Η Soprano Julie Fuchs (φωτο: juliefuchs.com)

Το απόγευμα της 14ης Ιουλίου 1789 ο παρισινός λαός άλωσε την οχυρή φυλακή της Βαστίλλης, σηματοδοτώντας την ανοιχτή ρήξη του πληθυσμού της πρωτεύουσας με τη βασιλική εξουσία, και προμηνύοντας προς τα που έγερνε η πλάστιγγα της ιστορίας. Την ίδια ημέρα ένα χρόνο αργότερα, το 1790, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ όμνυε όρκο στο έθνος και τον νόμο σε αυτό που ονομάστηκε Εορτή της Ομοσπονδίας (Fête de la Fédération). Ήταν μια ημερομηνία που έμελλε να μείνει και επισήμως αξέχαστη, αφού από το 1880 έχει καθιερωθεί ως εθνική εορτή της Γαλλίας.

Το ραντεβού των Γάλλων με την Όπερα στην εθνική τους επέτειο έχει μακρά παράδοση.

Την ίδια περίπου εποχή καθιερώθηκε εκείνη την ημέρα η παρισινή όπερα να δίνει μια δωρεάν παράσταση – ήταν η μοναδική ευκαιρία για πολλούς παριζιάνους να εισέλθουν στον περίλαμπρο ναό της λυρικής τέχνης που εγκαινιάστηκε το 1875, το μοναδικής ομορφιάς Μέγαρο Γκαρνιέ, που ονομάστηκε από το όνομα του αρχιτέκτονα που το σχεδίασε, του Σαρλ Γκαρνιέ. Η παράδοση αυτή κατά καιρούς εξέλειπε ή επανερχόταν, με τελευταία αναβίωση αυτή από τον από Ρολφ Λίμπερμαν, που υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1973 ως το 1980. Η ίδια ημερομηνία επελέγη από τον πρόεδρο Φρανσουά Μιττεράν για να εγκαινιάσει το 1989 την νέα Όπερα της Βαστίλλης, που ανεγέρθηκε στη θέση του παλαιού φρουρίου και ήταν (σχεδόν) έτοιμη για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Επανάστασης.

Ο μαέστρος Philippe Jordan (φωτό: JF Lerclercq).

Ακολουθώντας την παράδοση, η Όπερα θα δώσει και φέτος δύο εορταστικές βραδιές, στις 13 και 14 Ιουλίου 2020, οι οποίες, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα του κορωνοϊού, θα είναι “Συναυλίες Αλληλεγγύης”. Στην πρώτη θα προσκληθούν οι συνδρομητές, οι φίλοι και οι χορηγοί της όπερας, για να τιμηθούν για την αλληλεγγύη που έδειξαν στον θεσμό, και τη δεύτερη, και πιο εορταστική, ημέρα, θα προσκληθεί ένα ιδιαίτερο κοινό από καλλιτέχνες, νοσηλευτές, και γενικότερα εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν και περιθωριοποιήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Ο βαρύτονος Stephane Degout (φωτό: Jean-Baptiste Millot)

Το πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά ποικίλο. Θα ξεκινήσει με εντυπωσιακές φανφάρες για χάλκινα πνευστά των Paul Dukas και Richard Strauss, θα ακολουθήσουν μεγάλα χορωδιακά έργα του Gabriel Fauré και του Camille Saint-Saëns, και θα ολοκληρωθεί με αποσπάσματα από τους Γάμους του Φίγκαρο και τέλος τη Συμφωνία αρ. 41 του Wolfgang Amadeus Mozart. Θα συμμετάσχουν η ορχήστρα και η χορωδία της Όπερας, η σοπράνο Julie Fuchs και ο βαρύτονος Stéphane Degout, ενώ θα διευθύνει ο μουσικός διεθυντής του οργανισμού αρχιμουσικός Philippe Jordan. Και οι δύο συναυλίες θα μεταδοθούν δωρεάν από τα τις σελίδες της Όπερας στο Youtube και στο Facebook, ενώ η δεύτερη βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά (και online) και από το ραδιόφωνο. Έναρξη στις 19.30 ώρα Γαλλίας, με διάρκεια 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

 

Διαβάστε ακόμα: Μια χειμαρρώδης συνέντευξη του Λεωνίδα Καβάκου στον Δημήτρη Κιουσόπουλο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top