tron

Λες τελικά το φιλμ «Tron» να γίνει μια μέρα πραγματικότητα; (Πηγή: imdb).

Τι είναι η Virtual Reallity (VR); Πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να ζήσει έναν οποιοδήποτε ψηφιακό κόσμο με μεγαλύτερη αληθοφάνεια. Ανεξάρτητα από το προϊόν, οι βασικές τεχνολογίες είναι ίδιες. Μια κάσκα που φοράει ο χρήστης, η οποία διαθέτει μια οθόνη και δύο φακούς που προσαρμόζονται στα μάτια, ούτως ώστε αυτός να μη βλέπει τίποτα άλλο παρά μόνο ότι προβάλλεται στην οθόνη. Ειδικό software αναλαμβάνει να δείχνει στο κάθε μάτι ελαφρώς διαφορετική εικόνα, ούτως ώστε αυτό που βλέπει να έχει βάθος (σαν το 3D στο σινεμά).

Καθώς ο χρήστης είναι αποκομμένος από το περιβάλλον, μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στο κλίμα που δημιουργεί η εκάστοτε εφαρμογή. Δεν είναι, όμως, μόνο η ίδια η εικόνα που δημιουργεί την αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά και μια σειρά από αισθητήρες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να αντιληφθούν τις κινήσεις του κεφαλιού και να τις μεταφέρουν στην εκάστοτε εφαρμογή. Ανάλογα με το προς τα πού στρέφουμε το κεφάλι, αντίστοιχα μετακινείται και η εικόνα που βλέπουμε, ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατό το software να αντιληφθεί και τις κινήσεις στο χώρο, με τον χρήστη να περπατάει και αντίστοιχα να αλλάζει αυτό που βλέπει.

Πλέον, έχουμε στο εμπόριο αρκετές συσκευές VR, με τις πλέον διαδεδομένες να είναι αυτές που χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με ένα smartphone. Το Gear VR της Samsung δέχεται συγκεκριμένες συσκευές της εταιρείας, αξιοποιώντας τόσο τις οθόνες τους όσο και τους αισθητήρες, για να υλοποιήσει αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Αν έχετε κάποια άλλη συσκευή, υπάρχουν αντίστοιχες λύσεις που προσαρμόζονται πάνω τους. Το εκάστοτε software αναλαμβάνει στη συνέχεια να αξιοποιήσει τους αισθητήρες των κινητών, για να μετατρέψει κάθε κίνηση του κεφαλιού (ή και μετακίνηση στο χώρο) σε αντίστοιχες ενέργειες στην εφαρμογή.

Οι χρήστες των υπολογιστών πάλι μπορούν να διαλέξουν μία από τις δυο -προσφάτως- διαθέσιμες συσκευές, το Oculus Rift και το HTC Vive. Κάθε μία από αυτές έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, με το κόστος τους πάντως να είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα υψηλό ($ 600 για την πρώτη και $ 800 για τη δεύτερη). Έτσι, απευθύνονται σε πολύ περιορισμένο κοινό. Το Vive, πάντως, έχει το πλεονέκτημα ότι αντιλαμβάνεται τη μετακίνηση στο χώρο του χρήστη, χάρη στους ειδικούς αισθητήρες που πρέπει να τοποθετηθούν στις τέσσερις γωνίες του δωματίου. Τέλος, μετά το καλοκαίρι, η Sony αναμένεται να κυκλοφορήσει τη δική της πρόταση, το Playstation VR, το οποίο θα συνεργάζεται με το PS4.

Τι μπορεί, όμως, να κάνει κάποιος με ένα VR headset; Γιατί να επενδύσει και τι μπορεί να περιμένει; Υπάρχουν μια σειρά από χρήσεις που γίνονται ακόμα καλύτερες όταν κάποιος φορέσει μια τέτοια συσκευή. Ας τις δούμε.

Gaming

gamer

Τελικά η ταινία «Gamer» ήταν μπροστά από την εποχή της (Πηγή: imdb).

Το gaming είναι αυτήν τη στιγμή η σημαντικότερη χρήση που μπορεί να κάνει κάποιος με ένα τέτοιο headset. Ειδικά οι δύο συσκευές που απευθύνονται στους χρήστες υπολογιστών, αλλά και το PS VR, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε αυτήν την κατηγορία χρηστών. Ούτως ή άλλως, τα video games εκ φύσεως δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα. Απλώς, πίσω από ένα VR headset, ένα συμβατό παιχνίδι θα ζωντανέψει ακόμα περισσότερο. Αν δοκιμάσει το Syrvival Horror Outlast, σίγουρα θα χρειαστείς… pumpers, ενώ από την άλλη στο διαστημικό Elite Dangerous θα νιώσεις πραγματικά πώς είναι να είσαι χειριστής ενός διαστημοπλοίου.


Στην επόμενη σελίδα: Μ’ αυτό, ακόμα και μια Vmax οθόνη θα σου φανεί… μικρή!

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top