Το ChatGPT του OpenAI έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά (φωτογραφία: Carol Yepes).

    Να παύσει η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ή να μην παύσει; Ιδού η απορία. Πριν καν γίνει «κανόνας» επί Γης, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη δημιουργήσει Σαιξπηρικά ερωτήματα σε μερικά από τα σημαντικότερα μυαλά αυτού του κόσμου.

    Και όχι μόνο σε φιλοσοφικό επίπεδο, αλλά καθαρά επί του πρακτέου, αφού μετά την ανοιχτή επιστολή του Elon Musk για την διακοπή της εξέλιξης της τεχνολογίας του AI, υπάρχει μια παγκόσμια συζήτηση / διαπραγμάτευση ανάμεσα σε κυβερνήσεις, φορείς, εταιρείες και επιστήμονες για το τι πραγματικά χρειάζεται να γίνει, άμεσα, εδώ και τώρα, πριν τελικά «να είναι πολύ αργά». Τι συμβαίνει όμως και τι είναι αυτό που τρομάζει επιστήμονες, τον Musk και τόσους πολλούς με την επέκταση του ChatGPT του OpenAI και των υπόλοιπων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που «άνοιξαν» πλέον και στο κοινό;

    Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σε ένα κυρίαρχο εταιρικό φαινόμενο με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ας πιάσουμε τα πράγματα από «μακριά». Ας δούμε την «μεγάλη εικόνα» δηλαδή. Τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί από ένα πεδίο που κυριαρχείτο από πειράματα σε ακαδημαϊκά εργαστήρια, σε ένα κυρίαρχο εταιρικό φαινόμενο με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την ηθική και τους περιορισμούς θέτει σε κίνδυνο πολλά χρήματα επενδυτών.

    Άρα οι ατζέντες όλων των μεγάλων κυβερνήσεων, και των δισεκατομμυριούχων που έχουν περιουσίες ολόκληρες να «παλατζάρουν» άμεσα ή μεσοπρόθεσμα στο τι θα συμβεί και πώς θα επηρεάσει τα πορτφόλιο τους η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν διέπονται επ’ ουδενί από «ανθρωπισμό», «ευγενικά αισθήματα» και «καθαρό ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα». Κι αφού τα ξεκαθαρίσαμε αυτά, πάμε στο «ζουμί» της υπόθεσης τώρα.

    Τι έχει συμβεί και καίγονται ξαφνικά οι «μεγάλοι του κόσμου» για το μέλλον της ανθρωπότητας, του πλανήτη και της τεχνολογίας, και μιλούν με πανικό και άγχος για το ChatGPT και τα υπόλοιπα εργαλεία AI που έχουν κατακλύσει το Ίντερνετ και ήδη προσφέρουν δυνατότητες που λίγους μήνες πριν δεν φανταζόμασταν καν, με λίγα κλικς σε όλους μας;

    Κι αν θα μπορείς να μιλάς μαζί του σαν να ήταν άνθρωπος; (φωτογραφία: Karim Sahib/AFP).

    Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ελέγχει τον εαυτό της προτού ναυαγήσει — και μαζί της και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ελέγχει τον εαυτό της προτού παρασύρει και τον υπόλοιπο κόσμο σε άγνωστα μονοπάτια. Αυτή ήταν η ουσία μιας πρόσφατης ανοιχτής επιστολής που ζητούσε από τις εταιρείες που βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη να σταματήσουν την εξέλιξη σε μοντέλα που είναι πιο εξελιγμένα από το GPT-4 του OpenAI για τουλάχιστον έξι μήνες.

    Η επιστολή δημοσιεύτηκε από το Future of Life Institute και υπογράφηκε από περισσότερα από 20.000 άτομα, με πρωτοπόρους όπως ο Elon Musk και πολλούς εξέχοντες ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης. Οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία πρέπει να αναπτύξει ορισμένους βασικούς κανόνες για να αποφύγει τη μετατροπή του ΑΙ σε… δυστοπικό Black Mirror.

    Γιατί να γίνει τώρα μια παύση ή και «αποτοξίνωση» από το AI; Οι άνθρωποι που ζητούν μια παύση δεν είναι ερημίτες: Εκτός από τον Μασκ, η λίστα περιλαμβάνει τον συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak και τον αγαπημένο ιστορικό της Silicon Valley, Yuval Noah Harari.

    O Yuval Noah Harari είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που ζητούν παύση της έρευνας ΑΙ.

    Σύμφωνα με την επιστολή, η τρέχουσα γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης κινδυνεύει να εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους από την αγορά εργασίας και να γεμίσει το διαδίκτυο με προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Μακροπρόθεσμα, τα διακυβεύματα είναι ακόμη μεγαλύτερα: Οι μηχανές θα μπορούσαν τελικά να «υπερτερήσουν αριθμητικά, να ξεπεράσουν, να υπερκεράσουν και να αντικαταστήσουν» τους ανθρώπους.

    Η επιστολή ζητά από τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν ένα μορατόριουμ δια νόμου, εάν τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης δεν σταματήσουν οικειοθελώς. Καλεί τις εταιρείες να συνεργαστούν με τις αρχές για να θεσπίσουν κανονισμούς για την εκκολαπτόμενη τεχνολογία, επιμένοντας ότι διαφορετικά, το τρέχον «καλοκαίρι του AI» θα είναι βραχύβιο με άγνωστες και επικίνδυνες επιπτώσεις.

    Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρήστες του ChatGPT.

    Ποιος δεν συμφωνεί με την παύση της έρευνας AI;

    Ο Μπιλ Γκέιτς (ο ιδρυτής της Microsoft, η οποία έχει μερίδιο στο OpenAI) είπε στο Reuters ότι μια παύση δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα με την τεχνητή νοημοσύνη και ότι ένα μορατόριουμ θα ήταν ανεφάρμοστο.

    Αλλά ακόμη και ορισμένοι ειδικοί χωρίς φανερό οικονομικό συμφέρον, δεν υποστηρίζουν την παύση: Ο οικονομολόγος Άνταμ Οζίμεκ υπαινίχθηκε ότι η προσωρινή διακοπή της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης θα ωφελούσε κυρίως τους εργαζόμενους στη γνώση που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν από έξυπνα chatbot εις βάρος της κοινωνίας στο σύνολό της. Πρόσφατα έγραψε στο Twitter: «Φανταστείτε να έχετε ALS ή ένα παιδί με καρκίνο και να ακούτε ότι πρέπει να επιβραδύνουμε την τεχνολογική πρόοδο, επειδή οι εργαζόμενοι είναι νευρικοί».

    Άλλοι λένε ότι η παύση των έργων τεχνητής νοημοσύνης για έξι μήνες δεν είναι πρακτική λύση. Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Τάιλερ Κόουεν, δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και πιστεύει ότι εάν μόνο οι ΗΠΑ σταματήσουν, θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια σκηνή. Διότι ποιος εγγυάται ότι θα σταματήσει η Κίνα για παράδειγμα;

    Ο Μπιλ Γκέιτς είπε στο Reuters ότι μια παύση της έρευνας AI δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα με την τεχνητή νοημοσύνη (φωτογραφία: Bloomberg).

    Ακόμα, ορισμένοι επικριτές της επιστολής ισχυρίζονται ότι οι μακροπρόθεσμες απειλές της υπερ-έξυπνης τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναφέρονται στην επιστολή, είναι υπερβολικές. Η γλωσσολόγος Emily Bender λέει ότι η «μακροπρόθεσμη» ιδεολογία των υπογραφόντων την επιστολή δίνει προτεραιότητα στα υποθετικά μελλοντικά προβλήματα, έναντι των πραγματικών προβλημάτων που έχει ήδη η τεχνητή νοημοσύνη, όπως η διαιώνιση των κοινωνικών αδικιών. Πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν α) στο να κάνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πιο διαφανή σχετικά με τις μεθόδους τους και β) να τα σχεδιάσουν με διασφαλίσεις από την παραπληροφόρηση.

    Για κάποιους, η επιστολή δεν αρκεί. Η πολιτική επιστήμονας Wendy Wong, η οποία μελετά τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει ότι για να εφαρμοστούν ουσιαστικές αλλαγές, η παύση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τους έξι μήνες.

    Το OpenAI είναι μια «πανέξυπνη μηχανή», αλλά έχει ακόμα πάρα πολλούς περιορισμούς, και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

    Τι κακό έχει και κάνει ως σήμερα η Τεχνητή Νοημοσύνη

    Για τα περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρήστες του ChatGPT και των άλλων 5 παρόμοιων εργαλείων που υπάρχουν διαθέσιμα για το κοινό στο Ίντερνετ, κάθε μέρα είναι και μια νέα επανάσταση. Στην πραγματικότητα όλοι μας μαθαίνουμε να επικοινωνούμε με το AI (το ChatGPT 3.5 είναι δωρεάν για όλους ενώ το πιο εξελιγμένο 4.0 κοστίζει 20 δολάρια το μήνα, αλλά μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει με κάποιες αλλαγές μέσω του Bing της Microsoft δωρεάν), να εντοπίζουμε τα όρια και τις δυνατότητες του.

    Κάποιοι ήδη κατάφεραν να κερδίσουν δημοσιότητα μέσω αυτού. Οι φωτογραφίες του Πάπα με το Balenciaga outfit έγιναν viral πριν λίγες ημέρες και το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη πίστεψε πως ο Ποντίφικας έγινε influencer στα γεράματα του, μέχρι να αποκαλυφθεί πως οι εικόνες ήταν απλά δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης.

    Οι φωτογραφίες του Πάπα με το Balenciaga outfit έγιναν viral.

    Για όσους έχουμε δουλέψει αρκετές ώρες με το ChatGPT, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως το OpenAI είναι μια «πανέξυπνη μηχανή», αλλά έχει ακόμα πάρα πολλούς περιορισμούς, και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι τόσο πως δεν είναι συνδεδεμένο με το Ίντερνετ, και πως οι πληροφορίες/γνώσεις του φτάνουν ως το 2021, οπότε οτιδήποτε έχει συμβεί έκτοτε δεν το γνωρίζει. Το μεγαλύτερο του πρόβλημα είναι πως λέει ψέμματα. Ανερυθρίαστα φυσικά. Όχι επειδή δεν έχει αισθήματα, αλλά επειδή δεν το γνωρίζει πως ψεύδεται. Απολογείται και διορθώνει τα λάθη του όταν του τα υποδείξεις, αλλά αν δεν το κάνεις εσύ, αυτό θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την «αλήθεια» του, μέχρι να αποδειχθεί πως δεν είναι έτσι.

    Στην πραγματικότητα, η επέλαση του ΑΙ είναι μια μεγαλύτερη επανάσταση στην ζωή της ανθρωπότητας κι από την εμφάνιση του Ίντερνετ, και από του κινητού μαζί, και όπως φυσικά συμβαίνει πια στις μέρες μας, όλα αυτά γίνονται τρομακτικά γρήγορα και άμεσα, όπερ σημαίνει πως οι αλλαγές που φέρνει, δεν θα χρειαστούν 5-10-15 χρόνια για να επιβληθούν/αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα συμβούν σε εβδομάδες – μήνες.

    Ένα πολύ απλό παράδειγμα: Μέχρι πριν λίγους μήνες, όλοι οι «ταγοί» του μέλλοντος σε τεχνολογία, οικονομία και κοινωνία υπολόγιζαν πως η γνώση προγραμματισμού -γραφής κώδικα- θα ήταν μια «βασική, απαραίτητη γνώση» για τη γενιά που σήμερα πηγαίνει σχολείο.

    Λίγες ημέρες πριν, ανακοινώθηκε πως το ChatGPT πέρασε τις εξετάσεις του Ιατρικού Συλλόγου των ΗΠΑ με Άριστα, σχεδόν αλάνθαστο.

    Το ΑΙ όμως, γράφει ήδη κώδικα. Στις περισσότερες από τις διαδεδομένες γλώσσες για εφαρμογές, sites, ή οτιδήποτε άλλο ζητήσει κανείς. Ακόμα δεν μπορεί να εντοπίσει αυτόματα τα λάθη του βέβαια, αλλά ένας developer ή αρκετές δοκιμές μπορούν να τα βρουν γρήγορα, και να του ζητήσουν να τα διορθώσει. Άρα η γνώση προγραμματισμού, σε λίγες εβδομάδες, ή μήνες το πολύ, θα είναι περιττή για την μεγαλύτερη πλειοψηφία. Όχι, δεν θα εξαφανίσει τους καλοπληρωμένους developers σε ένα χρόνο. Αλλά δεν θα χρειάζεται να αποκτηθεί η γνώση πλέον για τις επόμενες γενιές.

    Ένα πιο σύνθετο και πολυεπίπεδο παράδειγμα: Λίγες ημέρες πριν, ανακοινώθηκε πως το ChatGPT πέρασε τις εξετάσεις του Ιατρικού Συλλόγου των ΗΠΑ με Άριστα, σχεδόν αλάνθαστο. Και για «κερασάκι στην τούρτα», διέγνωσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μια σπάνια ασθένεια με λιγότερες πιθανότητες από 1 στις 100 χιλιάδες. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πάψουν να υπάρχουν γιατροί. Σημαίνει όμως, πως αν κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει σήμερα ή αύριο αυτή την τεχνολογία στην Ιατρική, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι χάος θα επακολουθήσει.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, το μόνο σίγουρο για το άμεσο και το πιο βαθύ μέλλον μας είναι πως δεν θα είμαστε μόνοι μας εφεξής. Πέρα από τους ανθρώπους και την Φύση, πλέον θα έχουμε μαζί και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε Γη και Διάστημα.

     

    Διαβάστε ακόμα: Θα αντέχατε να υπήρχε ένας σωσίας σας;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top