Αριστερά: Μια exclusive (με την πραγματική έννοια του όρου) συλλογή από 7 πολύτιμα αρώματα που εμπνέονται από τη Βενετία. Δεξιά: Η «Γαληνοτάτη» μεταξύ τρυφηλότητας και γλυκιάς παρακμής, στο φακό του Andro. (φωτό: Andro.gr).

Για να παραφράσουμε τον Γιώργο Παπανδρέου, η Βενετία βουλιάζει και δεν αλλάζει. Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Καθώς βυθίζεται αργά στην Αδριατική, η μεγαλειώδης αυτή πολιτεία, ισόποσο μίγμα ομορφιάς και φθοράς (εδώ καταλαβαίνεις πόσο συνδεδεμένα είναι αυτά τα δυο και πως το ένα χωρίς το άλλο δεν έχει αξία) μένει ίδια, ιστορική, τουριστική, ωραιότατα παρακμιακή.

Πόσο απέχει η λιμνοθάλασσα της Βενετίας από τον κόλπο της Ύδρας; Σαλπάροντας με ένα όμορφο σκαρί και κάνοντας τον γύρο από τις δαλματικές ακτές στην Κέρκυρα και μετά στη Ναύπακτο, τον Ισθμό και τον Πόρο, θα ήταν μια πανέμορφη κρουαζιέρα. Ή μπορεί κανείς να κάνει νοερά το ταξίδι, μέσα από τα αρώματα του Didier Guillon. Ο Didier, ψυχή του οίκου Valmont, έχει σπίτια στη Βενετία και στην Ύδρα (και στο Βερμπιέ και στη Βαρκελώνη) και εμπνέεται εξίσου από τις δύο κάποτε κρατειές ναυτικά, σήμερα ποθητές τουριστικά και πάντα ανήσυχες καλλιτεχνικά πολιτείες.

Λεπτομέρειες από το Palazzo Bonvicini. Δεξιά, το άλμπουμ του Ενδύματος Ψυχής των Κύρη – Γκεοργίεφ, έθεση των οποίων φιλοξενείται τώρα στη Fondation Valmont (φωτό: Andro.gr).

«Αν οργάνωνα μια έκθεση στην Ύδρα, θα επέλεγα έργα που θα προκαλούσαν τα πιο έντονα συναισθήματα στους επισκέπτες» έχει πει ο -και εικαστικός καλλιτέχνης ο ίδιος- Guillon σε μια παλιότερη συνέντευξή του, αναφερόμενος στο δίπολο Τέχνη-Ομορφιά. Διότι η τέχνη και η ομορφιά, η Ύδρα και η Βενετία, η επιστήμη και το επιχειρείν, η πολυτέλεια και η απλή χαρά της ζωής, διατρέχουν τη ζωή του και τις αρωματικές του δημιουργίες.

Ο ίδιος είναι ένας ιδιοσυγκρασιακός συλλέκτης που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στον κόσμο της κοσμετολογίας και των αρωμάτων και στο ρηξικέλευθο καλλιτεχνικό σύμπαν του ιδρύματος Fondation Valmont, του οποίου το περίφημο Palazzo Bonvicini βρίσκεται σε μια πόλη-καπρίτσιο της γεωγραφίας, που χάρη σε αυτή την ιδιοτροπία της κάποτε μεσουράνησε στον κόσμο.

Aυτή την περίοδο στο palazzo της Valmont πνέει ελληνικός άνεμος, καθώς εκθέτουν έργα τους ο Βαγγέλης Κύρης και ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ.

Αριστερά: Οι γόνδολες παρατεταγμένες στο Canal Grande. Δεξιά: Ο Κίμων Φραγκάκης διαπλέοντας τα κανάλια της Βενετίας. (φωτό: Andro.gr / Γιώτα Χουλιαρά).

Φυσικά και δεν είναι άλλη από τη Βενετία. Εκεί, στο Palazzo Bonvicini, ένα τυπικό βενετσιάνικο μέγαρο του 16ου αιώνα που ανακαινίστηκε εκ βάθρων για να γίνει μια αναπάντεχα σύγχρονη εσωτερικά κατοικία, η μοντέρνα τέχνη κάνει κόντρα τέμπο με την περιρρέουσα ζωντανή μνήμη της Γαληνοτάτης και συναντά τη γνωστή Biennalle στην οποία το Fondation Valmont συμμετέχει ενεργά.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο στο παλάτσο πνέει και ελληνικός άνεμος, καθώς στην έκθεση Ego συμμετέχουν ο Βαγγέλης Κύρης και ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ με έργα από το αναμφισβήτητα επιτυχημένο «Ένδυμα Ψυχής» τους που εκτέθηκε και στο μουσείο της Ακρόπολης.

Μια αποκλειστική ματιά στο προσωπικό γραφείο του Didier Guillon (φωτό: Andro.gr).

Όμως η Βενετία έχει ένα επιπλέον ειδικό βάρος για τον οίκο Valmont, καθώς μετουσιώνεται σε πηγή έμπνευσης για την αρωματική «κοσμηματοθήκη» που ονομάζεται Storie Veneziane. Για την παρουσίαση των πολύτιμων αυτών αρωμάτων, 7 στο σύνολο, το Andro ήταν ένα από τα μόλις δύο ελληνικά μέσα που προσκλήθηκε στη γειτονική μας χώρα, για να περιδιαβούμε τις γειτονιές της Γαληνοτάτης που τα ενέπνευσαν.

Όταν την ανακαλύψει κανείς, θα παρασυρθεί σε ένα μυητικό ταξίδι στην πόλη που κάποτε αποτέλεσε την πρώτη θαλασσοκρατορία του νεότερου κόσμου. Μια υπερδύναμη της Αναγέννησης, μια κοιτίδα του μπαρόκ, μια πριμαντόνα της όπερας. Αυτό το πολιτισμικό παλίμψηστο αιωρείται ακόμα στις συνθέσεις των Storie Veneziane, όπου η Sophie Guillon, η σύζυγος του Didier, φιλοτέχνησε συμφωνίες με εξαίρετα αιθέρια έλαια που συνδέονται με ιδιαίτερες γωνιές της πόλης.

Σπάνιο ένα άρωμα να φυλακίζει την εσάνς ενός τόπου, κι εδώ έχουμε 7 διαφορετικά, όλα τους βενετσίανικα και ιδιοσυγκρασιακά αφού και η πολιτεία που τα εμπνέει κρύβει κι αυτή πολλά πρόσωπα κάτω από τις ερωτικές και καρναβαλικές της μάσκες.

Αριστερά: Προσωπείο από Murano που κοσμεί και τα μπουκάλια των αρωμάτων. Δεξιά: Η Αγία Τράπεζα στην εκκλησία Chiesa di San Francesco della Vigna που εμπνέει το άρωμα Rosso από τη συλλογή Storie Veneziane (φωτό: Andro.gr).

Έτσι το Ζafferano, με ανατολίτικους προσανατολισμούς από σαφράν και Oud, είναι ένα ταξίδι στο απόγειο της ακμής της πόλης, όταν η αγορά του San Paolo γέμιζε με μπαχάρια από μακρινούς τόπους που έφερναν θαλασσοπόροι όπως ο Μάρκο Πόλο.

Στη γειτονιά του Dorsoduro, με τους λαβύρινθους στο χρώμα της άμμου, το σανδαλόξυλο και το κάρδαμο γεννούν το Gaggia Medio. Εδώ το σαφράν δίνει τη σκυτάλη στο μεθυστικό καρδάμωμο και από κοντά στο σανταλόξυλο. Όχι, δεν είναι μια ελαφριά σύνθεση. Είναι ένα αισθησιακό άρωμα.

Σπάνιο ένα άρωμα να φυλακίζει την εσάνς ενός τόπου, κι εδώ έχουμε 7 διαφορετικά, αφού η Βενετία που τα εμπνέει κρύβει κι αυτή πολλά πρόσωπα κάτω από τις ερωτικές και καρναβαλικές της μάσκες.

Αριστερά: Εσάνς λαγνείας στις στοιχισμένες γόνδολες, φέρνει στο νου στα αρώματα της Valmont. Δεξιά: Μια burrata ντυμένη με τα χρώματα της Ιταλίας στο lunch break. (φωτό: Andro.gr).

Το Blu Cobalto, αντάξιο της άπιαστης ψυχής της Βενετίας, περιδιαβαίνει την πλατεία San Moisè με πατσουλί, εκχύλισμα καθαρού κακάο και Opoponax. Είναι ένα άρωμα διαχρονικό και μοντέρνο, ανδρικό και γυναικείο, γενναιόδωρο αλλά και φρέσκο… Με μια λέξη: ένα άρωμα φευγαλέο.

Στο ιστορικό Ridotto Casino «στοιχηματίζει» το gourmand Mica d’Oro σε μια σαγηνευτική ρουλέτα από ρούμι, σαντιγί και βανίλια bourbon. Είναι μια αρωματική αλληγορία της λαιμαργίας αυτής της πόλης για τύχη, έρωτα, σαγήνη.

Αριστερά: Η τέχνη είναι πανταχού παρούσα στον ξενώνα του  Palazzo Bonvicini. Δεξιά: Ένα ακόμα πολύτιμο άρωμα Valmont, το σπάνιο και ερωτικό Scarface. (φωτό: Andro.gr).

Στον αντίποδα, ένα καλωσόρισμα στον ήλιο είναι το πρασινωπό Erba Verde που παίζει ανάλαφρα και χαρωπά μεταξύ πασχαλιάς, βανίλιας και παπύρου στους κήπους I Giardini, από όπου δανείζεται τη δροσερή του αύρα. Ένα σοφιστικέ άρωμα που φοριέται κάθε στιγμή χαρίζοντας φρεσκάδα.

Το Rosso είναι μια ακόμα ανατολίτικη αντίστιξη. Φόρος τιμής στην εκκλησία Chiesa di San Francesco della Vigna, το άρωμα αυτό -πεμπτουσία ρόδων της Δαμασκού «τυλιγμένων» σε oud- έχει ιερότητα και λαγνεία. Μυρίζοντας το δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις αν το άφησε στο χνάρι της μια Αγία ή μια πόρνη, κι εδώ που τα λέμε γιατί το ένα να αποκλείει το άλλο; Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη Βενετία.

Μυρίζοντας το Rosso δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις αν το άφησε στο χνάρι της μια Αγία ή μια πόρνη, κι εδώ που τα λέμε γιατί το ένα να αποκλείει το άλλο;

Αριστερά: Ο Κίμων Φραγκάκης του Andro εν πλω. Δεξιά: Η ξύλινη γοητεία των Riva στη λιμνοθάλασσα της Γαληνοτάτης. (φωτό:  Γιώτα Χουλιαρά / Andro.gr).

Κι επειδή η καλλιτεχνική ευφορία είναι σχεδόν αυτονόητη στη Valmont, η πυξίδα σταματά στο αρσενάλι, εκεί που γίνεται η Biennale, για να δείξει ένα άρωμα με παλμό και λουλούδια, το Alessandrite, όπου το γιασεμί κρατάει τον χρωστήρα.

Αυτά είναι τα 7 συλλεκτικά αρώματα, που μεταφέρει κάτι από την εσάνς της πόλης και των γειτονιών της. Πέρα όμως από το περιεχόμενο του καθενός, αξίζει να γίνει μνεία και για τα μπουκάλια που φυλακίζουν τις γοητευτικές τους νότες.

Το ιδιοσυγκρασιακό Alessandrite, στο Αρσενάλι όπου γίνεται και η Μπιενάλε.

Καθώς το μότο της Valmont είναι το «Όταν η τέχνη συναντά την Ομορφιά», τα μπουκάλια σμιλεύτηκαν σαν μινιμαλιστικά γλυπτά που αποτυπώνουν τη βενετσιάνικη μαεστρία των ανθρώπων της Γαληνοτάτης.

Το Καρναβάλι είναι ο ιδρυτικός μύθος του τόπου, και μια μάσκα από γυαλί Μουράνο στο μπουκάλι, την οποία σχεδίασε ο ίδιος ο Didier Guillon σε συνεργασία με τον μαιτρ της υαλουργίας Leonardo Cimolin, υπενθυμίζει ότι η κοσμηματοθήκη των επτά Storie Veneziane είναι μια οσφρητική αλλά και καλλιτεχνική εμπειρία.

To T Fondaco dei Tedeschi είναι μακράν το ομορφότερο εμπορικό κέντρο της πόλης. Η Valmont διαθέτει το δικό της πολυτελές corner εντός. (φωτό: Andro.gr).

Η σειρά STORIE VENEZIANE διατίθεται στα παρακάτω σημεία:

-Valmont corner στο attica City Link & attica Golden Hall.

-GB Spa, Ξενοδοχείο Grande Bretagne.

-King George Perfumerie, King George Athens.

-Orloff Day Spa – Life Gallery & Theoxenia Palace.

-Online στο e-shop.

 

Διαβάστε ακόμα: Τρία sexy ανδρικά αρώματα που θα σας ταξιδέψουν στο νυχτερινό Παρίσι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top