Εδώ και χρόνια, οι εκδηλώσεις σεβασμού προς τα λεγόμενα υψηλά πρόσωπα χλωμιάζουν, κι αυτό ακόμα και στις εναπομείνασες Αυλές της Ευρώπης. Όσο για την υπόκλιση, γίνεται με το σταγονόμετρο. Περιορίζεται συνήθως στις βασίλισσες και τους βασιλείς, τους διαδόχους του θρόνου και τους ευγενείς με ονομασία προέλευσης. Η πρακτική περιορίζεται στη Βρετανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, αλλά κι εκεί αρχίζει και σπανίζει.
Και μπορεί κάποιοι νέοι να το εφαρμόζουν και πάλι, θέλοντας να διαφοροποιηθούν με την ευγένεια και τη χάρη τους, αλλά αγνοούν τους κανόνες του, όπως και η εκλεκτή τους, οπότε μικρό το κακό. Ωστόσο, μιας και ξαναρχίζει να αρέσει στους υποψιασμένους, καλό είναι να το κάνουμε σωστά.
Στο κάτω-κάτω και αντίθετα απ’ ό,τι νομίζουμε, είναι στην πραγματικότητα μια πρόσφατη πρακτική που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στην ομορφιά μιας γυναίκας και η γενίκευσή της ανάγεται στις αρχές του 20ου αι., αν και η επινόησή της ως εξόχως αβρή χειρονομία πάει πίσω στον Ρισελιέ.
Κατ’ αρχάς, ποτέ σε δημόσιο χώρο. Μόνο στα σαλόνια και σε κάνα garden party. Ποτέ σε ένα εστιατόριο ή ένα πολιτικό meeting. Πάντα στην οικοδέσποινα, σε μια γυναίκα παντρεμένη ή χωρισμένη που σας συστήνουν για πρώτη φορά, όχι στα κορίτσια και τα γαντοφορεμένα χέρια. Το χειροφίλημα απαιτεί αβρότητα, αλλά και σιγουριά, φινέτσα και λεπτότητα, πάντα έχοντας βγάλει το καπέλο μας αν φοράμε, απαραιτήτως σκύβοντας, χωρίς ποτέ των ποτών να ακουμπάμε τα χείλη μας στα κρινοδάχτυλα της κυρίας. Το βασικότερο.
Το χειροφίλημα είναι ολόκληρη τέχνη, κι όχι μόνο για τους κυρίους. Εκείνη πρέπει να δώσει το χέρι της με χάρη και νωθρότητα -γιατί κάποιες το κάνουν λες και δίνουνε μπουνιά-, να το ανασηκώσει ελάχιστα, χωρίς να το κρατάει κολλημένο στο σώμα σαν να δοκιμάζει κάποια λαβή στο τζούντο, να το αφήσει για κάποια δευτερόλεπτα και να ευχαριστήσει μ’ ένα διακριτικό χαμόγελο.
Οι γνώστες καταλαβαίνουν αμέσως αν έχουν να κάνουν με μια κοσμική κυρία ή κάποια αρχάρια. Γιατί επί του θέματος υπάρχει ασχετοσύνη. Αναφέρονται περιπτώσεις χειροφιλήματος σε κηδείες, στο ράλι του Μόντε-Κάρλο, ακόμα και σε νοσοκομείο, όταν μια υψηλή ασθενής εμφανίζεται στην αίθουσα αναμονής κάποιου γιατρού.
Ωστόσο, ένα κακό χειροφίλημα είναι προτιμότερο από το σταυρωτό φιλάκι ή μία χειραψία από κάποιον με ανοιγμένο σακάκι που δίνει το χέρι του (είναι δουλειά της γυναίκας να το κάνει) κι έχει το άλλο χωμένο στην τσέπη. Οι κανόνες θέλουν πάντα τον άνδρα να υποκλίνεται σε στάση προσοχής και να αγγίζει απαλά το χέρι με την άκρη του σαγονιού του. Ποτέ δεν πρέπει να το φιλήσει και μάλιστα ρουφηχτά. Και, φυσικά, χωρίς να κρατάει τσιγάρο ή νά ‘χει τα χέρια ιδρωμένα.
Στις μέρες μας, η πρακτική έχει εξελιχθεί κατά τρόπο αδιανόητο σε αλλοτινές εποχές. Έτσι, αν θέλετε για παράδειγμα να εκφράσετε σε μια γυναίκα τα αισθήματα που τρέφετε για εκείνη, μπορείτε να γυρίσετε το χέρι της με την παλάμη προς τα πάνω και να εναποθέσετε ένα φιλί. Κατόπιν, κλείνετε το χέρι της και της μουρμουρίζετε κάτι ντελικάτο, του είδους «Ελπίζω να μη με ξεχάσετε». Με μια γυναίκα που έχετε αναπτύξει μεγαλύτερη οικειότητα, της ανοίγετε ελαφρά τα δάχτυλα και γλείφετε απαλά και σύντομα με στεγνή γλώσσα το εσωτερικό τους.
Καμιά γυναίκα δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα χειροφίλημα. Είναι μια πρώτη προσέγγιση που μπορεί να οδηγήσει στο πολυπόθητο φιλί στην κλείδωση του καρπού. Και στο παιχνίδι αυτό, η γυναίκα σέρνει το χορό. Εκείνη επιλέγει αν θα τείνει το χέρι της ή όχι. Όταν ο κύριος ορθοποδήσει, τα μάτια του θα βυθιστούν κατευθείαν στα δικά της. Τα οποία είτε παραμένουν ψυχρά είτε λάμπουν γεμάτα υποσχέσεις. Το χειροφίλημα είναι το πρώτο βήμα για την κρεβατοκάμαρα.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί να προσφέρετε λουλούδια σε μια γυναίκα