Oι πλαστικές ξύστρες γλώσσας είναι πιο φτηνές και τις βρίσκει κανείς στα φαρμακεία.

Η αμήχανη στιγμή που πλησιάζεις κάποιον και έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν αδιάσπαστο τοίχο κακοσμίας. Το στόμα είναι η κύρια πύλη των σκέψεων. Είναι η οδός από την οποία περνούν όλα τα λόγια που κλωθογυρίζουν μέσα μας. Είναι το αντηχείο μας. Ποιος θα ήθελε να είναι βρόμικο ή από το βαθύ πηγάδι του να βγαίνουν… βατράχια;

Υπάρχει τρόπος να ξεχάσουμε εντελώς την κακοσμία του στόματος. Προφανώς και η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ένας σίγουρος, αναγκαίος και ασφαλής τρόπος. Υπάρχει, όμως, και άλλη οδός που μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας δίχως την επίρρωση του γιατρού. Μας έρχεται, δε, από την αρχαιότητα επομένως είναι δοκιμασμένη ανά τους αιώνες. Πρόκειται για τη γλωσσική στλεγγίδα.

Μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενη η ονομασία ή να μοιάζει με γλωσσοδέτη, ωστόσο, η στλεγγίδα είναι ένα αντικείμενο υγιεινής που μας έρχεται από τους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Το χρησιμοποιούσαν στο μπάνιο για να ξύνουν με αυτό το δέρμα και να αφαιρούν επιφανειακά τις ακαθαρσίες. Χρησιμοποιούνταν επίσης για την απομάκρυνση του ιδρώτα της σκόνης και του ελαίου από το σώμα. Δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός καθαρίσματος και το στόμα.

Καλό είναι να ανανεώνετε τη θωράκιση του στόματός του έπειτα από κάθε γεύμα.

Το ξύσιμο της γλώσσας, για να το πούμε αλλιώς, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και για να είμαστε ακριβείς: υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που αξίζει να το προσπαθήσετε. Η γλωσσική στλεγγίδα, την οποία παρεμπιπτόντως μπορείτε να βρείτε σε φαρμακεία (μεταλλικές ή πλαστικές), βοηθάει: στη βελτίωση της γεύσης, βελτιώνει την όψη της γλώσσας σας, αφαιρεί τα βακτήρια που επικάθονται σ’ αυτήν, βελτιώνει στη συνολική λειτουργία της αναπνοής και μειώνει αισθητά την κακοσμία του στόματος.

Επειδή, όμως, δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσετε τη γλωσσική στλεγγίδα το πρωί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κρατήσει όλη την ημέρα. Τα βακτήρια που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος αναπτύσσονται συνεχώς. Ειδικά έπειτα από το φαγητό. Επομένως, καλό είναι να ανανεώνετε τη θωράκιση του στόματός του έπειτα από κάθε γεύμα. Επιπλέον, είναι λάθος να πιστεύουμε πως η απλή οδοντόβουρτσα μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά. Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να βουρτσίζουμε και τη γλώσσα μας, όπως τα δόντια μας. Αυτός ο τρόπος δεν είναι τόσο λειτουργικός όσο η στλεγγίδα. Σύμφωνα με έρευνες, η γλωσσική στλεγγίδα μπορεί να αφαιρέσει 30% περισσότερα βακτήρια από την επίμαχη περιοχή.

Η μεταλλική γλωσσική στλεγγίδα μπαίνει ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων.

Το μοναδικό πρόβλημα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε κατά την απόξεση της γλώσσας είναι να εμφανιστεί το αντανακλαστικό που προκαλεί εμετό. Και γι’ αυτό υπάρχει λύση. Μην βάζετε πολύ βαθιά στο στόμα σας τη στλεγγίδα. Κάντε το μόνο αφότου την έχετε χρησιμοποιήσει αρκετό χρονικό διάστημα και πλέον την έχετε συνηθίσει. Ποτέ από την αρχή.

Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να τραυματίσετε τη γλώσσα σας με την ξύστρα της στλεγγίδας. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, βεβαιωθείτε ότι ο αποξεστήρας γλώσσας δεν έχει ομοιόμορφες ή τραχείες άκρες. Θα πρέπει να κοιτάξετε καλά την ξύστρα σας πριν από τη χρήση. Γενικά, για να μην προκαλέσετε ζημιές στη στοματική κοιλότητα, το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε με μαλακές κινήσεις και να αυξάνετε την πίεση σταδιακά.

Μην βάζετε πολύ βαθιά στο στόμα σας τη στλεγγίδα. Κάντε το μόνο αφότου την έχετε χρησιμοποιήσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Οπως προαναφέραμε: μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο ξύστρες γλώσσας από πλαστικό ή από μέταλλο. Το ποια θα επιλέξετε εξαρτάται από την προσωπική σας προτίμηση. Να ξέρετε, πάντως, πως οι μεταλλικές διαρκούν περισσότερο, ενώ πολλές μπορούν να μπουν ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων. Οι πλαστικές είναι συνήθως φθηνότερες, αλλά κρατούν και λιγότερο καιρό. Μια δοκιμή πάντως θα σας πείσει. Την επόμενη φορά που θα πλησιάσετε κάποιον σε απόσταση αναπνοής θα είστε σίγουροι πως δεν τον χτύπησε ένας άσχημος «τοίχος».

 

Διαβάστε ακόμα: Φοράνε οι άνδρες make up;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top