Το ελληνικό brand Ancient Greek Sandals (αριστερά) μπορεί να μας προσφέρει λύσεις με στυλ.

Όπως κάθε καλοκαίρι, η γκαρνταρόμπα μας οφείλει να προσαρμοστεί στις ζέστες. Το πουλόβερ αντικαθίσταται από το μακουδάκι, το παντελόνι από το σορτσάκι και η ομπρέλα από το ψαθάκι. Αλλά τι γίνεται με τα παπούτσια και τα βρομερά μας πόδια; Αν οι εσπαντρίγιες μπορούν να κάνουν πέρα τα μποτάκια και οι ελβιέλες να πάρουν τη θέση των δερμάτινων sneakers, τι συμβαίνει με τα σανδάλια; Πρόκειται για dressing άξιο λόγου ή για είδος που προορίζεται αποκλειστικά για τον Γερμανό τουρίστα;

Το item έχει ιλιγγιώδη ιστορία, οπότε κατ’ αρχάς respect. Στόλισε το πέλμα του Αριστοτέλη και του Ράσελ Κρόου, του Κυνέγειρου και του Alexandre le Grand. Μαζί, τα αβρά ποδοδάκτυλα της Ασπασίας και της Φρύνης, της Λουκρητίας και της Ποππαίας.

Ήταν η πρώτη μορφή υποδημάτων. Φτιαγμένα από δέρμα, από πλεγμένο άχυρο, από φύλλα πάπυρου και φοίνικα στους Φαραώ. Και μπορούσαν να είναι απαστράπτοντα. Επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν δείγμα ευγενούς καταγωγής. Ενώ εκείνα του Μεσαίωνα παπούτσωναν τους Φραγκισκανούς μοναχούς ως ένδειξη περιφρόνησης των υλικών αγαθών.

Ολική επαναφορά το 1984, όταν ο Mark Thatcher, ξεναγός στο Γκραν Κάνυον, για να διασχίσει το ποτάμι, έχει την ιδέα να κοτσάρει δυο μπρασελέ ρολογιού που έκλειναν με Velcro σ’ ένα ζευγάρι σαγιονάρες. Μια επινόηση συνώνυμη έκτοτε της αμερικανικής μάρκας Teva που θα γνωρίσει τεράστιο σουξέ, προτού περιπέσει στη λήθη.

Έκτοτε το σανδάλι θα πάει και θά ‘ρθει στις γυναικείες προτιμήσεις, όμως θα πάψει να κλέβει τις καρδιές των ανδρών. Δεν θα χαθεί, αλλά η παρουσία του θα είναι διακριτική, να κάνει παρέα με τα θερινά μπάνια. Όμως, τη σήμερον μιλάμε για επιστροφή εν χορδαίς και οργάνοις, για άνεση και πολυχρηστικότητα, για μοδάτο πατούμενο του σκοτωμού.

Μιλάμε για εκδημοκρατισμό και σοβαρό συνοδευτικό αμφίεσης. Σημειωτέον, στο πλαίσιο της μόδας, όταν σύσσωμοι οι φούφουτοι συμφωνούν ότι κάτι άθλιο είναι χάι, τότε πρόκειται για εκδημοκρατισμό. Κάνουμε μόκο αφού πουλάει. Σαν τα ξασπρισμένα κωλομέρια στα τζιν. Ωστόσο, εδώ το πράγμα έχει διαφορετικά.

Ξεχάστε, επί ποινή εκτέλεσης, τις ξώφτερνες τσοκαρίες ή εκείνα σε φωσφοριζέ χρώματα και γυαλιστερό πλαστικό.

Όταν δεν έχουμε άλλη δουλειά κι αποφασίσουμε να εντρυφήσουμε στα μοντελάκια που σκάνε μούρη, μπορούμε να διακρίνουμε δύο βασικά χαρακτηριστικά. Κατά πρώτον, μια νότα νοσταλγίας στα υφασμάτινα σανδάλια και στα jelly. Αξεσουάρ που συνόδεψαν τα ανέμελα παιδικά μας καλοκαίρια και έρχονται πάλι να βρεθούν στα πόδια μας με μια γλυκιά μελαγχολία, προτρέποντάς μας να χτίσουμε και πάλι πυργάκια στην άμμο, όπως παλιά.

Ωστόσο, κυκλοφορεί και το είδος εκείνο που επιμένει σε μια ορθοπεδική διάσταση και φροντίζει να καταστρέψει εσκεμμένα κάθε ερωτική διάθεση. Υπάρχουν  αυτά που προτείνει η απέθαντη μάρκα Birkenstock με τα εργονομικά της μοντέλα ή τα υφασμάτινα τύπου Teva που στηρίζουν το πόδι. Ξεχάστε, επί ποινή εκτέλεσης, τις ξώφτερνες τσοκαρίες ή εκείνα σε φωσφοριζέ χρώματα και γυαλιστερό πλαστικό. Αν θέλεις να το παίξεις αθληταράς, αγόρασε sneakers, όχι σανδάλια.

Όλο το κόλπο είναι να εξισορροπήσουμε την πολύ relax πλευρά των σανδαλιών με ένα στυλάκι casual, αλλά φινετσάτο.

Όποιος σέβεται το εαυτό του δεν έχει άλλη επιλογή από τα μεγάλης κομψότητας αρχαιοελληνικά σανδάλια, αρκεί να είναι από επεξεργασμένο δέρμα α’ ποιότητας κι όχι σαν αυτά που βρομοκοπάνε στο Μοναστηράκι. Προϋπόθεση ένα ωραίο νευρώδες πόδι, φροντισμένα ποδοδάκτυλα, περιποιημένες φτέρνες και όχι κότσια. Αιχμή του δόρατος διεθνώς το ελληνικό brand Ancient Greek Sandals.

Δεν είναι καλή ιδέα να τα φοράμε ολημερίς με σορτσάκι. Παραφέρνουν σε λουόμενο, κι αυτό δεν είναι εδώ το ζητούμενο. Αντίθετα είναι μια χαρά με τζιν, chinos και λινά παντελόνια που θα τους έχουμε γυρίσει τα μπατζάκια, φαρδιά πουκάμισα και μονόχρωμα T-shirts. Όλο το κόλπο είναι να εξισορροπήσουμε την πολύ relax πλευρά των σανδαλιών με ένα στυλάκι casual, αλλά φινετσάτο.

 

Διαβάστε ακόμα: Πουκάμισο μέσα ή έξω από το παντελόνι;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top