητες του ανδριώτικου αστικού προφίλ και της ναυτιλίας.

    Για την επόμενη φάση του έργου σχεδιάζεται ο εμπλουτισμός των ενοτήτων παρουσίασης της Άνδρου και η δημιουργία ερμηνευτικών μέσων με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η σύγχρονη εφαρμοσμένη ανθρωπολογία και η εφαρμογή της εθνογραφικής έρευνας στις διαδικασίες σχεδιασμού προϊόντων, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ανίχνευση αλληλεπίδρασης καταναλωτών με προϊόντα σχεδίασης στην καθημερινή τους ζωή και την ικανοποίηση των αναγκών τους.

    Στα εγκαίνια του Μουσείου στις 19 Αυγούστου 2023 παρουσιάστηκαν δύο εκθέσεις εικαστικού περιεχομένου: Η αναδρομική έκθεση της Συλλογής σύγχρονων Ανδριωτών καλλιτεχνών του Μάριου & Ειρήνης Βασιλοπούλου, η οποία φιλοξενείται στο εστιατόριο «Πανόραμα» του Ξενοδοχείου «Παράδεισος» και η έκθεση “Χριστιανικές Up – εικονίσεις” του αρχιτέκτονα Δήμου Φλέσσα, η οποία παρουσιάζεται στο Παγοποιείο Μαντζαβελάκη στην αίθουσα της Χριστιανικής Τέχνης.

    Στα εγκαίνια του Μουσείου στις 19 Αυγούστου 2023 παρουσιάστηκαν δύο εκθέσεις εικαστικού περιεχομένου.

    Σε αυτήν, ο «Ανθρωπότυπος», το σχηματοποιημένο αρθρωτό ανδρείκελο που ο γνωστός αρχιτέκτονας και εικαστικός χρησιμοποιεί ως παγκοσμιοποιημένο είδωλο του σύγχρονου ανθρώπου, τώρα θα μεταφράσει τη παραδοσιακή μορφολογία της ορθόδοξης εικόνας σε μια νέα προσέγγιση, επιχειρώντας σε ένα καλλιτεχνικό αντικείμενο την σύντηξη όλων των παραμέτρων που εκφράζει ο ανανεωμένος χώρος.

    Στο έργο του Μουσείου συνέβαλαν με χορηγίες τους: οι εταιρείες LUUN – μελέτες αρχιτεκτονικού φωτισμού, ROUSSETOS – parquet industry, GALLIS Lighting, AnDrop – τσίπουρο & ούζο, Ευ Άνδρος – τρόφιμα ποτά και Sativa olive culture.

     

    //Πληροφορίες: Χρύσα Κοντάκη, 6978 555101, e-mail: [email protected]

     

    Διαβάστε ακόμα: Πατέρας και γιος μαζί. Cacao Rocks και Γιώργος Μέγκουλας εκθέτουν για πρώτη φορά στην Κέρκυρα.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top