Το πλαίσιο από λευκό ή ροζ χρυσό 18 καρατίων έχει διάμετρο 41 χιλιοστά και αποτελείται από τρία κομμάτια (audemarspiguet.com).

    11.59: ένα λεπτό πριν τη δωδέκατη ώρα, ο κόσμος κρατάει την αναπνοή του και αφουγκράζεται αυτό που έρχεται. Στην υψηλή ωρολογοποιία, αυτό είναι ήδη εδώ. Τον Ιανουάριο του 2019 η Audemars Piguet πέτυχε τον οκταγωνισμό του κύκλου με την νέα σειρά code 11.59.

    Πρόκειται για μια εντελώς νέα σύλληψη που αντικαθιστά τη σειρά Jules Audemars, η οποία διακόπηκε. Καθετί σε αυτή τη σειρά είναι καινούργιο και συνδυάζει μια συλλογή από καινοτομίες, καθεμία από τις οποίες είναι αξιοθαύμαστη από μόνη της, προτείνοντας ένα ρολόι που, όντως, δε θυμίζει κάποιο άλλο. Η νέα σειρά έχει έξι διαφορετικά μοντέλα, από τα οποία τα τρία έχουν νέους μηχανισμούς, ενώ οι διαφορετικοί δυνατοί συνδυασμοί προσφέρουν 13 παραλλαγές και μία συλλεκτική έκδοση.

    Η βασική έκδοση είναι το «απλό» αυτόματο ρολόι με ένδειξη ώρας και ημερομηνίας. «Απλό» γιατί απλό δεν είναι τίποτα επάνω του πέρα από την λιτά πολυτελή όψη του. Τα βασικά χαρακτηριστικά του αποτελούν οδηγό για όλη τη σειρά και δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να μην έχει κάποια καινοτομία, όχι πάντα ορατή με την πρώτη ματιά.

    Το πλαίσιο από λευκό ή ροζ χρυσό 18 καρατίων έχει διάμετρο 41 χιλιοστά και αποτελείται από τρία κομμάτια, δύο δίσκους ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ένα οκτάγωνο που περιέχει τον μηχανισμό. Είναι έτσι φτιαγμένο ώστε το οκτάγωνο να μη φαίνεται μετωπικά αλλά να το αντιλαμβάνεσαι μόνο από το πλάι.

    Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να αναπτυχθεί ο μηχανισμός που θα καταφέρει να τα τοποθετήσει επάνω στο καντράν με επιτυχία.

    Ο μηχανισμός είναι ο καινούργιος 4302 με ελάχιστο εγγυημένο απόθεμα ισχύος τις 70 ώρες. Το code 11.59 δεν ακολουθεί την τάση για όλο και λεπτότερους μηχανισμούς και το πλαίσιο έχει πάχος που ξεπερνάει το ένα εκατοστό: 10.7 χιλιοστά συγκεκριμένα. Τα «αυτιά» είναι κολλημένα στον επάνω κύλινδρο του πλαισίου και «ακουμπούν» στον κάτω, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι τον αγγίζουν, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μεταξύ τους μια απόσταση υποχιλιοστών. Θεωρητικά ένα πολύ λεπτό φύλο χαρτιού μπορεί να περάσει ανάμεσα. Η επιφάνεια του πλαισίου είναι φινιρισμένη με διαφορετικές τεχνικές ενισχύοντας έτσι την τρισδιάστατη γλυπτική εντύπωση.

    Το εσωτερικό της στεφάνης και το καντράν είναι λακαρισμένα. Χρειάζεται περίπου 8 με 12 στρώσεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο είναι ιδιαίτερο, δεν ξεχωρίζει εύκολα στη φωτογραφία, αλλά πρέπει να το δεις από κοντά. Τα χρώματα του καντράν στο αυτόματο είναι λευκό ή μαύρο για το πλαίσιο από ροζ χρυσό και μπλέ ή μάυρο για το πλαίσιο από λευκό χρυσό.

    Ο μηχανισμός είναι ο καινούργιος 4302 με ελάχιστο εγγυημένο απόθεμα ισχύος τις 70 ώρες (audemarspiguet.com).

    Να σημειώσουμε ότι το λευκό καντράν υπάρχει αποκλειστικά στο απλό selfwinding και ταιριάζει με καφέ λουράκι, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το λουράκι αντιστοιχεί στο χρώμα του καντράν και η αγκράφα από χρυσό στο χρώμα του πλαισίου. Η αγκράφα έχει επάνω το αρκτικόλεξο ΑΡ, ενώ το λουράκι είναι από αυθεντικό δέρμα κροκόδειλου και στην εσωτερική πλευρά δεν έχει φόδρα, αλλά το ίδιο ακριβώς δέρμα με την εξωτερική. Δεν φαίνεται, το αισθάνεσαι.

    Επιστρέφοντας στο καντράν, κάτω από το δώδεκα βρίσκεται το λογότυπο της Audemars Piguet που είναι από μόνο του ένα μικρό τεχνικό επίτευγμα. Η κάθε μία από τις δύο λέξεις αποτελείται από ένα κομμάτι από λεπτότατα συνενωμένα γράμματα. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να αναπτυχθεί ο μηχανισμός που θα καταφέρει να τα τοποθετήσει επάνω στο καντράν με επιτυχία.

    Το λογότυπο είναι στην ίδια χρυσή απόχρωση με το πλαίσιο και το ίδιο ισχύει με τους δείκτες ώρας και λεπτών και τον λεπτότερο των δευτερολέπτων. Επίσης, χρυσά είναι τα ψηφία για τις τέσσερις βασικές ώρες που έχουν ιδιαίτερα κομψή νέα γραμματοσειρά. Οι υπόλοιπες ώρες σημειώνονται με μεγάλες χρυσές γραμμές. Η ημερομηνία είναι τοποθετημένη ανάμεσα στις ώρες 4 και 5. Τα λεπτά σημειώνονται με μικρές λευκές γραμμές και στη στεφάνη τα πεντάλεπτα ολογράφως με λευκούς αραβικούς αριθμούς (μαύρα στο λευκό καντράν). Η σχέση χρωμάτων και γραμματοσειρών βρίσκεται σε ιδανική ισορροπία.

    Η ώρα είναι εξαιρετικά ευκρινής και αυτό οφείλεται εν μέρει στο καλοσχεδιασμένο καντράν αλλά κυρίως στο καινοτόμο τζάμι που είναι κυρτό και από τις δύο πλευρές. Στην εξωτερική κυρτώνει κατακόρυφα από το 6 στο 12 και στην εσωτερική σφαιρικά. Το αποτέλεσμα είναι η μέγιστη αναγνωσιμότητα όταν το φοράς και το παιχνίδισμα αν το κοιτάξεις από άλλες οπτικές γωνίες, που  πετυχαίνει κάθε φορά να δημιουργήσει τη δική του θέαση του αντικειμένου. Η πίσω πλευρά είναι ανοιχτή και μπορείτε να δείτε τον μηχανισμό και το κομψό χρυσό βάρος με τους θυρεούς των δύο οικογενειών, των Audemars και των Piguet. Μικρή παιχνιδιάρικη λεπτομέρεια: κλείνει με πέντε βίδες σπάζοντας τη συνηθισμένη συμμετρία των ζυγών αριθμών. Γνωρίζοντας το ρολόι καλύτερα, συνεχώς ανακαλύπτεις κάτι.

    Ελαφρά πιο περίπλοκος είναι ο αυτόματος χρονογράφος, με μηχανισμό 4401 και επίσης απόθεμα ισχύος 70 ώρες. Έχει τρία υποκαντράν για τα οποία θυσιάζει τα ψηφία στις ώρες 3, 6, 9, και βγαίνει σε τέσσερις χρωματικές παραλλαγές, μπλε ή μαύρο καντράν σε λευκό ή ροζ χρυσό.

    To Selfwinding Flying Tourbillon με τον αυτόματο μηχανισμό 2950 δεν έχει δευτερολεπτοδείκτη, αλλά είναι openworked στο 6 και μπορείτε να θαυμάσετε το υπέροχο Flying Tourbillon που δίνει το όνομα στο μοντέλο. Έχει μαύρη λακαρισμένη εσωτερική στεφάνη και επισμαλτωμένο καντράν σε δύο εκδοχές: ροζ χρυσό με μαύρο καντράν και λευκό χρυσό με smoked blue καντράν.

    Τα υπόλοιπα τρία μοντέλα βγαίνουν έκαστο σε μία μόνο configuration και είναι το καθένα κάτι μοναδικό. Το perpetual calendar είναι ένα αστρονομικό ρολόι που αμέσως ξεχωρίζει χάρις στο καντράν από αβεντουρίνη που δίνει πραγματικά την εντύπωση του έναστρου ουρανού. Τα υποκαντράν στο 3, 9, 12 δεν έχουν δική τους στεφάνη αλλά είναι συνεχόμενα όπως ο χρόνος επάνω στην ενιαία επιφάνεια.

    Το λογότυπο  Audemars Piguet βρίσκεται στο 6 με τις φάσεις της σελήνης. Εφόσον ο αυτόματος μηχανισμός τεθεί σε λειτουργία και δεν σταματήσετε να το φοράτε δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθείτε παρά μόνο για να ρυθμίσετε την ημερομηνία με το χέρι από 28 Φεβρουαρίου 2100 σε 1η Μαρτίου. Μην ξεχάσετε να το υπενθυμίσετε στον διάδοχό σας όταν του το παραδίδετε.

    Η ώρα είναι εξαιρετικά ευκρινής και αυτό οφείλεται εν μέρει στο καλοσχεδιασμένο καντράν αλλά κυρίως στο καινοτόμο τζάμι που είναι κυρτό και από τις δύο πλευρές (audemarspiguet.com).

    Για τους φίλους της μουσικής ή έστω των καμπανισμάτων υπάρχει το Minute Repeater Supersonnerie. Ο κουρδιστός μηχανισμός 2953 με τα πατενταρισμένα γκογκ, το φυσικό ηχείο και τον αθόρυβο μηχανισμό ξεχωρίζει για τον διαυγή και αρμονικό του ήχο που εκλύεται από το smoked blue καντράν. Το ρολόι έχει δείκτες ώρας και λεπτών ενώ τα δευτερόλεπτα είναι σε υποκαντράν στο 6. Κυκλοφορεί μόνο σε λευκό χρυσό. Το Minute Repeater Supersonnerie βραβεύτηκε μεταξύ άλλων 22 δυνατών υποψηφιοτήτων στην κατηγορία men’s complication στο Grand Prix d’Horlogerie de Genève 2019.

    Last but not least το openworked tourbillon είναι μια κατηγορία από μόνο του. Πλαίσιο από ροζ χρυσό με μαύρη εσωτερική στεφάνη και μαύρο λουράκι, δεν έχει καντράν αλλά είναι εντελώς διαμπερές αφήνοντας να θαυμάσετε τον μηχανισμό 2948 σε όλο το τρισδιάστατο μεγαλείο του. Ενάντια στην τάση για όλο και λεπτότερα ρολόγια, το code 11.59 tourbillon openworked αντιπαραθέτει τις λεπτομέρειες από ροζ χρυσό στις ειδικά σχεδιασμένες μαύρες γέφυρες και τον μαύρο σκελετό στους μεταλλικούς τροχούς για να τονίσει την αίσθηση του βάθους και να εξάρει το κάθε ένα από τα 196 κομμάτια του. Ένα ποίημα.

    Το  code 11.59 βγαίνει σε ένα μόνο μέγεθος και προσδιορίζεται ως αντρικό.

    Για την ιστορία, το tourbillon openworked ήταν το ρολόι που αντιπροσώπευσε την Audemars Piguet στο Only Watch 2019. Δημιουργήθηκε ένα μοναδικό αντίτυπο με δίχρωμο πλαίσιο με δίσκους λευκού χρυσού και μεσαίο τμήμα ροζ χρυσού, λευκή εσωτερική στεφάνη και μαύρο λουράκι. Είναι το μόνο της σειράς που προτείνεται εξίσου ως γυναικείο, ενώ η υπόλοιπη σειρά εμφανίζεται στην κατηγορία αντρικού ρολογιού. Εν πάση περιπτώσει, είναι λίγο δύσκολο να το βρείτε, αφού πουλήθηκε προς 24.000 ελβετικά φράγκα και δεν προβλέπεται να ξαναφτιαχτεί.

    Και μετά το τελευταίο, έρχεται το καλύτερο. Κυκλοφορώντας μόνο σε 99 κομμάτια, η πρώτη ειδική έκδοση είναι αφιερωμένη στο ιστορικό θέατρο Μπαλσόι που στεγάζει την όπερα και το μπαλέτο της Μόσχας. Το Selfwinding Bolshoi Limited Edition εφαρμόζει τα θεμελιώδη στοιχεία του βασικού ρολογιού της σειράς επάνω σε πλαίσιο από λευκό χρυσό και επισμαλτωμένο smoked blue καντράν, που εδώ αναδεικνύεται σαν όνειρο μοσχοβίτικης νύχτας, ενώ στην πίσω ανοιχτή πλευρά το εμφανές βάρος έχει το σήμα του θεάτρου. Αυτό δεν είναι ποίημα, είναι χορογραφία.

    Το  code 11.59 βγαίνει σε ένα μόνο μέγεθος και προσδιορίζεται ως αντρικό, αλλά πλησιάζοντας τον ένα χρόνο κυκλοφορίας η ωρολογοφιλική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι δεν είναι καθόλου απαγορευτικό και για το δωροδόκο φύλο. Για τους κυρίους κρίνεται ως προχωρημένο επίσημο ρολόι που μπορεί να φορεθεί άνετα και σε εμφάνιση casual chic. Γενικά θεωρήθηκε ως τολμηρή πρόταση χωρίς σαφώς προκατασκευασμένη ταυτότητα, ένα ρολόι που προσκαλεί τον χρήστη να συνδιαμορφώσει τον μύθο του με τόλμη και υψηλή αισθητική.

     

    Διαβάστε ακόμα: SIHH 2019 – Όλα τα βλέμματα στραμμένα στα CODE 11.59 της Audemars Piguet.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top