Εχουμε να κάνουμε με αναβίωση των επιτυχημένων καταδυτικών ρολογιών εκείνης της εποχής είναι και η σειρά Black Bay που κυκλοφόρησε το 2012.

    Το να γράφεις άρθρα για υψηλή ορολογοποιία έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με δραστηριότητες όπως, π.χ. η μουσική κριτική ή η γευσιγνωσία. Σε αυτά τα δύο γράφεις για κάτι σχετικά με το οποίο έχεις μια πλήρη εικόνα από την εμπειρία σου.

    Στη άλλη περίπτωση για αντικείμενα που στην καλύτερη περίπτωση τα έχεις απλώς περιεργαστεί. Το hands-on είναι συνήθως μια βιαστική ολιγόλεπτη γνωριμία σε μία έκθεση ή ένα κατάστημα, ενώ δε λείπουν και οι αντιπρόσωποι που σε κοιτάζουν με μισό μάτι μόλις εκφράσεις την πρόθεση να τα αγγίξεις, πόσο μάλλον να τα δοκιμάσεις – ως άλλοι υπερπροστατευτικοί γονείς, θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν περιοριζόσουν να θαυμάζεις τα καμάρια τους από τον κατάλογο.

    Όμως ένα ρολόι δεν είναι έκθεμα αλλά χρηστικό αντικείμενο, και όσο ωραίο και να δείχνει στη φωτογραφία, είναι κάτι διαφορετικό όταν το φορέσεις, πόσο μάλλον όταν είναι και ένα κατεξοχήν προσωπικό αντικείμενο. Επομένως ήταν μια πραγματικά έξυπνη πρωτοβουλία της Tudor να παραχωρήσει το νέο της μοντέλο Black Bay Fifty-Eight «Navy Blue» για ένα test-wear δύο εβδομάδων σε επιλεγμένους watch editors, προκειμένου να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους. Μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δικές μου ήταν θετικές.

    Το Black Bay Fifty-Eight εμπνέεται για το όνομά του από τη χρονιά που τα καταδυτικά μοντέλα απέκτησαν τη μεγάλη κορόνα, το λεγόμενο big crown, το 1958.

    Η Tudor συστήνεται συνήθως ως η αδελφή εταιρεία της Rolex, καθώς ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά από αυτήν από τον ίδιο δημιουργό, τον Hans Wilsdorf, και έχουν και σήμερα κοινή ιδιοκτησία. Γενικά περιγράφεται ως η οικονομική εκδοχή του Rolex, όχι με την έννοια μιας υποδεέστερης ποιότητας, αφού χρησιμοποιεί εν πολλοίς τα ίδια εξαρτήματα, όσο ως προς το ότι απευθύνθηκε εξαρχής σε χρήστες που χρειάζονταν ένα αξιόπιστο ρολόι, χωρίς όμως το επιπλέον κόστος όσων συνεπάγεται μια «βαριά» επωνυμία του luxury. Για αυτό και στην μεταπολεμική εποχή υπήρξε για μεγάλο διάστημα κατεξοχήν ρολόι ενόπλων δυνάμεων, δυτών κλπ., ιδίως στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, φημισμένο για την αξιοπιστία και την αντοχή του.

    Το Black Bay Fifty-Eight εμπνέεται για το όνομά του από τη χρονιά που τα καταδυτικά μοντέλα απέκτησαν τη μεγάλη κορόνα, το λεγόμενο big crown, το 1958.

    Αναβίωση των επιτυχημένων καταδυτικών ρολογιών εκείνης της εποχής είναι και η σειρά Black Bay που κυκλοφόρησε το 2012. Το νέο καταδυτικό ρολόι συνοψίζει την επιτυχημένη ιστορία των μοντέλων που κυκλοφόρησαν στις δεκαετίες του 1950 και 1960, όπως π.χ. το Oyster Prince Submariner του 1954. Ήταν η εποχή που διαμορφώθηκε το ανδρικό ρολόι στην κλασική «σπορ» εκδοχή του, όπως το αναγνωρίζουμε παντού σήμερα, με το στιβαρό αδιάβροχο πλαίσιο, το σκούρο καντράν, την περιστρεφόμενη στεφάνη. Είναι το είδος του ρολογιού που μπορείς να φορέσεις ανδροπρεπώς στον καρπό σου, έστω κι αν η πλησιέστερη σχέση με την κατάδυση είναι η ξαπλώστρα της παραλίας.

    Το Black Bay Fifty-Eight εμπνέεται για το όνομά του από τη χρονιά που τα καταδυτικά μοντέλα απέκτησαν τη μεγάλη κορόνα, το λεγόμενο big crown, το 1958. Αλλά δεν αποτελεί ρέπλικα, αφού υιοθετεί επιτυχημένα χαρακτηριστικά και από τις επόμενες δεκαετίες, όπως τις λεγόμενες «χιονονιφάδες» , δηλαδή τους χαρακτηριστικούς ρόμβους επάνω στους δείκτες της ώρας και των δευτερολέπτων, που εμφανίστηκαν το 1969. Οι χιονονιφάδες είναι διπλά σημαντικές, αφενός επειδή είναι σήμα κατατεθέν της Tudor και προσδίδουν μοναδικότητα στα ρολόγια της, αφετέρου γιατί είναι γεμάτες με λευκό φωσφορούχο υλικό. Σε συνδυασμό με τα ευκρινή φωσφορούχα σχήματα του καντράν, προσφέρουν εξαιρετική αναγνωσιμότητα σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας και σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Είναι ένα από τα πράγματα που ευχαριστήθηκα σε αυτό το ρολόι.

    Επίσης στο 1969 ανάγεται η ιδέα του navy blue χρώματος στο καντράν και την περιστρεφόμενη στεφάνη, χρωματική επιλογή που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής για χρήση στο ναυτικό της Γαλλίας. Πρόκειται για μαλακό, αγορίστικο χρώμα, ξεκούραστο στο μάτι με ευχάριστους θαλασσινούς συνειρμούς, που δίνει έναν επιπλέον σπορ τόνο, χωρίς να είναι ιδιαίτερα δεσμευτικό στους συνδυασμούς. Το σίγουρο είναι ότι δείχνει πολύ ωραίο στην παραλία και στη θάλασσα και μάλιστα τολμώ να πω ότι βγάζει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του κάτω από την επιφάνεια των υδάτων. Εκεί γίνεται ένα με το γαλάζιο της μεσογείου και τα λευκά στοιχεία στο καντράν και τους δείκτες κάνουν την ώρα να μοιάζει με μήνυμα από τον Ποσειδώνα.

    Στο 1969 ανάγεται η ιδέα του navy blue χρώματος στο καντράν και την περιστρεφόμενη στεφάνη.

    Αλλά και μακριά από το υγρό στοιχείο παραμένει ένα κομψό ρολόι που μπορεί να φορεθεί λίγο-πολύ σε όλες τις περιστάσεις, εκτός ίσως από τις πολύ formal, επιπέδου black tie, λόγω χρώματος. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η επιλογή του δεσίματος. Το φόρεσα με υφασμάτινο λουράκι, εξέλιξη του τύπου nato strap, που υπενθυμίζει εμφανώς τη στρατιωτική – καταδυτική του καταγωγή. Η ταινία είναι φτιαγμένη από ανθεκτικό αδιάβροχο ύφασμα από συνθετικές ίνες στο ίδιο navy blue χρώμα με το ρολόι και έχει μια λευκή λωρίδα στη μέση. Στεγνώνει ικανοποιητικά γρήγορα όταν βραχεί και ανταποκρίνεται πολύ καλά στην αρχική θαλασσινή λειτουργία του ρολογιού. Η αίσθηση είναι αρκετά μαλακή. Επίσης δεν ιδρώνει και δεν μυρίζει. Είναι καλοκαιρινά κομψό. Το φόρεσα στην παραλία και στο Ηρώδειο.

    Είναι ελαφρύ, άνετο και σε ιδανικό μέγεθος για χρήστες με μέτριο ή λεπτό καρπό.

    Για τον χειμώνα μπορώ να το φανταστώ με μπρασελέ ή δερμάτινο λουράκι, επίσης σε navy blue. Η διάμετρος του είναι στα 39 χιλιοστά, το πάχος στα 12 χιλιοστά (11,9 για την ακρίβεια), τονίζοντας την αίσθηση της διακριτικότητας και της κομψότητας. Φυσικά είναι ιδανικό μέγεθος για χρήστες με μέτριο ή λεπτό καρπό. Επίσης είναι αρκετά ελαφρύ και άνετο. Γενικά το φόρεσα συνέχεια χωρίς να με κουράσει. Στο πίσω μέρος του πλαισίου αναγράφεται το όνομα του μηχανισμού Manufacture MT5402 (COSC) που είναι ο πρώτος in-house μηχανισμός που δημιούργησε η Tudor, το 2015. Υπόσχεται 70 ώρες αυτονομία, αλλά δεν θέλησα να αποχωριστώ το ρολόι για τόσο διάστημα ώστε να το επιβεβαιώσω.

    Τα τρία διαφορετικά μοντέλα.

    Στο καντράν κυριαρχούν τα γεωμετρικά σχήματα που δηλώνουν τις ώρες: ανάποδο οξυκόρυφο τρίγωνο στο 12, ορθογώνια παραλληλόγραμμα σε 3, 6, 9 και κύκλοι στις υπόλοιπες ώρες. Κάτω από τη θέση 12 βρίσκεται το λογότυπο της εταιρείας, το όνομα Tudor και από από κάτω με μικρότερα γράμματα η προέλευση GENEVE. Σε παλαιότερα ρολόγια εκεί θα υπήρχε το όνομα του μοντέλου. Επάνω από τη θέση 6 υπάρχει σε τρεις σειρές η πληροφορία 200 m 600 ft /Chronometre /Officialy Certified. Γενικά είναι ένα λακωνικό ρολόι. Δεν έχει καν ένδειξη ημερομηνίας. Απλά λέει την ώρα σε κάθε καιρό και κάθε συνθήκη.

    Από την οπτική του luxury το Black Bay Fifty-Eight «Navy Blue» είναι ένα ρολόι entry level, αλλά από κάθε άλλη άποψη εύκολα θα μπορούσε να είναι το βασικό ρολόι ενός άνδρα. Ή και μιας γυναίκας.

     

    Διαβάστε ακόμα: Tudor – Από τη μυθική δημοπρασία, στο ρολόι «Heritage Black Bay Black».

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top