Affogato: Μια πανεύκολη συνταγή που συνδυάζει καφέ και παγωτό στο ίδιο ποτήρι και είναι άκρως απολαυστική. (Φωτογραφία: Linda Xiao / The New York Times).

Αν μπορείς να πεις κάτι για τους Ιταλούς, είναι πώς τουλάχιστον τρία πράγματα παίρνουν πολύ στα σοβαρά: το ποδόσφαιρο, την πίτσα και τον καφέ. Δύσκολο να μπεις σε συζήτηση και να πας κόντρα με έναν Ιταλό για την αγαπημένη του ομάδα, εννοείται ότι ποτέ δεν θα του μιλήσεις για… ανανά στην πίτσα ούτε για αστείο (δικαίως σου κόβει την καλημέρα) και δεν θα τον ενοχλήσεις στην μικρή ιεροτελεστία που έχει γύρω από τον espresso του.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το σοβαρό κομμάτι του καφέ, όταν πλησιάζουν οι ζέστες του καλοκαιριού, οι Ιταλοί την κάνουν την ατασθαλία τους. Το όνομα αυτής: affogato. Μια συνταγή που συνδυάζει καφέ και παγωτό στο ίδιο ποτήρι, δεν είσαι σίγουρος αν λειτουργεί ως ρόφημα ή γλυκό, ωστόσο είναι απολαυστικότατο και ιδιαίτερα δροσερό. Βασικά, είναι το ευκολότερο επιδόρπιο του κόσμου.

Affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένο». Το πως «γεννήθηκε» κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Σημασία έχει ότι είναι το ευκολότερο επιδόρπιο του κόσμου.

Μια… ύποπτη ιστορία

Affogato στα ιταλικά σημαίνει «πνιγμένο». Το πως «γεννήθηκε» κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι «εφεύρευση» ενός Φραγκισκανού μοναχού τον 17ο αιώνα. Άλλοι πάλι λένε ότι η συνταγή δημιουργήθηκε για πλάκα κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’50 όταν η βιομηχανία συσκευασμένου παγωτού εξελίχθηκε κι άρχισε να βρίσκει νέες ιδέες. Διαλέγετε ότι θέλετε, δεν έχει και τόση σημασία.

Μέσα στα χρόνια το affogato γνώρισε αρκετές παραλλαγές. Κάποιοι αντί για καφέ επιλέγουν να βάλουν ζεστή σοκολάτα (πλεονασμός), άλλοι αντί για παγωτό βανίλια προτιμούν φράουλα και φυστίκι (έγκλημα), ενώ οι μερακλήδες θα προσθέσουν κάποιο ποτό στο τέλος (αυτό να το δεχτούμε). Γούστα είναι αυτά, άλλωστε όπως είπαμε είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε – σαν να κάνετε τον πρωινό σας καφέ. Εμείς εδώ πάμε με την κλασική συνταγή.

Ο καφές να έχει αρκετή ένταση, αλλά να μην είναι αρωματικός (φουντούκια και ιστορίες για αγρίους), ώστε να μην «καλύψει» τη γεύση του παγωτού.

Υλικά
– 1 δόση καφέ εσπρέσο.
– 1 μπάλα παγωτό βανίλια.

Εκτέλεση
Βάζετε την μπάλα παγωτού μέσα στο ποτήρι (που αν θέλετε το έχετε παγώσει για λίγο πιο πριν στην κατάψυξη) και στη συνέχεια προσθέτετε τον καυτό καφέ από πάνω. Έτοιμο!

Tip
Κατά προτίμηση ο καφές να έχει αρκετή ένταση, αλλά να μην είναι αρωματικός, ώστε να μην «καλύψει» τη γεύση του παγωτού. Μεταξύ μας: Ιδανικός είναι ένας εσπρεσάκος από κάψουλα.

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιο Τούμπα λίμπρε; Δοκιμάστε Kalimotxo, κόκκινο κρασί (!) με κόλα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top