Από το 1999, όταν και πρωτοεμφανίστηκε η ετικέτα Ήδυσμα Δρυός, η σειρά του Κτήματος Τέχνη Οίνου αγαπήθηκε τόσο από το ελληνικό όσο και από το διεθνές κοινό.

Τα κρασιά του Κτήματος Τέχνη Οίνου τα γνωρίζω από την αρχή της κυκλοφορίας τους. Θυμάμαι πολύ καλά την επιτυχία της σειράς Τέχνη Αλυπίας και στη συνέχεια τη θερμή υποδοχή που έτυχε το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay. Φυσικά, το 1999, όταν πρωτοκυκλοφόρησε αυτό το βαρελάτο Chardonnay, ο παγκόσμιος -και φυσικά και ο Έλληνας- καταναλωτής αποζητούσε το έντονο άρωμα των γλυκών μπαχαρικών και τη βανιλάτη επίγευση που προσθέτει στο κρασί η παλαίωση  σε δρύινα βαρέλια, και μάλιστα σε καινούργια. Η γλυκιά γεύση που προσδίδει στο κρασί η συγκατοίκηση με τη δρυ, δηλαδή το Ήδυσμα Δρυός της ονομασίας, αγαπήθηκε πολύ και οδήγησε στην προσθήκη ακόμη τριών ετικετών στη συγκεκριμένη σειρά: το Ασύρτικο, το Merlot και το Syrah.

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου ακολουθώντας τις οινικές τάσεις, μείωσε τη χρήση των νέων βαρελιών.

Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν, όπως είναι λογικό και αναπόφευκτο, η γεύση και οι απαιτήσεις των καταναλωτών τροποποιήθηκαν, κατευθύνοντας και την εξέλιξη του χαρακτήρα των κρασιών παγκοσμίως. Η σταδιακή, πλην σαφής, στροφή στα κρασιά με καθαρό φρούτο και ποικιλιακό χαρακτήρα οδήγησε στη μετριοπάθεια στη χρήση του βαρελιού. Το Κτήμα Τέχνη Οίνου ανταποκρίθηκε στην τάση, με μείωση στη χρήση των νέων βαρελιών και «καλιμπράρισμα» της γεύσης των κρασιών του.

Το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο μετά από πεντέμισι μήνες σε γαλλικά δρύινα barriques, καινούργια και δεύτερης χρήσης, θυμίζει λευκή Βουργουνδία.

Αριστερά, το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο και δεξιά το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay.

Ζήτησα από τον οινολόγο Άκη Παπαδόπουλο, από τη δεύτερη γενιά του κτήματος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οινοποίηση των κρασιών τους από το 2010, να μου μιλήσει για τις ετικέτες Ήδυσμα Δρυός.

Ξεκινήσαμε την συζήτησή μας από το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο. Και συμφωνήσαμε ότι μετά από πεντέμισι μήνες σε γαλλικά δρύινα barriques, καινούργια και δεύτερης χρήσης, θυμίζει λευκή Βουργουνδία. Με την εκφραστικότητα των εσπεριδοειδών και ελαφροπάτητη ορυκτότητα, βάζει ιδανικό βαρέλι πλάι σε ιδανικό φρούτο. Και η τονισμένη οξύτητα εγγυάται τη δυναμική παλαίωσης που άνετα φτάνει την πενταετία.

Το Ήδυσμα Δρυός Merlot είναι μια εκφραστική cuvée με πολυπλοκότητα, που συνδυάζει τη φρουτώδη, τη βοτανική και τη μπαχαρένια πλευρά της ποικιλίας.

Αριστερά, το Ήδυσμα Δρυός Merlot και δεξιά η πιο νέα ετικέτα της σειράς, το Ήδυσμα Δρυός Xi.

Το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay, η πρώτη ετικέτα της σειράς, επιβεβαιώνει τη φήμη του με πυκνή μύτη γεμάτη ώριμα εξωτικά φρούτα και βουτυράτες αναφορές που συμπληρώνονται από νότες βανίλιας και καρύδας. Είναι μαλακό και σχεδόν κρεμώδες με εκπληκτικά ενσωματωμένη οξύτητα και την εξάμηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα barriques (πλέον 35% καινούργια) να βάζει την πληθωρική υπογραφή.

Το Ήδυσμα Δρυός Merlot είναι μια εκφραστική cuvée με πολυπλοκότητα, που συνδυάζει τη φρουτώδη, τη βοτανική και τη μπαχαρένια πλευρά της ποικιλίας. Η γλύκα, η πιπεράτη μαλακότητα και η αλκοολική θέρμη του πάντα με κερδίζουν.

Κορυφαία εστιατόρια σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία έχουν προσθέσει τη σειρά του Κτήματος Τέχνη Οίνου στη wine list τους.

Η πιο νέα -μέχρι σήμερα- ετικέτα της σειράς είναι το Ήδυσμα Δρυός Xi: Ένα Ξινόμαυρο από τη Δράμα με μοντέρνο στυλ, που έκανε «θόρυβο» από την πρώτη του εμφάνιση, με τη σοδειά του 2016 να αποσπά την υψηλότερη βαθμολογία στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Ένα Ξινόμαυρο με χρωματική και αρωματική συμπύκνωση, που στη γεύση μας επιφυλάσσει κομψές τανίνες και εμφανή τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Και τα τέσσερα… Ηδύσματα Δρυός είναι κρασιά γαστρονομικού στυλ με μεγάλο εύρος γευστικών ταιριασμάτων με τα εδέσματα. Οπότε, είναι προφανές ότι εκτιμήθηκαν πολύ, καταρχάς από τους επαγγελματίες της εστίασης και στη συνέχεια από την πελατεία τους. Μετά από την Ελλάδα, κορυφαία εστιατόρια σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία τα έχουν προσθέσει στη wine list τους. Μάλτα και Ισραήλ ήταν οι επόμενοι στόχοι πριν από την κατάκτηση της Βόρειας Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης.

 

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί ποτέ ένα κρασί να είναι αντικειμενικά καλύτερο από ένα άλλο;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top