Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης και ο Κίμων Φραγκάκης στη διάρκεια της ηχογράφησης.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα πανάκριβο γαλλικό κρασί με μια Νάουσα Μπουτάρη για να μαγειρέψουμε coq au vin στο Παγκράτι; Γιατί το σουπιόριζο του Μαυρίκου δεν λέγεται «risotto al nero di sepia»; Το έχουμε παρακάνει μήπως με το βαλσαμικό ξίδι; Τι ακριβώς είναι ο «τουρσολόγος»; Ερωτήσεις που ίσως δεν τις έχετε σκεφτεί ποτέ αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν απαντήσεις, τις οποίες μάλιστα μπορείτε να ακούσετε. Γιατί δεν μένουν μόνο τα γραπτά αλλά και τα podcasts.

Ο λόγος για τη σειρά podcasts «Cucina Caruso» στο Pod.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου ο οικοδεσπότης Δημήτρης Παπαζυμούρης, γνωστός, εξαίρετος και μη εξαιρετέος (άλλωστε γράφει και εδώ, στο andro.gr), ορμώμενος από το ομώνυμο γαστρονομικό του blog (και όχι μόνο) βάζει ένα πρωτότυπό task στους προσκεκλημένους του, με τίτλο «Πέντε πιάτα – πέντε ιστορίες», ζητώντας να ανασύρουν από τη μνήμη τους και να μοιραστούν με το κοινό, πέντε πιάτα που τους έχουν αφήσει ανεξίτηλα νοσταλγικά σημάδια και να διηγηθούν την ιστορία γύρω από το καθένα.

«Γιατί το σουπιόριζο του Μαυρίκου δεν λέγεται “risotto al nero di sepia”»; H απάντηση στο 06:10 του podcast.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο απέναντι από τον Δημήτρη Παπαζυμούρη κάθισε ο εκδότης- διευθυντής του Andro Κίμων Φραγκάκης για να αφηγηθεί μια σειρά γευστικών αναδρομών που ξεκινάει από το «Ντοματόριζο της μανούλας» – μια μνήμη η οποία με κάποιο τρόπο «αναγεννήθηκε» πολύ αργότερα σε ένα φιλικό σπίτι με μια συνταγή του Αλέν Ντικάς-  περνάει από έναν ευρηματικά αυτοσχεδιαστικό κόκορα κρασάτο με αντικαταστάσεις όλων των γαλλικών υλικών με… παγκρατιώτικα καλούδια, αλλά και από τα καλοκαιρινά αυστραλέζικα Χριστούγεννα με ένα μοναδικό χοιρομέρι ανά χείρας.

Και ακόμα, από τον κυθηραϊκό αστακό-λαδολέμονο στα κάρβουνα (πολύ πριν την εποχή της αστακομακαρονάδας) και τις αχνιστές μεταμεσονύκτιες τυρόπιττες του Βίκτωρα στην Πάρο για να φτάσει μέχρι την φοβερή «περφόρμανς» του… «πουροχόου» σε ένα παρισινό εστιατόριο μετά από ένα χορτοφαγικό δείπνο.

Στην διάρκεια της συζήτησης μνημονεύονται επίσης κάποια από τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη και εξέλιξη της  γαστρονομίας στην Ελλάδα, ο καθένας από το δικό του πόστο, όπως οι απόντες «Επίκουρος» Αλβέρτος Αρούχ, Ντόρης Μαργέλλος, Εύη Βουτσινά και Μαρία Χαραμή αλλά και ο «Δειπνοσοφιστής» Χρίστος Ζουράρις και ο «Απίκιος» Γιάννης Ευσταθιάδης.

Μπορείτε να ακούσετε όλο το podcast εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Όχι άλλη αποδομημένη σπανακόπιτα παιδιά, λυπηθείτε τις παραδοσιακές μας συνταγές! 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top