Q&A

Το να επιλέξετε το σωστό γυαλί ηλίου δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Πρέπει να βρείτε τον σκελετό που ταιριάζει στο πρόσωπό σας. Εκτός κι αν είστε ο Steve McQueen που ότι και να φορούσε απλά έμοιαζε cool. (Φωτογραφία: Anwar Hussein / Getty Images / Ideal Image)

Μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά τα γυαλιά αποκαλύπτουν την προσωπικότητά σας και σας αναδεικνύουν. Δεν είναι ανάγκη να είστε ο Έλτον Τζον ούτε πειράζει αν δεν κάνετε ιππασία, για να φορέσετε ένα σκελετό που να σας πάει.

Τετράγωνο, στρογγυλό ή τρίγωνο; Το σχήμα του προσώπου σας έχει τον πρώτο λόγο για το τι σκελετό γυαλιού θα επιλέξετε. (Εικονογράφηση: Sunglass Hut)

1. Τα σχήματα του προσώπου

Στρογγυλό πρόσωπο: Αυτό σημαίνει ότι η φάτσα σας είναι το ίδιο φαρδιά και μακρουλή, καθώς κι ότι μήλα και σαγόνι είναι στρογγυλά.

Πρόσωπο τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο: Άρα η μασέλα σας είναι εξίσου φαρδιά με το σβέρκο σας και τα μήλα ακολουθούν την ίδια γραμμή.

Οι ειδικοί συμφωνούν: το οβάλ πρόσωπο ταιριάζει με τους περισσότερους τύπους γυαλιών. (Εικονογράφηση: Sunglass Hut)

Πρόσωπο οβάλ: Το ιδανικό πρόσωπο για τους περισσότερους τύπους γυαλιών ηλίου, με ένα σαγόνι ελαφρά στρογγυλεμένο.

Επίμηκες πρόσωπο: Άρα το κεφάλι σας είναι πιο μακρύ παρά φαρδύ, ενώ σαγόνι και μήλα έχουν το ίδιο πλάτος.

Τριγωνικό πρόσωπο: Όπερ σημαίνει ότι διαθέτετε ένα τονισμένο στόμα με ένα μικρό σαγόνι και πως η βάση του προσώπου σας είναι φαρδύτερη από την κορυφή του κεφαλιού σας.

Τριγωνικό πρόσωπο απ’ την ανάποδη: Το αναγνωρίζετε από το πλατύ μέτωπο, τα έντονα φρύδια και μήλα, καθώς και το μυτερό σαγόνι.

Γωνιώδες πρόσωπο: Το πενταγωνικό του σχήμα θέλει μήλα πιο φαρδιά από το μέτωπο και τη βάση του προσώπου σας, όπως και ότι το στόμα σας είναι τονισμένο μ’ ένα τετράγωνο σαγόνι.

Παραλληλόγραμμο: Το πιο συνηθισμένο σχήμα και το πιο αρεστό στους άνδρες. Ταιριάζει με όλους τους τύπους προσώπων, αλλά χαρίστε του κάποιο απρόσμενο τόνο, για να διαφοροποιηθείτε.

2. Οι σκελετοί

Σήμερα τους βρίσκεις σε αναρίθμητα σχέδια, αναρίθμητα χρώματα και μοτίβα. Η επιλογή δυσκολεύει, οπότε ποντάρετε στην απλότητα και την αυστηρότητα, για να μην την πατήσετε. Εννοείται πως είναι αδύνατο να μιλήσω για όλα τα σχήματα των σκελετών, αφού επικρατεί χαμός. Θα περιοριστώ στα πιο αντιπροσωπευτικά.

Τα στρογγυλά γυαλιά ηλίου έχουν κάνει τη μεγάλη επιστροφή τα τελευταία χρόνια. Εδώ το Typewriter Edition της Persol. Στυλάτο και με έναν αέρα vintage.

Στρογγυλό: Εμφανίζονται όλο και πιο συχνά πάλι στις μύτες μας. Μιλάμε για τάση. Αυτό το είδος σκελετού απαλύνει τα χαρακτηριστικά προσώπων τετράγωνων και παραλληλόγραμμων. Αντίθετα, πάνω σε μια στρογγυλή φάτσα, τονίζει στρογγυλάδες και γλύκες.

Τα τετράγωνα γυαλιά, όπως το μοντέλο Harrison της Salt. Optics, πάνε ταμάμ σε στρογγυλά πρόσωπα.

Τετράγωνο: Ιδανικό για στρογγυλά πρόσωπα. Καθώς προσθέτει ίσιες γραμμές, μειώνει την παιδικότητα της όψης σας.

Παραλληλόγραμμο: Το πιο συνηθισμένο σχήμα και το πιο αρεστό στους άνδρες. Ταιριάζει σε όλους τους τύπους προσώπων, αλλά χαρίστε του κάποιο απρόσμενο τόνο, για να διαφοροποιηθείτε.

Πεταλούδα: Παρά τη διαδεδομένη άποψη, δεν προορίζεται αποκλειστικά για γυναίκες. Απλώς, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μην επιλέξετε ένα σκελετό λεπτεπίλεπτο ή πολύ τραβηγμένο, αλλά μάλλον κάτι που είναι μείξη του οβάλ και του παραλληλόγραμμου.

Wayfarer: Το εμβληματικό μοντέλο της Ray-Ban.

Wayfarer: Αναφαίρετα, θα προσδώσει μια αίσθηση vintage στο look σας. Αυτός ο τύπος γυαλιών πάει στα περισσότερα πρόσωπα, εκτός κι αν η μυτούλα σας είναι γαλλική. Το εμβληματικό μοντέλο της Ray-Ban. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα γυαλιά τύπου aviator: ταιριάζουν με τα περισσότερα πρόσωπα και δίνουν έναν αέρα Top Gun.

Τα γυαλιά τύπου aviator ταιριάζουν με τα περισσότερα πρόσωπα και δίνουν έναν αέρα Top Gun. Όπως τα Meadows της Salt. Optics.


Διαβάστε ακόμα: 6 τύποι ανδρικής τσάντας που δεν καλοξέρατε


3. Xρώματα και μοτίβα

Άμα επιτέλους καταφέρετε να διαλέξετε σκελετό, αυτό που απομένει είναι το χρώμα και το μοτίβο. Αν είστε τύπος κλασικός και διακριτικός, ποντάρετε στο μαύρο, το καφετί, το γκρίζο ή σε χρώματα παστέλ, φωτεινά. Αν είσαστε φευγάτος, όλο τουπέ κι αυτοπεποίθηση, τα χρώματα είναι οι φίλοι σας. Τα επιλέγετε ανάλογα με τα γούστα σας, αλλά και σύμφωνα με το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και της επιδερμίδας σας.

Ένα χρώμα πιο σκούρο απ’ το δέρμα σας θα αναδείξει την αμφισβητήσιμη προσωπικότητα της φάτσας σας και τα ζωηρά χρώματα δίνουν συχνά μια λανθασμένη εντύπωση υγείας. Ένας σκελετός σε σκούρο κόκκινο, πορτοκαλί ή μπορντό θα αναδείξει το γαλάζιο βλέμμα σας και το κορακίσιο μαλλί σας, ενώ κάτι αυστηρό πάει ταμάμ με μαλλί αλατοπίπερο και ανοιχτόχρωμα μάτια.

Επιπλέον, λάβετε υπ’ όψιν την γκαρνταρόμπα σας: το μαύρο, ας πούμε, συνδυάζεται με τα πάντα. Αν έχετε έφεση στα παιχνιδίσματα των μοτίβων, υπάρχει ένας απλός κανόνας: μην το παρακάνετε. Καλύτερα είναι να περιοριστείτε στους βραχίονες. Το too much είναι απωθητικό.

Αν έχετε έφεση στα παιχνιδίσματα των μοτίβων, υπάρχει ένας απλός κανόνας: μην το παρακάνετε. Καλύτερα είναι να περιοριστείτε στους βραχίονες. Το too much είναι απωθητικό.

Βέβαια δεν πρέπει να κοιτάτε μόνο τον σκελετό όταν επιλέγετε γυαλί ηλίου: πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο φακός. Φροντίστε να είναι καλός. (Φωτογραφία: Peggy Sirota)

4. Οι λεπτομέρειες

Η επιλογή ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου δεν είναι εύκολη δουλειά. Εντάξει, το σχήμα παίζει το ρόλο του, αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπερβάλλω, αλλά θέλω το καλό σας. Το ιδανικό γυαλί ταιριάζει με το σχήμα των φρυδιών σας, χωρίς να τα κρύβει. Αν, για παράδειγμα, τα φρύδια σας είναι ίσα, τα στρογγυλά γυαλιά δεν είναι καλή επιλογή. Επίσης, το κάτω μέρος του αντικειμένου δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μάγουλα και τα μήλα σας. Εν ολίγοις.

5. Πώς λοιπόν επιλέγετε τα γυαλιά σας

Το σχήμα συνεπώς παίζει τεράστιο ρόλο. Τι θα ήταν ο Χάρι Πότερ, ο Μάλκολμ Χ, ο Στιβ Τζομπς, ο Γούντι Άλεν και οι δικτάτορες χωρίς τα γυαλιά τους; Πάντως, για μένα, δύο πράγματα έχουν σημασία: η ποιότητα των φακών και ένας/μία οπτικός που αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά τι ταιριάζει στο πρόσωπό σας. Είναι κάτι που σπανίζει. Ψάχτε το. Ωστόσο, τα γυαλιά ηλίου έχουν ένα μειονέκτημα: Στην παραλία, δεν μπορείς να παρατηρήσεις ικανοποιητικά τις γκόμενες που περνάνε από μπροστά σου.

 

Διαβάστε ακόμα: Μούσια και λεπίδες – Η συναρπαστική ιστορία του ξυρίσματος μέσα στους αιώνες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top