Κίμων Φραγκάκης – Επιστήμη Μπινάζη: Ακούστε το νέο δίδυμο κάθε πρωί 8-10, στο VOICE Radio 102,5.

-Πως γνωριστήκατε;

Επιστήμη: Γνωριστήκαμε στο γραφείο του Γιώργου Μουχταρίδη λίγο πριν μπούμε στο στούντιο για να κάνουμε το πρώτο δοκιμαστικό!

Κίμων: Δεν τα θυμάται καλά. Ήταν άνοιξη του ‘68, σε ένα καφέ στην Πράγα. Εκείνη, νεαρή φοιτήτρια οδοντιατρικής, εγώ ένας ξεχασμένος συγγραφέας που τα έφερνε βόλτα ως αναπληρωτής θυρωρός τα Σαββατοκύριακα σε βιοτεχνία υαλικών. Με ένα μόνο βλέμμα, καταλάβαμε ότι έπρεπε να κάνουμε εκπομπή. Οι πρώτες συναντήσεις μας ήταν αμήχανες, βιαστικές, με το τρακ και τη λαχτάρα του ξεκινήματος. Όμως προτού προλάβουμε να οργανώσουμε το πρώτο μας δοκιμαστικό, εισέβαλαν τα τανκς των σοβιετικών. Μέσα στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε, χαθήκαμε, όπως νομίζαμε οριστικά. Αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

-Πως σας φάνηκε αρχικά ο/η παρτενέρ σας;

Επιστήμη: Είναι ένας γοητευτικός ψηλός άντρας και εννοείται πως δε μοιάζει καθόλου με Έλληνα. Ήταν ευγενικός και μετρημένος. Και όπως πάντα άψογα ντυμένος.

Κίμων: Ευχαριστώ. Μου φάνηκε γλυκιά και μικροκαμωμένη, τυλιγμένη οπως ήταν σε ένα στρατιωτικό αμπέχονο -του αγαπημένου της θείου όπως μου εξήγησε αργότερα- που μύριζε βενζίνα και κρεμμύδι.

Επιστήμη: «Με τον Κίμωνα γνωριστήκαμε λίγο πριν μπούμε στο στούντιο για να κάνουμε το πρώτο δοκιμαστικό!».

-Τι σας αρέσει περισσότερο τώρα στη συνεργασία σας;

Επιστήμη: Ότι πάρα πολύ γρήγορα προσαρμοστήκαμε στο ρόλο μας. Ότι προσπαθούμε ό,τι και να μας έχει συμβεί να είμαστε χαρούμενοι, με καλή διάθεση γιατί ξέρουμε ότι πρώτη καλημέρα είναι πολύ σημαντική για κάποιον που επιλέγει να ξεκινήσει τη μέρα του μαζί μας. Ότι μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να λέω πάντα αυτό που σκέφτομαι.

Κίμων: Σωστό αλλά κακά τα ψέμματα, αυτό που προέχει είναι ότι κερδίζουμε πάρα πολλά χρήματα. Τα ποσά είναι κυριολεκτικά αμύθητα και αμφιβάλλω αν τα αξίζουμε. Για να φανταστείτε, όλα στο στούντιο είναι χρυσά: μικρόφωνα, ακουστικά, ακόμα και ο μπιντές. Ναι, έχουμε και μπιντέ μέσα στο στούντιο του Voice 102,5. Το θεωρώ αυτονόητο.

-Τί σας εκνευρίζει στο έτερον ραδιοφωνικό σας ημισι;

Επιστήμη: Ότι καθυστερεί το πρωί.

Κίμων: Ότι έχει τηλεκινητικες ικανότητες, σε συνδυασμό με σύνδρομο διάσπασης προσοχής. Έτσι, ενώ μιλάω εκείνη βαριέται και αρχίζει με τη δύναμη του μυαλού της να κινεί τα στιλό στο τραπέζι, να μου βγάζει τα ακουστικά ή και να αλλάζει την playlist και εκεί που παίζει Dusty Springfield, να ακούγεται thrash metal. Είναι πολύ εκνευριστικό. Μια φορά μου αναποδογύρισε και τον καφέ πάνω μου, μονάχα με ένα κλείσιμο του ματιού.

Επιστήμη: «Προσπαθούμε ό,τι και να μας έχει συμβεί να είμαστε χαρούμενοι, με καλή διάθεση, γιατί ξέρουμε ότι πρώτη καλημέρα είναι πολύ σημαντική για κάποιον που επιλέγει να ξεκινήσει τη μέρα του μαζί μας».

Επιστήμη: «Είμαι πρωινός τύπος από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου». Κίμων: «Κι εγώ είμαι πρωινός τύπος, αλλά στην Αυστραλία. Όταν είναι πρωί στη Αυστραλία, εδώ είναι βράδυ, και δεν έχω εκπομπή».

-Είστε πρωινοί τύποι;

Επιστήμη: Είμαι πρωινός τύπος από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ακόμη και όταν ήμουν έφηβη ξυπνούσα πάρα πολύ νωρίς. Οι πρώτες πρωινές ώρες είναι και οι πιο παραγωγικές λένε οι ειδικοί. Δεν έχουν άδικο.

Κίμων: Κι εγώ είμαι πρωινός τύπος, αλλά στην Αυστραλία. Όταν είναι πρωί στη Αυστραλία, εδώ είναι βράδυ, και μπορώ να απολαύσω ένα ντρινκ. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν έχω εκπομπή.

-Έχετε ξανακάνει ραδιόφωνο;

Επιστήμη: Ήμουν πάρα πολλά χρόνια στον 88 μισό στην Θεσσαλονίκη και όταν κατέβηκα στην Αθήνα πέρασα από τον rockfm και στην πρωινή ζώνη. Έκανα μία σεζόν στον Μουσικό στην απογευματινή ζώνη και τώρα πάλι πρωί εδώ στον Voice 102,5.

Κίμων: Για 37 χρόνια είχα μια ιδιόμορφη «εκπομπή» στα πλαίσια του προγράμματος έρευνας της NASA για νοήμονα εξωγήινη ζωη. Τα ραδιοκύματα που έστελνα αλλά και οι όμορφες απόψεις και ο στρωτός μου λόγος έφτασαν σε περισσότερα από χίλια άστρα -αναφέρω ενδεικτικά τον Σείριο, τον Άλφα Κένταυρο και το Westerlund 1. Ατυχώς βρισκόμουν στο ντους όταν ο ένας και μοναδικός ακροατής μου, ένα βακτήριο από τον Πλούτωνα, προσπάθησε να μου απαντήσει και να μου αποκαλύψει το αίνιγμα του σύμπαντος, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η Επιστήμη και ο Κίμων φόρεσαν τα γιορτινά τους και φωτογραφήθηκαν αποκλειστικά για το Andro στο Brutus Tavern του Κολωνακίου.

-Τί να περιμένουν από μια εκπομπή σας όσοι δεν σας έχουν ακούσει ως σήμερα;

Επιστήμη: Θα ακούσουν δύο ανθρώπους κανονικούς που έχουν ανάγκη και το χιούμορ αλλά και την σοβαρή κουβέντα. Που έχουν ανάγκη να πουν την είδηση αλλά να ψάξουν και τι κρύβεται πίσω από αυτήν. Να ακούσουν κάτι ευχάριστο, κάτι ελαφρύ, κάτι που συζητά η πόλη, η χώρα, ο κόσμος. Εκφράζουμε αληθινές απορίες. Μοιραζόμαστε αληθινές ιστορίες. Είμαστε ο πρώτος πρωινός καφές για να ξεκινήσει καλά η μέρα. Ούτε σοβαροφάνεια ούτε υπερβολικός χαβαλές. Ισορροπία είναι η συνταγή.

Κίμων: Θα έλεγα να μην περιμένουν ότι θα μείνουν έγκυες παρότι και αυτό δεν αποκλείεται. Να μην περιμένουν καλούς βαθμούς στο σχολείο -μάλλον το αντίθετο- και να μην περιμένουν ότι θα τους αρέσει αυτό που θα ακούσουν. Να περιμένουν κάτι απερίγραπτο που θα τους γεμίσει ενοχές αλλά και μια διεστραμμένη προσμονή για τη συνέχεια.

-Έχει πλάκα να μιλάς σε ένα μικρόφωνο αγουροξυπνημένος; 

Επιστήμη: Εγώ δεν είμαι τόσο αγουροξυπνημένη, έχω ξυπνήσει από τις έξι για να βγω στον αέρα στις οκτώ.

Κίμων: Εγώ δεν κοιμάμαι ποτέ.

Κίμων: «Οι γιορτές είναι υπερεκτιμημένες».

-Τί άλλο σας αρέσει στα FM; Παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό; 

Επιστήμη: Για να είμαι ειλικρινής ακούω περισσότερο podcasts. Κάνω τα δικά μου podcasts στο site της Athens voice οπότε εκεί ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος πιστεύω. Αν δεν έκανα ραδιόφωνο και ήμουν μια απλή ακροάτρια, θα επέλεγα Κίμωνα Φραγκάκη και Επιστήμη Μπινάζη.

Κίμων: Εγώ με τίποτα. Στα FM μου αρέσει να κάνω συνεχώς ζάπινγκ μέχρι να πετύχω ένα συμπαθητικό τραγούδι. Σιγά μην κάθομαι να ακούω δυο τύπους που λένε την γνώμη τους επί παντός επιστητού.

Κίμων: «Στα FM μου αρέσει να κάνω συνεχώς ζάπινγκ μέχρι να πετύχω ένα συμπαθητικό τραγούδι. Σιγά μην κάθομαι να ακούω δυο τύπους που λένε την γνώμη τους επί παντός επιστητού».

Ο VOICE 102,5 (πρώην Athens Voice) επαναλανσαρίστηκε πρόσφατα με νέο πρόγραμμα και νέο λογότυπο.

-Τί μας ετοιμάζετε για τις γιορτές;

Επιστήμη: Δε μας αρέσει να βγαίνουμε και πολύ εκτός προγράμματος, εξάλλου για εμάς κάθε εκπομπή είναι αφορμή για γιορτή.

Κίμων: Δεν σας φτάνει αυτή η φωτογράφηση; Δεν ετοιμάσαμε τίποτε άλλο γιατί θέλαμε να ξεκουραστούμε. Οι γιορτές είναι υπερεκτιμημένες.

-Για τη νέα χρονιά;

Επιστήμη: Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι περιμένετε εσείς από μας την νέα χρονιά.

Κίμων: Θα πραγματοποιήσουμε αυτό που τόσες μις Τέξας και Μις Πελοπόνησος έχουν ζητήσει κατ’επανάληψη, δηλαδή την παγκόσμια ειρήνη. Νομίζω ότι είναι μια πολύ όμορφη ιδέα. Σε περίπτωση αποτυχίας, ελπίζουμε τουλάχιστον να δούμε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.

Επιστήμη: «Όσοι δεν μας ακούνε, χάνουν. Ίσως ακούγοντας μας, σε περίπτωση που παίρνουν ζάναξ, να τα κόψουν κι αυτά».

-Μοιραστείτε μαζί μας κάτι γιορτινό που κάνατε τελευταία.

Επιστήμη: Τα τελευταία χρόνια οι φίλοι μου με καλούν να παίξω χαρτιά. Παλαιότερα δεν το έκανα αλλά τώρα αρχίζω και το απολαμβάνω. Τσιμπολογάμε, παίζουμε, συζητάμε και είναι προτιμότερο από το να βολοδέρνουμε δεξιά και αριστερά να ψάχνουμε τραπέζι και να μη βρίσκουμε να στριμωχνόμαστε μέσα σε μαγαζιά που παίζουν δυνατά μουσική.

Κίμων: Πέταξα από την Αθήνα στο Λονδίνο και από το Λονδίνο (Χίθροου) στο παγωμένο Ρέκιαβικ. Από εκεί, πιλοτάροντας ένα μονοκινητήριο τσέσνα μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, έφτασα μετά από 8 ώρες στο πραγματικό σπίτι του Αη Βασίλη ο οποίος δεν λέγεται ούτε Βασίλης ούτε Κλαους ούτε Νίκολας αλλά Μπγιόρκ (συνωνυμία με την τραγουδίστρια). Με υποδέχτηκε απλά, ανθρώπινα, λέγοντας μου ότι με περίμενε χρόνια. Με κέρασε ζεστό τσίπουρο και αβοκάντο τοστ. Γίναμε πίτα και το επόμενο πρωί με βοήθησε να ξεθάψω το αεροπλανάκι μου από το χιόνι. Καθώς έφτανα στο διαμέρισμα μου στα Άνω Πετράλωνα, εξαντλημένος, δύο ημέρες μετά, θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει να του παραδώσω το γράμμα στον Αη Βασίλη – Μπγιορκ που μου είχε εμπιστευτεί εκείνο το εκνευριστικό παιδάκι στην πλατεία Συντάγματος.

-Και κάτι όχι τόσο γιορτινό που σας συνέβη στο στούντιο.

Επιστήμη: Χύθηκε ο ζεστός καφές στο παντελόνι του Κίμωνα αναστατώθηκε όλος ο όροφος.

Κίμων: Αυτό είναι πταίσμα. Κάποια στιγμή είχε πάει για καφέδες ο Παναγιώτης Μπρίμπος που λέει τις ειδήσεις αλλά έπιασε κουβέντα και μου ήρθε κρύος ο καφές. Θρήνος! Καλύτερα ζεστός καφές, και ας είναι και χυμένος πάνω σου.

Κίμων: «Ενώ μιλάω, εκείνη βαριέται και αρχίζει με τη δύναμη του μυαλού της να κινεί τα στιλό στο τραπέζι, να μου βγάζει τα ακουστικά ή και να αλλάζει την playlist και εκεί που παίζει Dusty Springfield, ακούγεται thrash metal. Είναι πολύ εκνευριστικό».

-Τι έχετε να πείτε σε όσους δεν σας ακούνε;

Επιστήμη: Ότι χάνουν -τι άλλο;- και ότι ίσως ακούγοντας μας, σε περίπτωση που παίρνουν ζάναξ, θα τα κόψουν κι αυτά.

Κίμων: Υπερβολές. Αφού δεν μας ακούνε, πως θα ακούσουν αυτό που θα τους πούμε;

-Ποιά είναι η ευχή σας για το 2024; 

Επιστήμη: Να μη μου φέρει άλλες ανατροπές.

Κίμων: Στα σοβαρά τώρα. Να μη χαλιόμαστε με μαλακίες!

Επιστήμη: «Αν δεν έκανα ραδιόφωνο και ήμουν μια απλή ακροάτρια, θα επέλεγα Κίμωνα Φραγκάκη και Επιστήμη Μπινάζη».

⇒Ακούστε το νέο δίδυμο κάθε πρωί 8-10, στο VOICE Radio 102,5. 

 

//Το smoking του Κίμωνα Φραγκάκη είναι Scala. Ευχαριστούμε το Brutus Tavern (Λεβέντη 3, Κολωνάκι) για τη φιλοξενία της φωτογράφησης. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top