Ο Γρηγόρης Σταμούλης και ο Χρήστος Καπενής καταφέρνουν να αποδώσουν τους δύο χαρακτήρες με μεγάλο ρεαλισμό.

Στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Μια Ζωή στο Θέατρο» γραμμένο το 1977, αποκαλύπτεται ο μικρόκοσμος του θεάτρου μέσα από την καθημερινότητα του Ρόμπερτ και του Τζον, δυο ηθοποιοί που περνάνε τις περισσότερες ώρες της μέρας στο θέατρο.  Μελετούν έργα, προβάρουν ρόλους, κάθε βράδυ πάνω στην σκηνή δέχονται τον έπαινο ή την αδιαφορία του κοινού και στο τέλος έρχεται  το δυνατό ή το χλιαρό χειροκρότημα. Την επόμενη μέρα ξανά από την αρχή η ίδια ρουτίνα, ζώντας μια διαρκής επανάληψη.

Ένα έργο όπου ξεδιπλώνεται όλη η αγάπη του συγγραφέα για το θέατρο και τους ηθοποιούς καθώς και ο ίδιος κάποτε υπήρξε, για ένα μικρό διάστημα της νιότης του, στα πρώτα του βήματα, ηθοποιός. Έτσι, μιλάει για τις κρυφές τους στιγμές, τις αγωνίες τους, τις ανασφάλειες και τα συναισθήματα τους πριν, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και το μετά το πέρας των παραστάσεων.

Πρόκειται για έργο όπου ξεδιπλώνεται όλη η αγάπη του συγγραφέα για το θέατρο και τους ηθοποιούς.

Λεπτομέρειες που προέκυψαν από την παρατήρηση του ίδιου του Μάμετ εκείνη τη σύντομη περίοδο.  Προστατευτικός και αυστηρός, με γλυκόπικρο χιούμορ και δόσεις συγκίνησης, μέσα από το έργο του αυτό είναι σαν να ανοίγει μία χαραμάδα στους θεατές, από όπου «εισβάλουν»  στην άλλοτε όμορφη και συχνότερα αβάσταχτη ζωή των ηθοποιών. Μια ζωή που στην ουσία δεν διαφέρει και πολύ από των υπόλοιπων ανθρώπων παρόλο που μοιάζει λαμπερή και  ξεχωριστή. Είναι ή μήπως δεν είναι;

Πρόκειται για μια από τις πιο συγκινητικές παραστάσεις του θεατρικού κέντρου της Αθήνας που μπορεί να απολαύσει κανείς τις μέρες των γιορτών.

Στην εξαιρετικά προσεγμένη παράσταση του έργου στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας ο Γρηγόρης Σταμούλης και ο Χρήστος Καπενής καταφέρνουν με σύμμαχό τη μετάφραση του Αλέξη Ρίγλη, να αποδώσουν τους δύο χαρακτήρες με μεγάλο ρεαλισμό, τρυφερότητα και ενίοτε βιτριολικό κωμικό ταμπεραμέντο. Παράλληλα η κινηματογραφικότητα  της, που συνοδεύεται από την αγωνιώδη και υπαινικτική μουσική του Δημήτρη Μαραμή, με την οποία κατάφερε να διανθίσει τις σκηνές ο Τάσος Πυργιέρης, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, δίνει κίνηση και χρώμα στη δράση (κορυφαία η σκηνή με τις σκιές και το παιχνίδι με τα φώτα που έχει σχεδιάσει ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου), συμπληρώνοντας τα στιγμιότυπα στα καμαρίνια και  τους διαλόγους μεταξύ του νεαρού φιλόδοξου ηθοποιού και του κάπως παραιτημένου από αυταπάτες πιο ώριμου συνάδελφού του.

Ο Μάμετ ανοίγει μία χαραμάδα στους θεατές, από όπου «εισβάλουν»  στην άλλοτε όμορφη και συχνότερα αβάσταχτη ζωή των ηθοποιών.

Εκεί που ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες από τη ζωή στο θέατρο, και το θέατρο που μετουσιώνεται σε ζωή. Πρόκειται για μια από τις πιο συγκινητικές παραστάσεις του θεατρικού κέντρου της Αθήνας που μπορεί να απολαύσει κανείς τις μέρες των γιορτών. Θα αποζημιώσει  οποιονδήποτε ευαίσθητο θεατρόφιλο που έχει αγαπήσει τα έργα του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα, και όχι μόνο.

«Mια Ζωή στο Θέατρο» του Ντέιβιντ Μάμετ

Μετάφραση: Αλέξης Ρίγλης
Σκηνοθεσία:
Τάσος Πυργιέρης
Μουσική:
Δημήτρης Μαραμής
Σκηνογραφία:
Χριστίνα Κάλμπαρη
Κοστούμια:
Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί:
Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Νομικός σύμβουλος:
Δημήτρης Καλοχαιρέτης
Παραγωγή:
Α.Μ.Κ.Ε.”Ο κύβος”

INFO:
Β’ Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη.
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό:12 ευρώ
Μειωμένο:10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση:
Viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα.gr, Viva Kiosk Σύνταγμα.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Κιμούλης, «Οι δικοί μου τσακωμοί πουλάνε, συγκρούομαι με όσους έχουν εξουσία».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top