zampetas_kolaz

Ο Νικόλας Στεφαδούρος, με την βοήθεια του εγγονού του ίδιου του Γ. Ζαμπέτα, που φέρει το όνομά του, αλλά και του Σ. Μιχαηλίδη στο σενάριο, αποφάσισαν να μεταφέρουν στο χαρτί στιγμές και ατάκες του αγαπημένου Έλληνα συνθέτη, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού.

Περίπου 25 χρόνια έχουν περάσει χωρίς τον Γιώργο Ζαμπέτα. Εμβληματικός, ρεμπέτης, αυθεντικός, χύμα, διεθνής, μάγκας, χιουμορίστας, καλλιτέχνης. Όλα αυτά ήταν ο Γιώργος Ζαμπέτας και ακόμα περισσότερα, και όλα αυτά καλείται να «αναβιώσει» σε σκίτσο ο comic artist και illustrator Νικόλας Στεφαδούρος, με την βοήθεια του εγγονού (!) του ίδιου του Γ. Ζαμπέτα, που φέρει το όνομά του, αλλά και του Σ. Μιχαηλίδη στο σενάριο. Ένα δύσκολο εγχείρημα, που το έχουν όμως προσεγγίσει και οι τρεις με το σεβασμό που αρμόζει στον Ζαμπέτα, με την απλότητα και τον αυθορμητισμό που τον χαρακτήριζε, και με το χιούμορ που έβαζε στη δουλειά και τη ζωή του.

Το Andro βρήκε τον Νικόλα Στεφαδούρο και μίλησε μαζί του για το κόμικ που με λίγα σχέδια και χρώματα, ξαναζωντανεύει έναν άνθρωπο που πολύ έχει λείψει.

%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-2

O Νικόλας Στεφαδούρος από μια… άλλη οπτική γωνία.

Πώς προέκυψε η ιδέα να γίνουν κόμικ κάποια στιγμιότυπα της ζωής του Ζαμπέτα;
Βασικά με προσέγγισε ο εγγονός του, συνονόματος Γιώργος Ζαμπέτας. Είχε δει προηγούμενη δουλειά μου από το so comic, όπου και ανεβάζουμε πια τα κόμικ για τον Ζαμπέτα και του άρεσε ως αισθητική. Είχε στο μυαλό του να κάνει ως κόμικ διάφορα περιστατικά και ατάκες, χιουμοριστικά και μη από τη ζωή του παππού του, κάτι σαν στριπάκι. Και έτσι έγινε, γιατί μου άρεσε κι εμένα πολύ η ιδέα.

Πόσο καιρό έχετε που το ξεκινήσατε;
Κοίτα, η λογική μας ήταν να είναι μικρά, στακάτα. Οπότε έχουμε ανεβάσει ήδη πάνω από 100 τέτοια κόμικ. Τα ανεβάζουμε κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη από την περασμένη άνοιξη. Και έχουμε υλικό για πάνω από 200 σενάρια. Υλικό που προέκυψε από τις μαρτυρίες και αναμνήσεις και του Γιώργου Ζαμπέτα junior -να τον λέμε έτσι για να τον ξεχωρίζουμε από τον παππού- αλλά και από εξιστορήσεις των κοντινών του ανθρώπων.

Αυτές οι ιστορίες θα μείνουν online ή σκέφτεστε να τις εκδώσετε;
Ναι, σχεδιάζουμε να επιλέξουμε περίπου 60-70 από αυτές και να τις βγάλουμε σε βιβλίο μέσα στο 2017, μαζί ίσως με κάποιες ανέκδοτες φωτογραφίες και άλλο υλικό από τη ζωή του.

zampetas_kolaz1

Το κόμικ του Γιώργου Ζαμπέτα «ανεβαίνει» στο So Comic κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Ο Ζαμπέτας φυσιογνωμικά ήταν πολύ ιδιαίτερος, οι εκφράσεις του, τα μάτια του, οι κινήσεις του. Πόσο δύσκολο ήταν να το αποτυπώσεις αυτό σε κόμικ και να «βγαίνει» η ιδιοσυγκρασία του;
Στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολο. Αν παρατηρήσεις μάλιστα τα πρώτα σχέδια ήταν πιο ρεαλιστικά στη φυσιογνωμία. Σιγά-σιγά πλησίασαν περισσότερο στη λογική του καρτούν για να ταιριάζει και με το χιουμοριστικό ύφος που συχνά παρουσιάζουμε στη σειρά. Ναι, ήταν δύσκολο στην αρχή. Έψαξα πολλές φωτογραφίες που μου ‘χε στείλει και ο Γιώργος (junior), και links με βίντεο, αλλά όσο περισσότερο τον σχεδίαζα τόσο πιο πολύ έμπαινα στο στυλ του. Και το ιδιαίτερο είναι ότι τα επεισόδια δεν πάνε με χρονολογική σειρά ούτε έχουν να πουν όλα κάτι «αστείο». Είναι ό,τι μαθαίνουμε για τη ζωή του, ή μια ατάκα του που έμεινε στην ιστορία, κι έπρεπε να μπει κι αυτή στο χαρτί.

Για το τέλος, υπάρχει κάποιος άλλος Έλληνας/Ελληνίδα που σου αρέσει και θα σκεφτόσουν κάποια στιγμή να φτιάξεις;
Χμ, την Καρέζη ίσως! Είναι δικός μου έρωτας, μου άρεσαν πολύ και οι ταινίες της. Είναι βέβαια τελείως άλλο στυλ από τον Ζαμπέτα, στον Ζαμπέτα είναι πολύ ωραίο που γίνεται σε αυτοτελείς ιστορίες και στιγμιότυπα, ενώ μάλλον στην Καρέζη θα μπορούσε να είναι η ζωή της, ή ένα κομμάτι βιογραφικό.


zampetas_kolaz2

«Σχεδιάζουμε να επιλέξουμε περίπου 60-70 ιστορίες του Ζαμπέρα που έχουμε φτιάξει και να τις βγάλουμε σε βιβλίο μέσα στο 2017, μαζί ίσως με κάποιες ανέκδοτες φωτογραφίες και άλλο υλικό από τη ζωή του».

Who is who

Ο Νικόλας Στεφαδούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Το 2016 έλαβε το πρώτο βραβείο για Best New Artist στο Comicdom. Είναι απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., κι έχει εργαστεί αρκετά χρόνια ως μηχανικός, αλλά σύντομα τον τράβηξε η εικονογράφηση και τα comics. Έχει συνεργαστεί ως illustrator με μεγάλες εταιρείες όπως η Desyllas Games, η MAC Cosmetics και η FAB Sportswear, έχει σχεδιάσει comics και γελοιογραφίες για περιοδικά και εφημερίδες όπως Τα Σαΐνια, Σπίτι & Κόσμος, Εφημερίδα των Συντακτών, CITY FREE PRESS Κύπρου, Παναιγύπτια, The Machine, καθώς και για websites όπως τα TVXS, So Comic, Antoula’s Stories. Έχει εργαστεί ως digital inker σε comics της Chozen Studios του Καναδά, και έχει εικονογραφήσει παιχνίδια browser, android και ios για την Sportnews, βιβλία, παραμύθια για την εταιρεία Κιβωτός Events, εξώφυλλα CD, καθώς και αφίσες για Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Σταμάτης Κραουνάκης. Παράλληλα φοίτησε στην Σχολή Βακαλό, σε εργαστήριο comics του Νίκου Κούτση. Έχουν εκδοθεί πέντε comics του στην Ελλάδα μέχρι στιγμής:
* OMG, Zombie! #1 (Webcomics 2014)
* Memory Lane (Jemma Press 2015)
* OMG, Zombie! #2 (Webcomics 2015)
* Gramers: The Comic (Webcomics 2016)
* OMG, Zombie! #3 (AthensCon 2016)


 

Διαβάστε ακόμα: Ο Έλληνας που φωτογραφίζει τυχαία ανθρώπους στους δρόμους της Νέας Υόρκης

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top