Το Asus Transformer Book T100 είναι μια συσκευή που γίνεται... κομμάτια. Με την καλή έννοια.

Το Asus Transformer Book T100 είναι μια συσκευή που γίνεται… κομμάτια. Με την καλή έννοια.

Γράφοντας αυτή τη στήλη και αναζητώντας το «τέλειο» gadget κάθε φορά, το μυαλό μου έπαιζε μερικά περίεργα παιχνίδια, τα οποία δεν είχα καν συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα. Αυτόματα λοιπόν, η επιλογή του προϊόντος συνδέονταν λίγο-πολύ με κάτι «υποχρεωτικά» ακριβό.

Θα μου πείτε, από τη στιγμή που γράφεις για την αιχμή της τεχνολογίας, μοιραία θα κοιτάς και τα πιο «αλμυρά» εκ των gadgets. Αιχμή είναι αυτή, δεν μπορείς να την έχεις έτσι απλά… Ή μήπως όχι;

Βλέπετε, το πρόβλημα δεν ήταν το κατά πόσον η «αιχμή» είναι υποχρεωτικά ακριβή, αλλά το γεγονός ότι δεν είχα κάνει καν αυτόν τον συλλογισμό. Ακριβώς όπως η γυναίκα μου απορρίπτει αυτόματα και εν ριπή οφθαλμού δέκα ζευγάρια παπούτσια που μου αρέσουν και διαλέγει μόνο ένα, αυτό που αποδεικνύεται ακριβότερο όλων (χωρίς να έχει κοιτάξει τις τιμές), έτσι και ο εγκέφαλός μου φαίνεται να έχει συνδέσει τις υψηλές τιμές με τα σύγχρονα gadgets.

Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια δοκιμή: Μήπως ο εγκέφαλός μου έχει δίκιο και απλώς με γλιτώνει από κόπο και χρόνο, ή είμαι απλώς κακομαθημένος; (ή καλομαθημένος, δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχει διαφορά). Το αποτέλεσμα ήταν αποκαλυπτικό, όσο και ταπεινωτικό.

Διαβάστε ακόμα: Καλωσήρθατε στη «μετά-PC εποχή»

Προφανώς και υπάρχουν gadgets με απίστευτη τεχνολογία, καινοτόμα χαρακτηριστικά και κάτι νέο να πουν και να προτείνουν, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ένα από αυτά, είναι το Asus Transformer Book T100, γνωστό και απλώς ως Transformer (ονομασία που δικαιολογείται απόλυτα από τη λειτουργικότητά του), το οποίο σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.

Το Τ100, ή πιο σωστά η οικογένεια Transformer, εγκαινίασε ουσιαστικά μια νέα σειρά συσκευών, αυτή με τον διπλό χαρακτήρα του laptop και του tablet, και παρότι πλέον υπάρχει φοβερός ανταγωνισμός και πολλές διαφορετικές υλοποιήσεις (οι πιο έξυπνες είναι αναμφισβήτητα αυτές της Lenovo), εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετική λύση και ‒το κυριότερο‒ ιδιαίτερα προσιτή, αφού κοστίζει περίπου 350 ευρώ.

Το συναίσθημα μού θύμισε την πρώτη φορά που έπαιξα με ένα MacBook Air.

Δεν χρειάζεσαι ντοκτορά για να πειστείς ότι τα 350 ευρώ είναι λίγα, ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τι κάνει το Τ100. Και κάνει πολλά.

Κατ’ αρχήν, είναι μια από τις ομορφότερες συσκευές που έχω κρατήσει στα χέρια μου (το συναίσθημα θυμίζει την πρώτη φορά που έπαιξα με ένα MacBook Air), απίστευτα ελαφριά και κομψή. Εν συνεχεία, πρόκειται για ένα κανονικότατο laptop, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις ευκολίες του είδους, πλήρες λειτουργικό Windows 8 και όλα τα σχετικά «καλούδια». Με μια διαφορά: Αν τραβήξεις την οθόνη από το πληκτρολόγιο, αυτή αποσπάται, το «laptop» γίνεται δύο κομμάτια, και πλέον έχεις στα χέρια σου ένα tablet. Μπορεί να είναι λίγο πιο βαρύ από ένα κλασικό tablet, ή να μην τρέχει «παραδοσιακά» tablet λειτουργικά, δεν παύει όμως να είναι tablet και μάλιστα με αυτονομία που πλησιάζει τη μισή μέρα παρακαλώ.

Θυμίζει κανονικό laptop επειδή... είναι. Χάρη στα Windows 8 δεν θα χρειαστεί να στερηθείτε τις αγαπημένες σας εφαρμογές, ούτε τις δυνατότητες ενός φορητού υπολογιστή.

Θυμίζει κανονικό laptop επειδή… είναι. Χάρη στα Windows 8 δεν θα χρειαστεί να στερηθείτε τις αγαπημένες σας εφαρμογές, ούτε τις δυνατότητες ενός φορητού υπολογιστή.

Όπως έχω ξαναγράψει, είμαι λίγο σκεπτικός απέναντι σε ό,τι αφορά τις συσκευές που «γεφυρώνουν» δύο κόσμους, και σίγουρα η εμπειρία χρήσης ενός tablet με Windows 8 (που δεν είναι επαρκώς βελτιστοποιημένα για χρήση με οθόνες αφής) θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για 350 ευρώ. Με άλλα λόγια, κοντά 2,5 φορές πιο φθηνό σε σχέση με το κορυφαίο iPhone, λιγότερα από τα μισά χρήματα σε σχέση με ένα Galaxy S5 κ.ο.κ.

Για να είμαι απολύτως ακριβής, το Transformer δεν είναι ούτε κορυφαίο laptop (προφανώς) ούτε κορυφαίο tablet (προφανέστερα). Για παράδειγμα, δεν βολεύει για την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων (διατίθεται με SSD στα 32GB ή στα 64GB), αλλά βέβαια δεν προορίζεται και για κάτι τέτοιο.

Για να είμαι απολύτως ακριβής, το Transformer δεν είναι ούτε κορυφαίο laptop (προφανώς) ούτε κορυφαίο tablet (προφανέστερα).

Κατασκευάστηκε ώστε να είναι ένας εξαιρετικός φορητός υπολογιστής αλλά και ένα αξιοπρεπέστατο tablet, που αποδεικνύεται απίστευτα χρήσιμο. Με τετραπύρηνο επεξεργαστή Atom της Intel στα 1,8GHz, 10άρα οθόνη 1366×768, συνδέσεις USB 3.0 και HDMI, και βάρος σχεδόν 1 κιλό (!) ή μισό μόνο για το tablet, αποτελεί το πασπαρτού για τις περισσότερες δουλειές: από το να τσεκάρεις ένα site στα γρήγορα ή να δεις τα e-mail σου, μέχρι να διασκεδάσεις με άπειρα παιχνίδια και εφαρμογές Windows 8, να ξεχαστείς με ένα βιβλίο, να απολαύσεις μια ταινία ή να αφεθείς στη μαγεία της μουσικής, το T100 είναι εκεί. Έτοιμο να λειτουργήσει σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και παράλληλα ικανό να σου επιτρέψει να δουλέψεις κανονικά (επαναλαμβάνω: κανονικά) με τα Windows, το Office, το Photoshop και όλα αυτά που θυσιάζουμε στο βωμό του Android και του iOS.

Διαβάστε ακόμα: Μια ρόδα με μυαλό ‒που μετατρέπει κάθε ποδήλατο σε υβριδικό!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top