Δεύτερο ραντεβού; Δεν είναι κακό να το παίξουμε λίγο ψαγμένοι, με ένα L’Etoile από Ott.

Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε τι έχει γίνει τώρα. Θυμάστε αυτό το άρθρο που είχα γράψει για τα κρασιά των πρώτων ραντεβού 1-2 χρόνια πριν; Λοιπόν μετά από μια ερώτηση που έκανα στο instagram (βλέπετε τι χάνετε αν δε με ακολουθείτε, έτσι;) προέκυψαν πολλά νέα δεδομένα και αρκετό ενδιαφέρον πάνω στο θέμα κρασί και ραντεβού. Έτσι αποφάσισα να γράψω το sequel αυτού του άρθρου, με την ελπίδα πως θα γλιτώσει την κατάρα των sequel (αυτή που θέλει όλα τα sequel να είναι μάπα).

Ξεκινάμε με την πεποίθηση πως αυτό δεν είναι το πρώτο ραντεβού αλλά το ραντεβού «θα σου μαγειρέψω και φέρε εσύ το κρασί». Θα ξεκινήσω με το προφανές. Αγόρια μου δε θα σας πέσει ο κώλος να μαγειρέψετε κι εσείς μια φορά. Ξέρετε οι γυναίκες δε γεννιόμαστε με manual Tσελεμεντέ στο κεφάλι. Κάποιες ξέρουμε να μαγειρεύουμε, κάποιες όχι, κάποιες το βαριόμαστε ή απλά δεν το γουστάρουμε σαν διαδικασία, οπότε μπορείτε για μια φορά να αντιστρέψετε το σενάριο και να μαγειρέψετε εσείς. Για το θεό, πόσο δύσκολο είναι να ψήσετε μια μπριζόλα ή να βράσετε δυο φαρφάλες; Έχοντας πει αυτό, υπάρχουν δυο δρόμοι που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ο πρώτος και αυτός που θα αναλύσω περισσότερο είναι αυτός που θα ρωτήσετε τι θα μαγειρέψει για να διαλέξετε κάτι κατάλληλο, είτε είστε άντρας είτε γυναίκα. Εναλλακτικά μπορείτε και να μαγειρέψετε και να επιλέξετε το κρασί (σας θέλω γενναιόδωρους).

Καλό το λευκό κρασί, αλλά ποτέ κανείς δεν έχασε με σαμπάνια. Να τα λέμε αυτά.

Ένα ωραίο Viognier (αριστέρα) ή μια super sexy Monsignori είναι ότι πρέπει για ψάρι και θαλασσινά.

Το πρώτο σενάριο έχει ψάρι ή θαλασσινά. Κάποιοι έχετε μια μανία με τα όστρακα τύπου στρείδια και κυδώνια. Θα πω κάτι εδώ και πέστε να με φάτε. Νομίζετε πως είναι τύπου high και αφροδισιακά (το οποίο πρώτον, είναι μύθος, δεύτερον, άμα χρειάζεστε στρείδια…σε λάθος ραντεβού πάτε) αλλά πιστέψτε με, δεν είναι και επίσης δεν αρέσουν σε όλους. Εγώ τα σιχαίνομαι, ας πούμε, λόγω υφής (μπλιαχ). Αφήστε που παίζουν και αλλεργίες. Κάντε λοιπόν skip τα όστρακα και παίξτε με γαρίδα/ καραβίδα με πάστα για παράδειγμα, ή με ένα ταπεινό φιλέτο ψαριού. Το δεύτερο είναι πονηρό γιατί γλιτώσετε την άβολη στιγμή καθαρισμού του ψαριού από τα κόκκαλα. Τελείως ξενερωτική στιγμή να γυρίσει ο δίμετρος παλικαράς και να σας πει εμένα η μάνα μου μου καθαρίζει το ψάρι (thank you, να περάσει ο επόμενος).

Επίσης στην περίπτωση γαρίδας, την καθαρίζουμε πριν και όχι την ώρα εκείνη. Με ψαρωμένα χέρια πως θα της χαϊδέψετε τα μαλλιά; Αφήστε που αν δεν το έχετε θα εκτεθείτε κιόλας. Στην περίπτωση που παίζει πάστα με θαλασσινά θα πρότεινα είτε μια Προβηγκία ροζέ, ιδανικά μια πιο ψαγμένη επιλογή όπως το L’Etoile από Ott, είτε ένα ωραίο Viognier (ιδίως αν παίζει λευκή σάλτσα με βούτυρο) από Ροδανό. Για το φιλέτο ψαριού ας πάμε σε μια Σαντορίνη, σε μια super sexy Monsignori ας πούμε ή άντε σε ένα Chablis. Σε αυτό το σημείο θα πω και κάτι άλλο. Ποτέ κανείς δεν έχασε με σαμπάνια. Εγώ καλού κακού θα είχα μια μαζί μου για να πίνετε όσο μαγειρεύετε ή συζητάτε. Παρακαλώ αποφύγετε τη Moët που μπορεί να βρει κανείς παντού πια, θέλουμε να δείξουμε ότι το σκεφτήκαμε και ότι προσπαθήσαμε, ναι; Ναι!

Όπως έχουμε ξαναπεί, το Syrah είναι το απόλυτο ρομαντικό μπριζολόκρασο (αριστέρα). Βέβαια, αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ και φρουτώδες, τότε το Saint Joseph είναι ιδανικό.

Πάμε στο σενάριο να παίζει κρέας. Δε χρειάζεται νομίζω να σας πω πως δε σερβίρουμε προβατίνα ή κοκορέτσι ε; Κάπως έτσι θα μπορούσαν να ξεκινάνε κάποιοι από τους χειρότερους μου εφιάλτες, που συνεχίζονται με κόκκινο ημίγλυκο κρασάκι. Τρόμος. Πάμε σε safe επιλογές όπως ένα φιλέτο, ένα sirloin κτλ. Αν είστε μύστες του κρέατος όμως (αν δεν είστε ανατρέξτε στο άρθρο με τις μυστικές κοπές) μπορείτε να παίξετε με flat iron και hanger steak. Εγγυημένα αποτελέσματα εντυπωσιασμού (been there done that λέμε) και επιτυχίας. Τι προσφέρετε σε αυτή την περίπτωση; Syrah και ξερό ψωμί μωράκια. Το έχω πει ξανά πως το Syrah είναι το απόλυτο ρομαντικό μπριζολόκρασο, δε θέλω να ξεχνάτε. Για να πετύχει όμως το «γλυκό» παίξτε με Ροδανό για να έχει αυτό το πιο αιθέριο και παράλληλα «ζωώδες» προφίλ που μεταφράζεται σαν βιολέτες, πιπέρια, δέρμα. Αν θέλετε να παίξετε το χαρτί του παραμυθά (με την καλή έννοια, όχι αυτή που συνηθίζετε) επιλέξτε Cote Rotie, αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ και φρουτώδες πάμε για Saint Joseph.

Επειδή τα αγόρια ποντάρουν πιο πολύ σε ζυμαρικά με κάποιο αλλαντικό, θα πρότεινα ένα ελαφρύ κόκκινο είτε από Λημνιώνα είτε από Ξινόμαυρο.

Αν θέλουμε το παίξουμε γνώστες και να ανοίξουμε και κουβέντα πάμε σε Frappato από Σικελία (αριστερά) ή Freisa από το Πιεμόντε.

Στο σενάριο που το αγόρι ή το κορίτσι δεν πολυσκαμπάζει από κουζίνα και θα βράσει για πρώτη φορά μακαρόνια τότε ξέρετε από τώρα ότι θα πάει σε βατά πράγματα όπως σάλτσα τομάτας με βασιλικό και λίγη φρέσκα mozzarella από πάνω (από μένα είναι ναι) ή άντε σε καμία amatriciana για να μας «πιάσει». Έχω παρατηρήσει ότι τα αγόρια ποντάρουν πιο πολύ σε ζυμαρικά με κάποιο αλλαντικό οπότε τώρα ξέρετε. Προσφέρουμε ένα ελαφρύ κόκκινο είτε από Λημνιώνα είτε από Ξινόμαυρο. Αν θέλουμε το παίξουμε γνώστες και να ανοίξουμε και κουβέντα πάμε σε Frappato από Σικελία ή Freisa από το Πιεμόντε. Και τα δυο είναι φραουλένια και ανθικά και πίνονται εύκολα.

Τώρα που σας είπα τι να πάτε ή τι να σερβίρετε θα σας πω και τι να μην πάτε. Για το θεό, μην πάτε Moscato d’Asti ή ροζέ επειδή είναι ροζ και «αρέσουν αυτά στις γυναίκες». Και οι δυο αυτές επιλογές είναι αφόρητα κλισέ, αρκετά ξεπερασμένες και κάπως «επικίνδυνες» γιατί πρώτον δεν αγαπούν όλες οι γυναίκες τη γλύκα στο κρασί και δεύτερον το ροζ για τα κοριτσάκια είναι τόσο old news που το κόβω πολύ πιθανό, αν πέσετε σε καμιά τσαούσα, να λάβετε το γνωστό και φαρμακερό side eye και μόνο αυτό (αν με πιάνετε).

Bonus tip: Αν πάτε μια lemon pie για dessert (ή αν είστε πολύ μερακλήδες, μια pavlova με τροπικά φρούτα) παρέα με ένα Auslese Riesling μπορεί να πάτε και για γάμο, αν είναι αυτός ο σκοπός σας. Παρακαλώ πολύ να αποφευχθούν οι cringe ατάκες για το κρασί «γλυκό σαν και σένα» γιατί μπορεί να λάβετε την αποστομωτική ατάκα «ή σαν τα σάπια που μου πουλάς» (λίγο χιούμορ, με vixenικό attitude μουαχαχά).

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί με πιάνει πονοκέφαλος όταν πίνω κόκκινο κρασί;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top