To καντράν, ανάλογα με το φωτισμό, παίρνει άλλοτε τα θωπευτικά (και ορεκτικά) χρώματα της καραμέλας κι άλλοτε της σοκολάτας (oris.ch).

  Προτού σας παρουσιάσω αυτό το πολύ όμορφο ολοκαίνουργιο ρολόι της Oris, να σας θυμίσω ότι αρχικά, το 1940, το Big Crown Pointer Date δημιουργήθηκε για τους Αμερικανούς πιλότους που έδρευαν στη Μ. Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν προϊόν πατέντας που είχε κατατεθεί από τον οίκο ήδη δυο χρόνια νωρίτερα.

  Οι Αμερικανοί βάφτισαν το μοντέλο «Big Crown» (Μεγάλη Στεφάνη) επειδή επέτρεπε στους πιλότους να ρυθμίζουν το ρολόι τους χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν τα γάντια τους, πράγμα σημαντικό αφού στα κόκπιτ έκανε ψοφόκρυο.

  Το ρολόι αυτό με το πέρασμα των χρόνων έγινε το έμβλημα της ανεξάρτητης ελβετικής ωρολογοποιίας, η οποία μεταξύ άλλων ποτέ δεν κατασκεύασε ρολόι που να μην είναι μηχανικό.

  Η παραγωγή του συνεχίστηκε τη δεκαετία του ’60, όταν η Oris είχε πια μεγαλώσει τόσο που συμπεριλαμβανόταν στις δέκα μεγαλύτερες μάρκες παγκοσμίως και απασχολούσε 800 υπαλλήλους, οι οποίοι έφτιαχναν 1,2 εκατ. ρολόγια το χρόνο (περισσότερα απ’ ό,τι η Rolex σήμερα).

  Η Oris παρουσίασε ένα νέο Big Crown Pointer Date σε χαλκό. Ένα υλικό πολύ της μόδας τελευταία στον κόσμο της ωρολογοποιίας (oris.ch).

  Η κρίση του quartz τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 υπήρξε καταστροφική για την παραδοσιακή ωρολογοποιία. Αλλά το Big Crown Pointer Date απεδείχθη πραγματικό στήριγμα για τη φίρμα. Καθώς κουβαλούσε μεγάλη συναισθηματική ιστορία και αξία, οι Ιάπωνες δεν μπορούσαν να το ανταγωνιστούν. Έτσι έγινε το σύμβολο της θεαματικής αναγέννησης της ελβετικής ωρολογοποιίας στο σύνολό της. Η διαχρονικότητα του design του και η λειτουργικότητά του το καθιστούσαν ανυπέρβλητο.

  Έτσι, τώρα Δεκέμβριο μήνα, η Oris παρουσίασε ένα νέο Big Crown Pointer Date σε χαλκό. Ένα υλικό πολύ της μόδας τελευταία στον κόσμο της ωρολογοποιίας. Η κάσα των 40 mm, στεγανή ώς τα 50 μ., η στεφάνη, αλλά και το ίδιο το μπρούτζινο καντράν, υπογραμμίζουν τη βιομηχανική κληρονομιά της μάρκας του Hölstein (με έτος ίδρυσης το 1904) και την καινοτόμο προσέγγισή της. Μόνον η πλάτη του ρολογιού είναι από ατσάλι, ώστε να αποφεύγονται οι αλλεργίες.

  Η φάση με την κάσα είναι ότι, όταν είναι καινούργια, παίρνει τους τόνους του ροζ χρυσού και δείχνει πολύτιμη. Ωστόσο, με τον καιρό, καθώς έχει την τάση να οξειδώνεται, αποκτά μια συναρπαστική πατίνα, το χρώμα γίνεται πιο ζεστό, χώρια ότι διαφέρει από χέρι σε χέρι, ανάλογα με τη χρήση και τον τρόπο ζωής των κατόχων του. Αν, πάντως, κάποιος επιθυμεί να διατηρήσει την αρχική εντύπωση, δεν έχει παρά να περάσει την κάσα μ’ ένα πανάκι μουλιασμένο σε χυμό λεμονιού.

  Το όλον προστατεύεται από ένα καμπύλο ζαφειρένιο κρύσταλλο, που ενισχύει το γοητευτικά vintage χαρακτήρα του ρολογιού (oris.ch).

  Τα καντράν, από χαλκό επίσης (παγκόσμια πρώτη), έχουν υποστεί κατ’ αρχάς χημική επεξεργασία, προτού επενδυθούν με μια ματ διαφανή λάκα, κάνοντας έτσι το κάθε κομμάτι μοναδικό. Ανάλογα με το φωτισμό, παίρνουν άλλοτε τα θωπευτικά (και ορεκτικά) χρώματα της καραμέλας κι άλλοτε της σοκολάτας. Καντράν που φέρνουν στο νου τους θυελλώδεις πίνακες του Τέρνερ και χαρίζουν στο μοντέλο αυτό πραγματικά ξεχωριστό χαρακτήρα.

  Όσο για τα υπόλοιπα, ξαναβρίσκεις τους χαρακτηριστικούς αραβικούς αριθμούς, καθώς και τους ωροδείκτες τύπου «cathedral». Μόνον ο πατενταρισμένος δείκτης της ημερομηνίας διαθέτει ακίδα σε κόκκινο χρώμα. Το σύνολο έχει φυσικά ντυθεί με SuperLuminova, ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη αναγνωσιμότητα ανεξαρτήτως φωτός και καιρικών συνθηκών.

  Δώστε προσοχή στις vintage λεπτομέρειες (oris.ch).

  Το όλον προστατεύεται από ένα καμπύλο ζαφειρένιο κρύσταλλο, που ενισχύει το γοητευτικά vintage χαρακτήρα του ρολογιού με την αυτονομία των 38 ωρών. Ένα μπιζουδάκι αρρενωπό και διακριτικό, πανέμορφο και συνεκτικό από κάθε άποψη. Χώρια την καταπληκτική σχέση ποιότητας/τιμής.

  Κι έχει συνέχεια. Η Oris συνοδεύει το κόσμημά της μ’ ένα πρωτότυπο σοκολατένιο λουράκι από δέρμα καμήλας, με βελούδινη υφή nubuck, απολύτως υπέροχο, το οποίο επίσης πατινάρεται με το πέρασμα του χρόνου. Καταναλώστε άφοβα.

   

  //Αποκλειστικός αντιπρόσωπος σε Ελλάδα και Κύπρο: RIST Hellas

  Δείτε το συνεργαζόμενο δίκτυο καταστημάτων εδώ

   

  Διαβάστε ακόμα: Oris Star Wars «Dark Side» – Δύο συλλεκτικά ρολόγια για μαχητές του Διαστήματος.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top