Ο Βασίλης Καίσαρης εκπροσωπεί δυναμικά τους κορυφαίους της υψηλής ωρολογοποιίας στην Ελλάδα.

  Ο Βασίλης Καίσαρης είναι ένας εραστής του ρολογιού και ένας αεικίνητος επιχειρηματίας που συνδυάζει δύο πάθη, την υψηλή ωρολογοποιία και την Ελλάδα: Η οικογένειά του έχει και παράδοση στο λανσάρισμα ειδικών εκδόσεων ελληνικής θεματικής που κατασκευάζονται από τους μεγαλύτερους ωρολογοποιούς, ειδικά για τους πελάτες Kessaris, και διατίθενται αποκλειστικά στο κατάστημά του.

  Επτά ρολόγια – κοσμήματα για τον αντρικό καρπό. Η επιλογή του Βασίλη Καίσαρη για τους αναγνώστες του Andro.

  Στο περίφημο Ora Kessaris της Βουκουρεστίου -δίπλα από την εμβληματική μπουτίκ Kessaris (ο ιστορικός Ορφανίδης)- θα βρεi κανείς έναν απερίγραπτο πλούτο ρολογιών σε κάθε αισθητική και τιμές που ποικίλουν από τα τρία ως τα πέντε ή έξι ψηφία.

  Υποδοχή με χαμόγελο στη Βουκουρεστίου 8Α.

  Βαθύς γνώστης οποιασδήποτε λεπτομέρειας αφορά στο ρολόι, ο Καίσαρης μεταδίδει στον συνομιλητή του τον ενθουσιασμό του καθώς με χειμαρρώδη ευφράδεια σε καθοδηγεί κατευθείαν σε αυτό που είναι ιδιαίτερο και μοναδικό σε κάθε ρολόι που κρατά – στοργικά – στα χέρια του.

  Με αφορμή την αλλαγή του χρόνου αλλά και της δεκαετίας, ήταν ο καταλληλότερος για να επιλέξει για τους αναγνώστες του Andro, τα ρολόγια των γιορτών.

  Tο ORA Kessaris είναι ο ναός της υψηλής ωρολογοποιίας εν Αθήναις. Το αγαπημένο «κοσμηματοπωλείο» των ανδρών.

  Φαίνεται ότι ο κόσμος του ρολογιού παρά τα τολμηρά ανοίγματα πάντα επιστρέφει στις σταθερές αξίες. Κρατήστε το κλασικό των κλασικών, ένα Rolex Day-Date. Είναι πάντοτε χρήσιμο να καταλαβαίνουμε γιατί το κλασικό είναι κλασικό, και αυτό μπροστά μας κατά τον συνομιλητή μου είναι το απόλυτο βραδινό επίσημο ρολόι: Διότι παρά το βαρύ όνομα δεν φαίνεται τι είναι -το φοράς για εσένα.

  Rolex Day-Date: κλασικό και αναλλοίωτο από το χρόνο.

  Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα πιο καλαίσθητα δείγματα, ένα κλασικό ρολόι με μπρασελέ από λευκό χρυσό και καντράν σε χρώμα γαλάζιο ζαφείρι. Το ίδιο μοντέλο υπάρχει και σε πλατίνα. Τα ευγενή μέταλλα είναι πάντα ανώτερα από το ατσάλι γιατί ακόμα κι αν είναι ανοξείδωτο στην πραγματικότητα το ατσάλι, σε αντίθεση με τον χρυσό ή την πλατίνα, έχει πάντα μια έστω και ελάχιστη πιθανότητα να οξειδωθεί. Το κλασικό αυτό ρολόι μας δείχνει τα βασικά: έχει ένδειξη ώρας, ημέρας και ημερομηνίας, αλλά έχει και ένα ιδιαίτερα σημαντικό γνώρισμα, ότι το όνομα της ημέρας μπορεί να αναγράφεται στα ελληνικά. Και εμένα μου φαίνεται πολύ λογικό ένα κλασικό ρολόι να έχει τις ημέρες σε κλασική γλώσσα.

  Το μυστικό της Rolex είναι η αναλλοίωτη αισθητική εικόνα που συνυπάρχει με τη συνεχή τεχνική βελτίωση: στο κράμα του μετάλλου, στην κατασκευή των συνδέσμων στο μπρασελέ, στο ελατήριο του balancier, στα υλικά των τροχών (γρανάζια), όλα συνεχώς γίνονται καλύτερα.

  Ο υπογράφων, Δημήτρης Κιουσόπουλος ακούει με προσήλωση τον Βασίλη Καίσαρη να του αναλύει τα μυστικά που κρύβονται πίσω από κάθε σπάνιο ρολόι που διαθέτει στο κατάστημά του.

  Ένα από τα ρολόγια που θαυμάζουμε είναι και το βαρύτερο, αφού το ZEITWERK της Lange είναι ένα κουρδιστό μηχανικό ψηφιακό ρολόι, ο μηχανισμός του οποίου απαιτεί τεράστια -τηρουμένων των αναλογιών- ενέργεια που τροφοδοτείται από ένα ελατήριο μήκους 180 εκατοστών (!) τυλιγμένο στα σπλάχνα του. Θα ήθελε 370 ωθήσεις για να κουρδιστεί πλήρως, ευτυχώς όμως υπάρχει πολλαπλασιαστής και με λίγες μόνο κινήσεις ο δείκτης αποθέματος ισχύος πηγαίνει από το AUF στο AΒ. Είναι ένα πολύ στιβαρό ρολόι, θαύμα αισθητικής και μηχανικής.

  Ο μηχανισμός του ρολογιού της Lange μοντάρεται, δοκιμάζεται, και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί σωστά, τότε ξαναλύνεται, διακοσμείται, ξαναμοντάρεται και δοκιμάζεται πάλι.

  Η Lange και υιοί είναι μια ιστορική γερμανική εταιρεία την οποία αναβίωσαν το 1990 ο Walter Lange και ο Günter Blümlein. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες μάρκες, στην Lange ο κάθε μηχανισμός είναι φτιαγμένος ειδικά για το κάθε μοντέλο.

  Άλλη ιδιαιτερότητα σε αυτή την εταιρεία είναι ότι κάθε ένας μηχανισμός μοντάρεται, δοκιμάζεται, και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί σωστά, τότε ξαναλύνεται, διακοσμείται, ξαναμοντάρεται και δοκιμάζεται πάλι, και τότε μόνο είναι έτοιμος για πώληση.

  Ένας πολύπλοκος μηχανισμός – έργο τέχνης της A. Lange & Sohne.

  Παράδοση τέλος της Lange είναι να χρησιμοποιεί μόνο ευγενή μέταλλα και μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιήσει το ανοξείδωτο ατσάλι αποκλειστικά σε πρωτότυπα. Ωστόσο το 2020 θα κυκλοφορήσει επίσημα το πρώτο μοντέλο από ανοξείδωτο ατσάλι, ο Οδυσσέας. Ένα ρολόι που αναμένουν οι συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδος με ενδιαφέρον.

  Η οικογένειά του Βασίλη Καίσαρη έχει παράδοση στο λανσάρισμα ειδικών εκδόσεων ελληνικής θεματικής που κατασκευάζονται από τους μεγαλύτερους ωρολογοποιούς.

  Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια θαυμάζουμε τα ρολόγια BVLGARI. Όχι μόνο επειδή η οικογένεια (Βούλγαρη) έχει ελληνικές ρίζες από την Ήπειρο. Περισσότερο επειδή ο «ξεναγός» μας έχει μια πολύ προσωπική σχέση με το Octo, ένα μοντέλο που ακολουθεί τη σχεδιαστική γραμμή του Gérald Genta, του μεγάλου Ελβετού σχεδιαστή στον οποίο οφείλουμε τόσα σημαντικά ρολόγια. Άλλωστε και η BVLGARI, αν και ιταλική εταιρεία με παράδοση και στο κόσμημα, σε ό,τι αφορά τον κλάδο του ρολογιού επιμένει τα προϊόντα της να κατασκευάζονται (πλέον) εξ ολοκλήρου στην Ελβετία.

  Το octo είναι ένα μοντέλο σχεδιασμένο από τον Gérald Genta, τον μεγάλο Ελβετό σχεδιαστή στον οποίο οφείλουμε τόσα σημαντικά ρολόγια.

  Οι ωρολογοποιοί του οίκου BVLGARI έχουν τιμηθεί με αρκετά βραβεία για τα πολύ λεπτά μηχανικά ρολόγια που κατασκευάζουν, πραγματικά τα πιο λεπτά στον κόσμο, και στο Grand Prix d’ Horologerie de Genève 2020 το Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic, αυτό δηλαδή που κρατάμε στα χέρια μας,  πήρε το βραβείο στην κατηγορία χρονογράφος, καθότι είναι ο λεπτότερος χρονογράφος με ένδειξη δεύτερης ώρας στον κόσμο. Είναι από τιτάνιο, είναι πανάλαφρο, και βέβαια αυτόματο.

  Το Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic πήρε το βραβείο στην κατηγορία χρονογράφος, καθότι είναι ο λεπτότερος χρονογράφος με ένδειξη δεύτερης ώρας στον κόσμο.

  Η BVLGARI κατασκεύασε 100 κομμάτια που δόθηκαν ως δώρο αποκλειστικά σε strategic partners της εταιρείας σε όλο τον κόσμο με αφιερωματική επιγραφή.

  Όμως το ρολόι είναι εν γένει και ένα πολύ προσωπικό αντικείμενο και τίποτε ίσως δεν είναι πιο προσωπικό από ό,τι έχει φτιαχτεί ειδικά για εσένα – ή έστω, για πολύ λίγους. Με πρόσωπο που λάμπει ο Βασίλης Καίσαρης μας δείχνει ένα πολύ δυσεύρετο κομμάτι, ένα κουρδιστό ρολόι της ίδιας σειράς σε πολύ όμορφο μπλε χρώμα που είναι ένα από τα προσωπικά του ρολόγια.

  Η BVLGARI κατασκεύασε 100 κομμάτια που δόθηκαν ως δώρο αποκλειστικά σε strategic partners της εταιρείας σε όλο τον κόσμο με αφιερωματική επιγραφή. Είναι μια ανά πάσα στιγμή μια ακόμα επιβεβαίωση της θέσης του κατόχου του στον χώρο του ρολογιού παγκοσμίως.

  Επόμενη στάση σε ένα σπορ ρολόι: Το Αquatimer perpetual chrono της IWC κυκλοφόρησε σε μόλις 50 κομμάτια, και εκτός από την ώρα, την ημερομηνία και τον μήνα, δείχνει και τα δίσεκτα έτη. Η ένδειξη 3 που βλέπουμε στο καντράν (φωτό) σημαίνει ότι είμαστε στο 3ο έτος από τον τετραετή κύκλο. Είναι  perpetual calendar μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2100 οπότε και οι κληρονόμοι σας θα χρειαστεί να ρυθμίσουν με το χέρι την επόμενη μέρα.

  Το Αquatimer perpetual chrono της IWC είναι από τα ελάχιστα ρολόγια που συνδυάζουν την ιδιότητα του καταδυτικού ρολογιού, του χρονογράφου και του perpetual calendar.

  Το ρολόι αυτό είναι φτιαγμένο από ένα μοναδικό υλικό, το ceratanium. Το έχει αναπτύξει η IWC και είναι κράμα που συνδυάζει τα καλά χαρακτηριστικά των δύο συστατικών του, δηλαδή ως κεραμικό δεν χαράζει, αλλά έχει και την αντοχή του τιτανίου. Είναι από τα ελάχιστα ρολόγια που συνδυάζουν την ιδιότητα του καταδυτικού ρολογιού, του χρονογράφου και του perpetual calendar – σε περίπτωση που κάποιος επιμένει να τα έχει όλα αυτά σε ένα ρολόι. Φετίχ!

  Ένα από τα ρολόγια που θα τραβήξουν αμέσως την προσοχή σου στο κατάστημα ανήκει στην ΗΥΤ. Είναι Ελβετική εταιρεία ηλικίας περίπου μιας δεκαετίας που έχει ειδικευτεί στο πάντρεμα του υγρού στοιχείου με την απεικόνιση της ώρας – «time is fluid», όπως υπαγορεύει το μότο της εταιρείας.

  Η HYT επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στην ιδέα του υδραυλικού ρολογιού και δείχνει την ώρα με υγρό.

  Το ρολόι είναι το κόσμημα του άνδρα. Γι’ αυτό το ORA Kessaris, στη «γειτονιά» των κοσμηματοπωλείων είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην κομψή ανάγνωση του χρόνου.

  Η εταιρεία επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στην ιδέα του υδραυλικού ρολογιού και δείχνει την ώρα με υγρό. Η κεντρική ιδέα είναι ένας νανοσωλήνας με δύο υγρά, ένα έγχρωμο και ένα άχρωμο, τα οποία όπως το λάδι με το νερό δεν αναμειγνύονται. Τα δύο bellows που είναι εμφανή στο καντράν υποχωρούν και προχωρούν και αντίστοιχα το κάθε υγρό κρύβεται και εμφανίζεται δείχνοντάς μας την ώρα. Διαθέτει βαλβίδα ασφαλείας για φαινόμενα συστολής και διαστολής από τη θερμοκρασία και για την υψηλή πίεση, όπως όταν είσαι σε αεροπλάνο.

  Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ειδική κατασκευή για την Ελλάδα και για αυτό έχει το παραδοσιακό γαλάζιο “μάτι”.

  Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ειδική κατασκευή για την Ελλάδα και για αυτό έχει το παραδοσιακό γαλάζιο “μάτι” επάνω αριστερά στο καντράν, με δείκτη για δευτερόλεπτα. Κατασκευάστηκε σε τέσσερα κομμάτια: δύο mati day λευκό και δύο mati night μαύρο. Διατίθεται μονάχα στο κατάστημα Ora Kessaris και έχουν απομείνει ένα από το κάθε χρώμα. Στο πλάι γράφει στα ελληνικά την ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει και ουδέν μένει» που επίσης συνδυάζει τον πανδαμάτορα χρόνο με το υγρό στοιχείο.

  Η βιτρίνα τoυ καταστήματος Ora Kessaris είναι η αποθέωση του καλού αντρικού ρολογιού. Κάθε κομμάτι κρύβει και μια ιστορία.

  Από την αρχή της… συνεδρίας μας με τον ερίτιμο Βασίλη Καίσαρη, υπάρχει ένα ρολόι που τραβάει το βλέμμα μας: Είναι το U-BOAT Capsoil. Ένα ρολόι made in Italy από το εργαστήριο του σχεδιαστή Italo Fontana, κοντά στην Lucca της Τοσκάνης. Ο ελβετικός ηλεκτρο-μηχανικός μηχανισμός είναι βυθισμένος σε ειδικό ορυκτό λάδι (!) χαμηλής πηκτικότητας που εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα σε αυξομειώσεις θερμοκρασίας, χάρις στη φυσαλίδα αέρα η οποία είναι εμφανής στο καντράν.

  U-boat capsoil: ένα ρολόι made in Italy από το εργαστήριο του σχεδιαστή Italo Fontana κοντά στην Lucca της Τοσκάνης.

  Το καντράν του U-BOAT Capsoil διαθλάται μέσα από το λάδι επάνω στο κρύσταλλο και με το total black εφέ είναι σχεδόν σαν το κρύσταλλο να μην υπάρχει…

  Είναι λειτουργικό από τους 0 ως τους 60 βαθμούς Κελσίου. Όμως το λάδι παίζει ρόλο και στην τέλεια αναγνωσιμότητα, σε συνδυασμό με το μπομπέ κρύσταλλο – ζαφείρι. Το καντράν διαθλάται μέσα από το λάδι επάνω στο κρύσταλλο και με το total black εφέ είναι σχεδόν σαν το κρύσταλλο να μην υπάρχει. Επίσης είναι εξαιρετικά εύκολο στην ανάγνωση της ώρας υπό γωνία. Κυκλοφορεί σε τέσσερις παραλλαγές, από ανοξείδωτο ατσάλι ή PVD, απλό ή ως χρονογράφος.

  Επιμένουμε ελβετικά και σε κάτι επίσης πολύ προχωρημένο, το Bomberg ΒΒ-01 Αuto. Πρόκειται για ένα αμιγώς ελβετικό ρολόι προχωρημένου design και με εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής. Η εταιρεία αυτή είναι πολύ δημοφιλής με την κουλτούρα του τατουάζ και των μοτοσυκλετιστών και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κόσμο της Harley Davidson και άλλων εταιρειών συλλεκτικών δίτροχων.

  Το Bomberg ΒΒ-01 Αuto είναι ένα αμιγώς ελβετικό ρολόι προχωρημένου design.

  Καθετί επάνω του είναι φτιαγμένο για να τονίζει το μέγεθος και τη δύναμη. Στα πλάγια είναι χαραγμένο σαν χειροβομβίδα. Το λουράκι από καουτσούκ έχει μεταξένια υφή σιλικόνης. Παρά το μέγεθός του το ρολόι αυτό έχει γενικά εξαιρετική εφαρμογή στο χέρι. Το semi – sceletonized καντράν αποτελείται από πολλά υλικά και ο σχεδιασμός του, εκτός από την θεματική, που μπορεί να είναι νεκροκεφαλή ή κάποιο άλλο σύμβολο, είναι έτσι φτιαγμένος που να αναδεικνύει τα διαφορετικά επίπεδα και υλικά της κατασκευής.  Οι κάτοχοί του προφανώς δεν ασχολούνται με κούρδισμα: είναι αυτόματο.

  Το κατάστημα της Ora Kessaris βρίσκεται στη Βουκουρεστίου 8A, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

  Έχει ειπωθεί στο παρελθόν αλλά δεν βλάπτει να το επαναλάβουμε: Το ρολόι είναι το κόσμημα του άνδρα. Γι αυτό το ORA Kessaris, στη «γειτονιά» των κοσμηματοπωλείων είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην κομψή ανάγνωση του χρόνου, είναι εκτός από ναός της υψηλής ωρολογοποιίας εν Αθήναις, και το αγαπημένο «κοσμηματοπωλείο» των ανδρών.

   

  //ORA Kessaris: Βουκουρεστίου 8Α, Αθήνα. Τηλέφωνο: 2103711020. Κessaris.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: Mε ένα λεπταίσθητο IWC Pallweber Edition «150 Years», μυούμαστε στην τέχνη της δοκιμής του κρασιού.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top