Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. έτσι και το Assassin’s Creed Odyssey, βασίζεται στην αιώνια διαμάχη Ασασίνων και Τέμπλαρς.

Από την εποχή του Age of Empires για τους περισσότερους και του Titan Quest για τους λίγους που το θυμούνται, έχει να εμφανιστεί παιχνίδι που καταπιάνεται με την Ελληνική ιστορία και μυθολογία. Και η Ubisoft το πετυχαίνει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Το νέο Assassin’s Creed πατάει στη συνταγή του περυσινού Origins, αλλά είναι καλύτερο, μεγαλύτερο και κυρίως πλήρως… Αρχαιοελληναράδικο!

Η χαρά του να ταξιδεύεις από την Αθήνα του Περικλή, στη Μύκονο, στη Σπάρτη, στη Μήλο, στη Κρήτη, στην Αργολίδα και στην Εύβοια, είναι απερίγραπτη για κάθε Έλληνα γκέημερ. Η ομάδα ανάπτυξης έχεις καταφέρει να ενσωματώσει πολλά ιστορικά στοιχεία με ακρίβεια, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το παιχνίδι διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, με τον ηγέτη της Αθήνας Περικλή να είναι μέσα στο παιχνίδι.

Τα αδέρφια- μισθοφόρους Κασσάνδρα και Αλέξιο, “ενσαρκώνουν” οι Έλληνες Μελισσάνθη Μάχουτ και Μιχάλης Αντωνάκος,

Υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι της Αρχαιότητας, όπως ο Ευριπίδης ή ο Αλκιβιάδης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πάντα έχουν ιστορική ακρίβεια. Όχι βέβαια, γιατί αλλιώς δε θα ήταν video game αλλά εκπαιδευτικός τίτλος. Μυθολογικά πλάσματα όπως ο Ερυμάνθιος Κάπρος ή το Λιοντάρι της Νεμέας (και πολλά ακόμα) κάνουν ανιστόρητα αλλά διασκεδαστικά την εμφάνισή του σε διάφορα σημεία. Πολλές φορές με τις ίδιες τις εικόνες που θα αντικρίζεις τριγυρίζοντας στην αρχαϊκή Ελλάδα θα πεις «Μαλάκαααα»! Και θα το ακούσεις επίσης να το ξεστομίζουν οι κύριοι και δευτερεύοντες πρωταγωνιστές σε διάφορους διαλόγους. Με πλήρως Ελληνική προφορά, αφού τη φωνή τους έχουν δανείσει δεκάδες Έλληνες ηθοποιοί, όπως για παράδειγμα η πανέμορφη Μελισσάνθη Μάχουτ που ζωντανεύει το ρόλο της Κασσάνδρας και ο φιλικότατος Ελληνο-Καναδός Μιχάλης Αντωνάκος, που παίζει το ρόλο του Αλέξιου.

Το νέο Assassin’s Creed πατάει στη συνταγή του περυσινού Origins, αλλά είναι καλύτερο, μεγαλύτερο και κυρίως πλήρως… Αρχαιοελληναράδικο.

Τον έλεγχο ενός εκ των δυο αυτών πρωταγωνιστών θα κληθείς να πάρεις μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, κάτι που θα διαρκέσει από 60 μέχρι και 100 ώρες. Δε μπορούσα να αντισταθώ και διάλεξα τη Κασσάνδρα, με την οποία ο Αλέξιος είναι αδέλφια, Σπαρτιάτες που μεγάλωσαν μακριά από τη πατρίδα τους και έγιναν μισθοφόροι. Δεν έχει νόημα να αναφέρω περισσότερα για τα μυστικά της ιστορίας, η οποία βασίζεται στην αιώνια διαμάχη Ασασίνων και Τέμπλαρς, όπως άλλωστε και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Το πώς μπλέκονται οι δυο πρωταγωνιστές, καλύτερα να το μάθεις παίζοντας το παιχνίδι σε PS4, XBOX One ή υπολογιστές.

Ό,τι και να επιλέξεις, καλό είναι να μάθεις πως η Αρχαία Ελλάδα θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια σου. Θα δεις το Παρθενώνα ολόκληρο, παρέα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, θα βρεθείς στο Μαντείο των Δελφών και θα μιλήσεις με τη Πυθία, θα έχεις την ευκαιρία να πάρεις μέρος σε μάχες Σπαρτιατών και Αθηναίων για τη κυριαρχία σε διάφορες περιοχές. Θα ακούσεις τις φιλοσοφίες του Σωκράτη, θα ταξιδέψεις με τη Τριήρη σου σε δεκάδες Ελληνικά νησιά, περνώντας έξω από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, έχοντας αφήσει πίσω σου το λιμάνι του Πειραιά και θα πολεμήσεις Μινώταυρους, Κύκλωπες και Μέδουσες. Δίπλα σου θα έχεις τον Ηρόδοτο να καταγράφει την ιστορία, την οποία παρεμπιπτόντως την εξελίσσεις εσύ όπως θέλεις (!).

Για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς, οι επιλογές που κάνεις έχουν αντίκτυπο. Κομβικά σημεία του παιχνιδιού σε βάζουν να επιλέξεις τι θα κάνεις: Θα σκοτώσεις ή όχι; Θα αγαπήσεις ή όχι;

Από το άνοιγμα του παιχνιδιού κιόλας, στη πρώτη μάχη που δίνεις, σου δίνεται η επιλογή να σκοτώσεις κάτι αρχαίους μπράβους που σου την πέφτουν. Αν τους αφήσεις, λίγο αργότερα θα σου επιτεθούν με τη παρέα τους και αντί για 2, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις 5-6. Για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς, οι επιλογές που κάνεις έχουν αντίκτυπο. Κομβικά σημεία του παιχνιδιού σε βάζουν να επιλέξεις τι θα κάνεις; Θα σκοτώσεις ή όχι; Θα αγαπήσεις ή όχι; Και τις επιλογές αυτές θα τις βρεις μπροστά σου. Όλα αυτά συνδυάζονται με πραγματικά ατελείωτο περιεχόμενο σε επίπεδο αποστολών, οι οποίες είναι τόσες πολλές που αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με κάθε μια από αυτές, το παιχνίδι θα σου κρατήσει όλο το χειμώνα.

Πέρα από τις επαναλαμβανόμενες μάχες θα έχεις και τα απαραίτητα διαλείμματα. Για να ακούσεις λίγη φιλοσοφία από τον Σωκράτη.

Άσε που έρχεται και νέο περιεχόμενο μέσω DLCs, οπότε μάλλον από ένα σημείο και μετά θα πρέπει να ακολουθήσεις το κεντρικό μονοπάτι. Οι μάχες είναι απολαυστικές και από ένα Level του χαρακτήρα και έπειτα, μετά το 20-25, δηλαδή στα μισά του παιχνιδιού, έχεις στα χέρια σου ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους να καθαρίζεις τους αντιπάλους. Σπαθιά, μαχαίρια, κοντάρια, το αγαπημένο σου τόξο, πάντα παρέα με τη παντοδύναμη κόγχη του Λεωνίδα που βρίσκεται στη κατοχή σου από την αρχή, μπορούν να δημιουργήσουν ανά πάσα στιγμή ένα πανέμορφο χορευτικό χάος.

Μπορώ να μιλάω και να γράφω για ώρες για το Odyssey, αλλά δε θα το κάνω. Ο τίτλος του ίσως  φανεί παραπλανητικός, αφού δεν έχει να κάνει με τη γνωστή μας Οδύσσεια, στη πραγματικότητα όμως είναι αρκετά κατατοπιστικός γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό αρχαιο-ελληνικό έπος!

 

Ιnfo:
Διάθεση: CD Media,
Format: PS4, XBOX One, PC
Δες εδώ τη συνέντευξη με τους Μελισσάνθη Μάχουτ και Μιχάλη Αντωνάκο.

 

Διαβάζουμε ακόμα:H Lara Croft επιστρέφει -πιτσιρίκα- με ένα ακόμη video game.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top