Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη.

«Σε κάθε τι καινούργιο υπάρχει μια στιγμή που αισθάνεσαι ότι κλείνει ο κύκλος. Θέλω να το καταλάβει και ο κόσμος που αγάπησε την εκπομπή. Η ανάγκη μου είναι να γυρίσω στον χώρο μου, στα τραγούδια, στη δημιουργία». Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Πορτοκάλογλου είπε το δικό του «αντίο» στο κοινό και ουσιαστικά εξήγησε για ποιο λόγο έπεσαν οι τίτλοι τέλους μετά από 4 χρόνια στο «Μουσικό Κουτί».

«Γιατί τόση συγκίνηση;» μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος και όχι άδικα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή που τελειώνει – και σίγουρα όχι η τελευταία. Ωστόσο, το «Μουσικό Κουτί» έμοιαζε να είναι πολλά περισσότερα από μια απλή εκπομπή: για πάρα πολλούς ανθρώπους ήταν ο λόγος για να ανοίξουν ξανά τις τηλεοράσεις τους.

«Το “Μουσικό Κουτί” ήταν μια πραγματική όαση, μέσα στη μιζέρια των ριάλιτι, μεσημεριανάδικων και υπερτιμημένων σειρών.

Με Νατάσσα Μποφίλιου και Μίλτο Πασχαλίδη έπεσαν οι τίτλοι τέλους της εκπομπής.

Η εκπομπή που παρουσίαζαν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη ήταν ό,τι πιο παρεΐστικο, ανυπόκριτο και ευφραντικά μουσικό μπορούσες να παρακολουθήσεις στις μέρες μας στην τηλεόραση. Μια πραγματική όαση, μέσα στη μιζέρια των ριάλιτι, μεσημεριανάδικων και υπερτιμημένων σειρών.

Η ιδέα για το «Μουσικό Κουτί» γεννήθηκε από τον γνωστό τραγουδιστή κατά την διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, τότε που οι μουσικές σκηνές είχαν κλείσει τις πόρτες τους. Σίγουρα δεν ήταν μια ιδέα παρθενογένεση, καθώς ουκ ολίγες μουσικές εκπομπές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική τηλεόραση. Αλλά, ήταν η πρώτη, που ίσως μας θύμισε το «Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι» με τον Διονύση Σαββόπουλο.

Σου έδινε την αίσθηση ότι μια παρέα μαζεύτηκε σε ένα σπίτι ένα βράδυ και έκατσαν σαν καλοί φίλοι να τα πουν, να ακούσουν και να παίξουν μουσικές. Τίποτα επιτηδευμένο, τίποτα δήθεν.

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Αυτό που έκανε το «Μουσικό Κουτί» να ξεχωρίζει ήταν ότι δεν είχε ταμπέλα. Δεν λειτουργούσε με τους όρους της πίστας και του μουσικού πανηγυριού στο χωριό. Δεν έψαχνε να βγάλει ειδησούλες και viral ατάκες από τις συνεντεύξεις με τους καλεσμένους του. Δεν ήταν δήθεν κουλτούρα για να λέμε ότι έχουμε κάτι ποιοτικό στην τηλεόραση. Ήταν μια αυθεντική εκπομπή, που επικεντρωνόταν σε αυτό που είχε «γεννηθεί» να κάνει: στη μουσική και στους καλλιτέχνες.

Σου μετέφερε την αίσθηση ότι απλά μια παρέα μαζεύτηκε σε ένα σπίτι ένα βράδυ και έκατσαν σαν καλοί φίλοι να τα πουν, να ακούσουν και να παίξουν μουσικές. Μια σπιτική συγκέντρωση που κατέληγε σε μια μίνι συναυλία και ωραίες ιστορίες. Τίποτα επιτηδευμένο, τίποτα δήθεν. Είτε είχες στον καναπέ σου τον Έρικ Μπάρτον και την Μαρία Φαραντούρη είτε είχες τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Pan Pan, το αποτέλεσμα ήταν πάντα όμορφο.

Έτσι είπε «αντίο» το «Μουσικό Κουτί» μετά από 4 χρόνια.

Τα μεγαλύτερα εύσημα, ωστόσο, αξίζουν στους δύο ανθρώπους που ανέλαβαν τον ρόλο της παρουσίασης. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχαμε φανταστεί πόσο καλός και χαλαρός θα ήταν ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε αυτή τη θέση, την ίδια ώρα που τον συμπλήρωνε φανταστικά ο ουσιαστικός και γεμάτος ρόλος της Ρένας Μόρφη.

«Σας ευχαριστούμε για τη δύναμη, την έμπνευση και την αγάπη που πήραμε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια» είπαν οι δύο τους στην τελευταία εκπομπή και είμαι σίγουρος ότι εκείνη την ώρα ακούστηκε ένα «εμείς σας ευχαριστούμε» από εκατοντάδες σπίτια.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Πατρίτσια Χάισμιθ έγραψε τον «Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top