Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά σας περιμένουν στον Πύργο Πετρέζα στα Σπάτα.

Τα Μεγάλα Κόκκινα Kρασιά έρχονται ξανά. Η οινική εμπειρία κατά την οποία μαζεύονται σε μια αίθουσα κάποια από τα σπουδαιότερα και μυθικότερα κρασιά τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού έρχεται στις 18 Νοεμβρίου στον Πύργο Πετρέζα στα Σπάτα. Είναι χωρίς αμφιβολία το γεγονός για το οποίο όλοι «βάζουν τα καλά τους». Τι εννοώ με αυτό; Μα φυσικά πως τόσο τα οινοποιεία της Ελλάδας όσο και οι εισαγωγείς επιλέγουν τα καλύτερα τους κρασιά ή ακόμα και ιδιαίτερες χρονιές για να ανοιχτούν εκείνη τη μέρα ειδικά, για δοκιμή. Επειδή η λίστα είναι σίγουρα μεγάλη θα σας μαζέψω από κάτω τα δικά μου highlights με το τι να δοκιμάσετε και τι δεν πρέπει να σας ξεφύγει με κανέναν τρόπο. Πάμε;

Βουργουνδία

Αν υπάρχει ένα κρασί σε αυτή την αίθουσα που να με κάνει να θέλω να πάρω αεροπλάνο και να προσγειωθώ στην Αθήνα είναι το Domaine du Clos de Tart Grand Cru Monopole 2012. Η επιτομή της κομψότητας και της Βουργουνδίας από έναν σπουδαίο παραγωγό, από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι και cru και με δέκα χρονάκια στην πλάτη.

Domaine du Clos de Tart Grand Cru Monopole 2012.

Δεν ξέρω πόσες ευκαιρίες θα έχουμε σε αυτή ζωή (ελπίζω πολλές) να δοκιμάζουμε παλιές χρονιές κρασιών αυτού του βεληνεκούς αλλά το σίγουρο είναι πως αν τις βρίσκουμε δεν τις αφήνουμε επ’ ουδενί να πάνε χαμένες. Επιπλέον παίζει και Clos Vougeot Grand Cru Louis Jadot 2016 (καθίστε λίγο καλά) αλλά και Corton Grand Cru Bouchard Pere & Fils και Domaine de Montille Αux Malconsorts (Vosne Romanee 1er Cru) και φυσικά Volnay 1er Cru του λατρεμένου μου Marquis d´Angerville.

Αν θέλετε να γοητευτείτε από βιολέτες, δαμάσκηνα, μαύρα κεράσια, βανίλιες και πιπέρια τότε αυτό το κρασί δεν πρέπει να χάσετε το Cote Rotie La Turque E.Guigal.

Cote Rotie La Turque E.Guigal

Ροδανός

Η “ροδοψημένη πλαγιά” (αυτό σημαίνει Cote Rotie), η εγγύηση που φέρει το όνομα Guigal και φυσικά ο μύθος που συνδέει τα τρία La (ανατρέξτε στο άρθρο για το Syrah) κάνουν τη δοκιμή αυτού του Cote Rotie La Turque E.Guigal πραγματικά άχαστη. Αν θέλετε να γοητευτείτε από βιολέτες, δαμάσκηνα, μαύρα κεράσια, βανίλιες και πιπέρια τότε αυτό το κρασί δεν πρέπει να το χάσετε. Το Chaupin Chateauneuf-du-Pape Domaine de la Janasse από την άλλη μας έρχεται από ένα κουκλίστικο οινοποιείο που φτιάχνει μικρά ποιήματα με συγκλονιστικό value for money. To Chaupin είναι ένα ιδιαίτερο Chateauneuf από πολύ γηραιά αμπέλια Grenache και είναι 100% Grenache. Πολύ φίνο, με δαντελένιες τανίνες αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

 

Chateau Latour 2015

 

Bordeaux

Αν βάλετε το Chateau Latour 2015 στο wine searcher θα δείτε πως έχει μπόλικες αστρονομικές βαθμολογίες, όπως αυτό το 98άρι από Wine Advocate. Αυτό από μόνο του ίσως λέει πολλά αν σας ψήνουν οι κριτικές και οι βαθμολογίες των wine experts. Αν πάλι είστε σαν εμένα που δεν τσιμπάτε και πολύ από τέτοια αλλά θέλετε το “παραμύθι” σας θα σας πω πως το Latour είναι ένα από 5 first growths που προέκυψαν από την κατηγοριοποίηση του 1855. Η ιστορία του ξεκινά κάπου στο 16ο αιώνα και βρίσκεται στο Pauillac, στα σύνορα με το St Julien ενώ από το 2012 έπαψε να συμμετέχει στην en primeur προπώληση των κρασιών του Bordeaux (σκάνδαλο). Η χρονιά του 2015 ήταν αρκετά καλή δίνοντας ένα κρασί με εξωτική προσωπικότητα, ώριμο φρούτο και αιθέρια, μεταξένια δομή. Και σα να μην έφτανε αυτό, θα παίξει και Chateau Margaux 2016 (άλλο first growth!) και Chateau Quintus και Belair-Monange 2019 (ξέρετε την αδυναμία μου σε αυτό το μαγικό κρασί) κυρίες και κύριοι.

 

Mamma Italia

Τα super tuscans βαράνε γερά και το χορό ανοίγει η Sassicaia που όπως και να το κάνουμε είναι μια επική υπερκρασάρα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ακολουθεί η μια και μοναδική Ornellaia, σε παρόμοια λογική αλλά πιο πληθωρική και πιο φρουτώδης. Μετά πάμε στα Brunello που είναι η αδυναμία μου και έχουμε δυο αστέρια, το μεγαθήριο Giovanni Neri Casanova di Neri που δε χρειάζεται συστάσεις και το Giodo που μας έρχεται από ένα μπουτίκ οινοποιείο και έναν σπέσιαλ παραγωγό, από τη φανταστική χρονιά του 2016. Το συγκεκριμένο κρασί επιδεικνύει μοναδικά δύναμη αλλά παράλληλα και φινέτσα.

Φέτος παίζουν αρκετές κάθετες (μικρές ή μεγάλες) που παρουσιάζουν τρελό ενδιαφέρον γιατί μπορείτε να δείτε στην πράξη πως παλαιώνουν και πως εξελίσσονται κάποια από τα μεγάλα κόκκινα της χώρας.

Οι κάθετες δοκιμές

Πολλές φορές μέσα από τη στήλη μου έχουμε συζητήσει το κομμάτι της παλαίωσης των κρασιών. Στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά φέτος παίζουν αρκετές κάθετες (μικρές ή μεγάλες) που παρουσιάζουν τρελό ενδιαφέρον γιατί μπορείτε να δείτε στην πράξη πως παλαιώνουν και πως εξελίσσονται κάποια από τα μεγάλα κόκκινα της χώρας. Έτσι αποκτάτε μια εικόνα του τι να κρατήσετε και τι να πιείτε από την προσωπική σας συλλογή καθώς και σε ποιες χρονιές αξίζει να επενδύσετε. Ενδεικτικά αναφέρω την κάθετη του Μέγα Οίνου, της Νάουσας του Διαμαντάκου, της Λημνιώνας του Ζαφειράκη, του Κοκκινόμυλου του Τσέλεπου, του Μικροκλίματος του Παπαιωάννου, του Old Vines του Μητραβέλα, του Διαπόρου του Κυρ Γιάννη, του Terra Leone Cabernet Sauvignon του Παλυβού, του SMX του Κτήματος Άλφα, του μυθικού Gran Enemigo Gualtallary και του διαχρονικού Guado Al Tasso του Antinori.

Syrah Collection από το Κτήμα Αβαντίς

 

Οι σταθερές αξίες του ελληνικού αμπελώνα σε παλαιότερες χρονιές

Το Κτήμα Γαίας είναι αναμφίβολα  ένα μεγάλο Αγιωργίτικο, με πληθωρικό σώμα, ρωμαλέες τανίνες και πλούσιο φρούτο. Αυτά μάλλον τα ξέρετε. Αυτό που πιθανόν να σας διαφεύγει όμως είναι πως δίνει όλα του τα γκάζια όταν το αγγίζει ο χρόνος. Αυτά τα δέκα χρονάκια στη φιάλη θα έρθουν και θα κουμπώσουν το βαρέλι με το φρούτο, θα λειάνουν τις τανίνες και θα τονίσουν τον γλυκό χαρακτήρα του (σοκολάτα, εσπρέσο, βανίλια, κανέλα και γαρύφαλλο).

Δεν είναι μυστικό πως ο Απόστολος Μούντριχας κάνει κάποια από τα καλύτερα Syrah της Ελλάδας, που μάλιστα πολύ συχνά διαπρέπουν και στο εξωτερικό. Το Syrah Collection είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της γκάμας που διαθέτει το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια και διαχρονικά ένα από τα πιο αγαπημένα μου κόκκινα κρασιά. Επέλεξα τη χρονιά του 2019 γιατί θεωρώ πως οι 18 μήνες σε βαρέλια Εrmitage και Seguin Moreau αλλά κι αυτός ο έξτρα χρόνος στη φιάλη θα έχουν δώσει στο κρασί λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεδιπλώσει τις αρετές του.

Το Κτήμα Λαζαρίδη από τη Δράμα μας έρχεται με το μεγαλειώδες Αμέθυστος Cava 2006 το οποίο θα ψόφαγα να δοκιμάσω, αρχικά γιατί λατρεύω το Cabernet Franc και κατά δεύτερον, τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στα κρασιά του Κώστα Λαζαρίδη. To Αμέθυστος Cava θεωρώ πως έχει όλα τα φόντα να παλαιώσει όμορφα και επειδή κάπου έχει πάρει το μάτι κι άλλες παλιές χρόνιες θα χτύπαγα αυτήν εδώ για να πάρω μια ιδέα και να κινηθώ καταλλήλως αν με πιάνετε.

 

Στο La Tour Melas ταράζουν ξανά τα νερά.

 

Τα πρωτοεμφανιζόμενα

Μα τι κάνουν πάλι εκεί στο La Tour Melas; Δεν ησυχάζουν ποτέ; Δεν χόρτασαν με την επιτυχία των Παλιών Ριζών και θέλουν να ταράξουν για ακόμα μια φορά τα νερά με ένα σούπερ ντούπερ premium ερυθρό από Merlot και Cabernet Franc (φανταστείτε το σαν το μεγάλο αδερφάκι του La Tour Melas); Ναι, μάλλον αυτό συμβαίνει και ειλικρινά γνωρίζοντας από την καλή και από την ανάποδη τα κόκκινα κρασιά του κτήματος δε θα έχανα με την καμία την ευκαιρία να δοκιμάσω το Chairman’s Reserve πριν κυκλοφορήσει και εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού.

Ο δικός μας αγαπημένος Terry Kandylis (μαζί με τον φίλο του Guillermo Cruz) κάνει πλέον τα δικά του κρασιά στην Ισπανία, στη Ribera del Duero (πιθανόν να το θυμάστε από τη συνέντευξη στον Οινοχόο). Έψαξαν και βρήκαν πολύ παλιά αμπέλια, κάποια ξεπερνούν τα 100 έτη, σε μεγάλα υψόμετρα και αφοσιώθηκαν να κάνουν κρασιά που να τους αρέσουν και που να τιμούν το terroir και την ιστορία της περιοχής. Το Bendito Destino Field Blend είναι ένα από αυτά και πρόκειται για ένα κόκκινο κρασί από Tempranillo, Garnacha, Bobal, Albillo, Pirulés και Alarije. Είναι απίθανα ανθικό, με πυκνό κόκκινο και μαύρο φρούτο και πολύ φίνο, αρκετά διαφορετικό από της Ριμπέρες που πιθανά να έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Υ/Γ:  Ναι έχει και Ισπανία και πολύ Νέο Κόσμο, αλλά πόσα να χωρέσουν σε ένα άρθρο; Να πάτε και να τα δείτε με τα μάτια σας.

Τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά θα διεξαχθούν δύο μόνο μέρες μετά το επίσημο λανσάρισμα του Beaujolais Nouveau και αυτό είναι μια καλή αφορμή για να λειτουργήσει στον Πύργο Πετρέζα το pop-up εστιατόριο «Le Petit Bistrot de Petreza» με μενού γαλλικής έμπνευσης του αρχιμάγειρα Μιλτιάδη Κιούκα και όπου θα πρωτοστατεί το Beaujolais Nouveau του 2023. Η μέρα θα κλείσει με «Beaujolais Party» και ζωντανή γαλλική μουσική.

// Περισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά, τον τρόπο λειτουργίας της έκθεσης, το εστιατόριο και τη γιορτή του Beaujolais Nouveau στο: www.fineredwines.gr.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top