Είναι η εποχή για αρωματικά και φρουτώδη λευκά αλλά με οξύτητα και ταπεραμέντο και η βασίλισσα αυτών είναι χωρίς αμφιβολία η Μαλαγουζιά.

Σας είδα που αρχίσατε τις επιδρομές στην παραλία βρε σατανάδες. Η Ελλάδα κινείται πλέον σε εντατικούς ρυθμούς καλοκαιριού, με μια τζούρα άνοιξης (ίσα ίσα για να μας ξετινάξουν οι αλλεργίες μας και πάλι).

Είναι λοιπόν η εποχή για αρωματικά και φρουτώδη λευκά αλλά με οξύτητα και ταπεραμέντο και η βασίλισσα αυτών είναι χωρίς αμφιβολία η Μαλαγουζιά. Παράλληλα της πάνε γάντι και όλα τα πράσινα λαχανικά και μυριστικά της εποχής και τα φρέσκα τυράκια οπότε για πάμε.

Πιο βοτανική, με βερικοκένιο φρούτο αλλά και με περισσότερη οξύτητα και κρεμώδες στόμα.

Μαλαγουζιά Single Block Λατύπες Άλφα

Ήταν η καλύτερη Μαλαγουζιά του Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Wine Trophy) φέτος και όχι άδικα. Πιο βοτανική, με βερικοκένιο φρούτο αλλά και με περισσότερη οξύτητα και κρεμώδες στόμα. Αυτή η Μαλαγουζιά ζυμώνει σε μεγάλα βαρέλια, με γηγενείς ζύμες και παραμένει με τις οινολάσπες για 9 μήνες. Το πλούσιο στόμα της θα ταιριάξει εξαιρετικά με ένα μελωμένο κριθαρότο με λεμόνι, κολοκυθάκι και πεσκανδρίτσα  ή μια «πέστο» με καλαμάρι αλα Βαρούλκο.

Μια βορεινή Μαλαγουζιά με τα όλα της.

Μαλαγουζιά Οίνοι Αδάμ

Μια βορεινή Μαλαγουζιά με τα όλα της. Πράσινο φρούτο, λίγο ξύσμα lime και βασιλικός. Στο στόμα η οξύτητα στήνει τη ραχοκοκαλιά του κρασιού και το τραγανό φρούτο συμπληρώνει. Πράσινες σαλάτες, χορτόπιτες και χορτοκαλίτσουνα θα της ταιριάξουν γάντι.

Αυτή η Μαλαγουζιά της Τέχνης Οίνου πατάει σε πυρηνόκαρπα φρούτα και κλείνει πονηρά το μάτι και σε ανανάδες και λεμόνια.

Μαλαγουζιά Plano Τέχνη Οίνου

Ακόμα κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κρασί ή δεν έχετε μυηθεί στα μυστικά της γευσιγνωσίας, είμαι σίγουρη πως αν σας φέρω ένα ποτήρι Plano και το μυρίσετε, το πρώτο πράγμα που θα σας έρθει στο μυαλό είναι λευκόσαρκο νεκταρίνι. Αυτή η Μαλαγουζιά της Τέχνης Οίνου πατάει σε πυρηνόκαρπα φρούτα και κλείνει πονηρά το μάτι και σε ανανάδες και λεμόνια. Είναι φρέσκια και τραγανή και της πάνε αυτά τα ωμά ψαράκια με τις μαρινάδες φρούτων και εσπεριδοειδών όπως lime, passion fruit, μανταρίνι κτλ. (ceviche, tiradito).

Μια από τις πιο ωραίες Μαλαγουζιές.

Μαλαγουζιά Kitrvs Winery

Κάθε φορά που σκέφτομαι Μαλαγουζιά, αυτόματα σκέφτομαι αυτή του Kitrvs, σε ηχητική υπόκρουση «you were always on my mind» του Pristley. Είναι για μένα η ωραιότερη Μαλαγουζιά και το έχω πει πολλάκις. Για να καταλάβετε πως νιώθω για αυτή θα σας αφηγηθώ μια ιστορία από τα παλιά. Φτιάχναμε τη λίστα της Κυβέλης από την Ενδοχώρα της Άνδρου και λέγαμε για Μαλαγουζιές, συζητάγαμε τιμές κι εγώ της έκανα τις περιγραφές:
– Πληθωρική μύτη, έντονη, ζουμερά ροδάκινα, τροπικά φρούτα, λίγα λουλουδάκια, ωραίο λιπαρό στόμα και με οξύτητα όση πρέπει, και μόνη της και με φαγητό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει.
– Τη θέλω, θέλω αυτό που περιγράφεις, με αυτό τον ενθουσιασμό, θα τη βάλω.
Το αγαπημένο μου pairing θα είναι πάντα με λαχανοντολμάδες της Μαρίτσας (η μάνα μου).

Μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό απεριτίφ αλλά και να συνοδεύσει ποικίλα μεζεδάκια.

Μαλαγουζιά Καμκούτης

Ζουμερή και τσαχπίνα, με τα ροδακινάκια της, το αχλάδι, τα λευκά λουλουδάκια και το grapefruit και ισορροπημένη οξύτητα, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό απεριτίφ αλλά και να συνοδεύσει ποικίλα μεζεδάκια που δεν απαιτούν κόπο αλλά παρέα και διάθεση χαλαρή και ανοιξιάτικη. Ρολάκια προσούτο με πράσινο μήλο, παρμεζάνα και ρόκα, tramezzini με αυγοσαλάτα με πέστο, μπαλάκια τυριού με κρούστα άνηθου, σαλάτα ταμπουλέ και βαρκούλες σικορέ με τονοσαλάτα. Νομίζω πιάσατε το νόημα.

Ζύμωση και ωρίμαση σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες δίνουν βουτυράτο φρούτο, βουτηγμένο σε φίνα μπαχάρια και αποξηραμένα άνθη.

Μαλαγουζιά Natura Ζαφειράκης

Πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική ετούτη εδώ η Μαλαγουζιά δια χειρός Χρήστου Ζαφειράκη. Ζύμωση και ωρίμαση σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες δίνουν βουτυράτο φρούτο, βουτηγμένο σε φίνα μπαχάρια και αποξηραμένα άνθη. Είναι απολαυστική τώρα αλλά θα την έβλεπα και μετά από 3 χρόνια. Έτσι όπως είναι φρέσκια θα τη συνδύαζα με φιλέτα κοτόπουλου, τυλιγμένα με προσούτο και φασκόμηλο σε μια σάλτσα βουτύρου λεμονιού. Αν πάρει λίγη από την πατίνα του χρόνου τότε θα τη συνδύαζα με ριζότο Milanese.

Μια Μαλαγουζιά φίνα, με αρώματα ροδάκινου, εσπεριδοειδών, ανθών πορτοκαλιάς και αποξηραμένων βοτάνων.

Μαλαγουζιά Domaine Apostolidis

Το μικρό οινοποιείο της οικογένειας Αποστολίδη στην Καβάλα έχει αρχίσει και μπαίνει γερά σε πολλά ψαγμένα ποτήρια. Η Μαλαγουζιά τους από το αμπελοτόπι στο Παλαιοχώρι είναι φίνα, με αρώματα ροδάκινου, εσπεριδοειδών, ανθών πορτοκαλιάς και αποξηραμένων βοτάνων. Ντελικάτο στόμα, με την οξύτητα να δίνει τον τόνο και την λιπαρή αίσθηση να την πλαισιώνει. Θα της ταίριαζε ψητό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε lime, γιαούρτι και μυρωδικά αλλά και καλαμάρι ψητό με salsa verde.

Αυτή η Μαλαγουζιά από την πρώτη στιγμή κάνει μπαμ στο ποτήρι, με βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, μοσχολέμονα, ανανάδες, γιασεμιά και κίτρα να εκτοξεύονται παντού.

Μαλαγουζιά A muse Muses Estate

Όλα στα κόκκινα, όλα μπόλικα, χωρίς τσιγκουνιές. Έτσι ακριβώς είναι αυτή η Μαλαγουζιά που από την πρώτη στιγμή κάνει μπαμ στο ποτήρι, με βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, μοσχολέμονα, ανανάδες, γιασεμιά και κίτρα να εκτοξεύονται παντού. Στο στόμα παίζει στο ίδιο στυλ με το ζουμερό φρούτο να κυριαρχεί. Τι θα της πήγαινε; Ένα φιλέτο μπακαλιάρου με lime, άνηθο, αρακά και σπαράγγια en papillote ή ψητά ροδάκινα με κατσικίσιο κορμό και πρασινάδες.

Στο στόμα είναι πικάντικη και πληθωρική, με την οξύτητα να ισορροπεί με τις γενναίες δόσεις γλύκας.

Bonus: Μαλαγουζιά Late Harvest Γεροβασιλείου

Κλείνουμε γλυκά με μια Μαλαγουζιά που τρυγήθηκε όψιμα και ωρίμασε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 3 χρόνια. Έντονη μύτη, γεμάτη μαρμελάδα βερίκοκο και ροδάκινο, γλυκό πορτοκάλι και mango. Στο στόμα είναι πικάντικη και πληθωρική, με την οξύτητα να ισορροπεί με τις γενναίες δόσεις γλύκας. Πορτοκαλόπιτες, τάρτες με εξωτικά φρούτα, lemon pie και cheesecake με passion fruit θα τη λατρέψουν.

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 ελληνικά Pet Nat κρασιά με γαργαλιστικές και fun φυσαλίδες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top