Το ύφασμα του σακακιού στις φωτογραφίες είναι Aγγλικό Vintage 100% μαλλί worsted δηλαδή πολύ έντονα στριμμένο, ώστε να διατηρεί τη φόρμα του στην χρήση.

Ύφασμα & Σακάκι

Ένα σακάκι Glen Plaid είναι ό,τι πιο οικονομικό σε κλασικό κομμάτι θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος και ιδιαίτερα ένας νέος σήμερα. Λέω ό,τι πιο οικονομικό διότι αν ξέρει να το συνδυάσει κανείς μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές φορεσιές. Λέω νέος γιατί πλέον το σακάκι δεν επιβάλλεται, οπότε παίρνει ρόλο επιλογής για πανωφόρι, κι ένα πανωφόρι θέλεις να είναι ευέλικτο. Το σακάκι ή και κοστούμι Glen Plaid ή Prince de Galles (γαλλιστί) σε γκρι και μαύρο ήταν πάντα μία ωραία κλασική επιλογή για ένα πρωινό κοστούμι. Σήμερα όμως θα το απομονώσουμε σε σακάκι και θα προσθέσουμε τη κόκκινη-ροζ ρίγα για να μπορούμε να το φοράμε με χρώματα ώστε να προσφέρουμε μία εικόνα χαράς και ελπίδας στους συνανθρώπους μας αυτές τις δύσκολές μέρες. Το χρώμα δίνει πάντα χαρά!

Ο vintage χαρακτήρας του υφάσματος το καθιστά ξανά μοντέρνο, έως ανερυθρίαστα «cool».

Το ύφασμα του σακακιού στις φωτογραφίες είναι Aγγλικό Vintage 100% μαλλί worsted δηλαδή πολύ έντονα στριμμένο, ώστε να διατηρεί τη φόρμα του στην χρήση.  Αυτά τα υφάσματα τα τελευταία 30 χρόνια δεν τα χρησιμοποιεί καθόλου ο χώρος της μόδας με αποτέλεσμα να μην τα ζητάνε και οι πελάτες στα ραφεία. Η «πανδημία του Super 150 και άνω», που επέβαλε ο κλάδος της Ιταλικής υφαντουργίας σε συνεργασία με τον κλάδο της μαζικής πολυτέλειας έχουν σχεδόν εξαφανίσει τη ζήτηση για worsted υφάσματα. Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες. Παραδοσιακά τα υφάσματα αυτά ανήκουν στην Αγγλική ραπτική σχολή που το ζητούμενο είναι η ανθεκτικότητα στο χρόνο. Όλα τα καλά ραφεία όμως λατρεύουν αυτά τα υφάσματα διότι πολύ απλά είναι πολύ ανώτερα ποιοτικά.

Το πρόβλημα είναι το βάρος. Σήμερα όμως που η μοντέρνα ραπτική αποδόμησε το σακάκι από στηρικτικά υλικά, τα συγκεκριμένα υφάσματα είναι ιδανικά, γιατί έχουν διττό ρόλο ως ύφασμα  και ως υλικό στήριξης και μετατρέπουν το σακάκι σε ιδανικό βάρος για Μεσογειακό χειμώνα.  Στυλιστικά, ο vintage χαρακτήρας του υφάσματος το καθιστά ξανά μοντέρνο, έως ανερυθρίαστα «cool», και με το πλεονέκτημα της υφής (texture), δημιουργεί βάθος και μία απαράμιλλη ζωντάνια στο σακάκι.

Ένα σακάκι vintage, αλλά και μοντέρνο ταυτόχρονα. Για το παντελόνι προτείνουμε κουφόπιετα.

Σακάκι: Με αφορμή το χαρακτήρα του υφάσματος δημιουργήσαμε ένα σακάκι vintage σε σχέση με τη γραμμή του πέτου (φαρδιά πέτα αλλά και χαμηλή «πόντα» δηλαδή τα πέτα κατηφορίζουν και είναι χαμηλά σε σχέση με τους ώμους) και μοντέρνο στα υπόλοιπα: μονόπετο ψευτοτρίκουμπο, ώμοι χαμηλοί με ανύπαρκτη υποστήριξη βάτας. Είναι εντελώς αφοδράριστο (εκτός από τα μανίκια) και χωρίς καναβάτσο-στήριξη. Έτσι εκμεταλλευόμαστε την ιδιαιτερότητα του υφάσματος για να ελαφρύνουμε το βάρος του σακακιού. Βάζοντας 3 εξώτσεπες αλλά και μία τέταρτη ένθετη εξώτσεπη δεξιά, το σακάκι είναι πλέον πιο casual αλλά κι ενδιαφέρον. Τελευταία πινελιά το κόκκινο-μπορντώ πολυγωνικό κουμπί.

Ζωντανεύουμε όλο το λουκ με μία πράσινη ζακέτα, που δένει πολύ ωραία στα κόκκινα χαρακτηριστικά του σακακιού.

Παντελόνι: Για να ακολουθήσουμε την ιδέα του «φτιάχνω κάτι πολύ μοντέρνο ανατρέχοντας στο παρελθόν» για το παντελόνι προτείνουμε κουφόπιετα (μία ιδιαίτερη πιέτα πολύ δυσεύρετη αλλά και δύσκολη τεχνικά). Η κουφόπιετα απαιτεί ψηλοκάβαλο παντελόνι διότι θέλει μήκος να διαγραφεί σωστά, αλλά σε αντίθεση με τις δύο πιέτες το παντελόνι μπορεί να κρατήσει μία στενότερη γραμμή! Οι πλαϊνές τσέπες είναι με δύο φιλέτα και μία πίσω τσέπη δεξιά.  Το παντελόνι έχει επίσης έντονο χαρακτήρα και ενισχύει τη vintage αλλά μοντέρνα ιδέα του συνόλου.

Εχουμε επιλέξει να παίξουμε με πολλά γεωμετρικά μοτίβα. Χαρακτηριστικό του Δούκα του Ουίνσδορ, που τον ανέδειξε ως έναν από τους πιο καλοντυμένους άντρες μέχρι σήμερα.

Συνδυασμός

Οι συνδυασμοί μπορούν να είναι πάρα πολλοί, αλλά έχουμε επιλέξει να παίξουμε με γεωμετρικά μοτίβα (χαρακτηριστικό του Δούκα του Ουίνσδορ, που τον ανέδειξε ως έναν από τους πιο καλοντυμένους άντρες μέχρι σήμερα) και με τον υπέροχο συνδυασμό κόκκινο-πράσινο. Το πουκάμισο είναι θαλασσί ριγέ για να μην «ενοχλήσει» τις καρώ γραμμές του σακακιού και παράλληλα να είναι φωτεινό σαν λευκό (αλλά όχι τόσο όσο ένα λευκό).

Ζωντανεύουμε το λουκ με μία πράσινη ζακέτα, που δένει πολύ ωραία στα κόκκινα χαρακτηριστικά του σακακιού, την οποία ενισχύουμε και παράλληλα υπονομεύουμε με μία μάλλινη γραβάτα «houndstooth», στα Αγγλικά ή «pied-de-poule», στα Γαλλικά, με τρεις αποχρώσεις μπεζ, πράσινο και μπορντώ.  Το μαντηλάκι ακολουθεί το μπεζ-γκρι και το μπορντώ της γραβάτας.

Όλα δύνανται να ανατραπούν όμορφα, με τη χρήση χρωματιστής παλέτας από κοτλέ παντελόνια (πράσινο, ροζ, κόκκινο).

Τα τρία πλέον μοτίβα σε καρώ σακάκι, ριγέ πουκάμισο, και πτι-καρώ γραβάτα, δένουν αρμονικά λόγω των χρωμάτων και της έντασης του μοτίβου στο καθένα αλλά και με τη χρήση της μάλλινης μονόχρωμης ζακέτας, που μειώνει τις επιφάνειες αλλά παράλληλα τις ζωντανεύει με το χρώμα.

Στο παντελόνι ξεκινάμε με ένα γκρι εξίσου worsted και κρατάμε το συνδυασμό πιο ήρεμο με πρωταγωνιστή την πράσινη ζακέτα. Όλα ανατρέπονται όμως με τη χρήση χρωματιστής παλέτας από κοτλέ παντελόνια (πράσινο, ροζ, κόκκινο) για να γίνει πλέον πρωταγωνιστής του στυλ αυτός που το φοράει.

Εκτός από γκρι παντελόνι, το σακάκι αυτό θα συνδυάζονταν έξοχα με ένα χρωματιστό κοτλέ.

Εναλλακτικές Χρήσεις

Οι εναλλακτικές χρήσεις είναι πάρα πολλές απλώς αναφέρουμε τη χρήση ζιβάγκο σε διάφορα χρώματα από μαύρο, γκρι, πράσινο έως και ροζ όπως στα παραπάνω κοτλέ της φωτογραφίας. Επίσης εκτός από το ζιβάγκο, άνετα μπορεί το σακάκι να φορεθεί με πουλόβερ με κλασική λαιμόκοψη και σαφώς με τζην (μπλέ ή μαύρο), για παντελόνι. Τέλος το σακάκι με ένα ίδιο παντελόνι γίνεται ένα υπέροχο κοστούμι για όλες τις ώρες. Που μπορεί να φορεθεί και με γιλέκα σε διάφορες αποχρώσεις. Εν τέλει, αν το κλασικό μπλε σακάκι είναι η πιο εύκολη επιλογή για τον άνδρα, το Πρενς ντε Γκαλ σακάκι είναι σίγουρα η πιο πολύπλευρη (versatile) επιλογή!

 

Extra Tip: To ύφασμα έχει μεγάλη σημασία για όλα τα παραπάνω. Αν δεν είναι το συγκεκριμένο είδος υφάσματος, πολλά από τα πλεονεκτήματα θα χαθούν.  Όλα έχουν τη σημασία τους στο σακάκι: το ύφασμα, το ράψιμο και τα αξεσουάρ που θα προστεθούν.

 

Get the look:

– Σακάκι Bespoke Athens: Ready Made, €1.100 / Made to Measure Service, €1.550.
– Παντελόνι Bespoke Athens Γκρι: Ready Made, €450 / Made to Measure service, €550.
– Παντελόνια Κοτλέ (100% cotton Αγγλίας): Made to Measure service, €550.
– Ζακέτα 100% Μαλλί Ιταλίας, €230.
– Πουκάμισo Bespoke Athens: Made to Order Service, €190.
– Γραβάτα 100% Μαλλί: €165.
– Μαντήλι 100%  Μετάξι: €65.

 

Διαβάστε ακόμα: Λευκό σμόκιν, ιδανικό για καλοκαιρινό γάμο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top