Eνα μόλις βήμα πριν από τον τελικό του US Open (Φωτογραφία: usopen.org).

    Tι μπορείς να κάνεις σε 80 λεπτά; Όταν ο στόχος σου είναι ο τελικός του US Open, διότι αυτός είναι ο στόχος πλέον, τότε μπορείς να ορθώσεις το ανάστημά σου στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, την Καρολίνα Πλίσκοβα, και να υπογράψεις φαρδιά πλατιά την πρόκρισή σου στα ημιτελικά του αμερικανικού γκραν σλαμ με το όνομα που σου πρέπει: Μαρία Σάκκαρη.

    Οι Αμερικανοί έχουν πάθει την πλάκα τους με τούτο το κορίτσι από την Ελλάδα που το παρουσιάζουν σαν σπαρτιάτισσα πολεμίστρια που δεν ορρωδεί προ ουδεμιάς αντιπάλου. Φαίνεται, όμως, πως η Σάκκαρη έχει ακόμη κι άλλα όπλα στη φαρέτρα της.

    «Νομίζω ότι τα πήγα αρκετά καλά στο σερβίς. Είμαι άφωνη, δεν ξέρω τι να πω», είπε μετά το τέλος του αγώνα της η Μαρία Σάκκαρη.

    Στα προημιτελικά χρειάστηκε 3,5 ώρες για να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση. Τώρα «κατέβασε» το προσδοκώμενο στα 80 λεπτά. Η επικράτησή της επί της Πλίσκοβα είναι ο ορισμός της εμφατικής νίκης (6-4, 6-4). Το ευχάριστο είναι ότι η ελληνίδα αθλήτρια πήρε δύναμη από το σερβίς της, για το οποίο κατά καιρούς έχει αμφιταλαντευτεί, αλλά όχι αμφιβάλλει.

    Οταν, όμως, έχεις 22 σερί κερδισμένους πόντους από το σερβίς σου (όπως έκανε με την Πλίσκοβα), τότε τι ακριβώς πρέπει να βελτιώσεις; Δικαίως δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα: «Είμαι εντυπωσιασμένη. Εμπιστευόμουν ήδη το σερβίς μου, αλλά τώρα θα το εμπιστεύομαι ακόμα περισσότερο. Σέρβιρα καλά, η Καρολίνα είναι είναι πιθανότατα η καλύτερη σέρβερ στο τουρνουά, αλλά εγώ έπρεπε να κάνω τη δική μου δουλειά. Ήξερα ότι έπρεπε να βγάλω πολλές επιστροφές για να μπορέσω να κάνω τουλάχιστον ένα break σε κάθε σετ. Νομίζω ότι τα πήγα αρκετά καλά. Είμαι άφωνη, δεν ξέρω τι να πω».

    H αντίδρασή της μετά τον τελευταίο πόντο με την Πλίσκοβα (Φωτογραφία: usopen.org).

    Να είναι, λοιπόν, η Νέα Υόρκη η πόλη που θα «ξεχρεώσει» την Μαρία; Θα πάρει πίσω αυτό που στερήθηκε στο Παρίσι; Πριν από λίγους μήνες είχε φτάσει στα ημιτελικά του Roland Garros, αλλά είχε ηττηθεί από την Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα. Ηταν μια ήττα σκληρή, πνιγμένη στο άγχος της προσμονής για κάτι καλύτερο που δεν ήρθε εκείνη την ημέρα.

    Η ήττα, όμως, φαίνεται πως της πρόσφερε ένα μάθημα υπομονής και επιμονής. Δεύτερος ημιτελικός σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για το Νο13 (πλέον) της παγκόσμιας κατάταξης δεν είναι κάτι που έρχεται ως εύνοια της τύχης. Σημαίνει πως η Σάκκαρη γίνεται, πια, υπολογίσιμο μέγεθος στο γυναικείο επαγγελματικό τένις.

    Χαμηλών τόνων, απίστευτα αγωνίστρια, νευρώδης, με συναισθηματικές εκρήξεις που δεν την εκτροχιάζουν και με ένα πείσμα που, ναι, θυμίζει Σπαρτιάτισσα.

    Η Σάκκαρη έχει τη μοίρα των αθλητών που ανεβαίνουν ξαφνικά, αλλά κατακόρυφα, στον αφρό των ημερών. Ολοι έχουν άποψη γι’ αυτήν, όλοι ψάχνουν να βρουν το τρωτό της σημείο, όλοι ασχολούνται με την εξωαγωνιστική της ζωή. Εχουν ακουστεί πολλά για τη σχέση της με τον γιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ή για την παρουσία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι στους αγώνες της. Ολα τούτα είναι από δευτερεύοντα έως αμελητέα. Η απάντηση κάθε αθλητή πρέπει να δίδεται μέσα στο γήπεδο.

    Επ’ αυτού οφείλουμε να πούμε πως η Μαρία έχει δώσει ουκ ολίγες απαντήσεις το τελευταίο διάστημα και, σε αντίθεση με τον Στέφανο Τσιτσιπά, επιμένει να ασχολείται με όσα συμβαίνουν εντός των τεσσάρων γραμμών του κορτ και να μην απλώνει το «πάπλωμά» της σε πεδία που δεν είναι προνομιακά γι’ αυτήν. Χαμηλών τόνων, απίστευτα αγωνίστρια, νευρώδης, με συναισθηματικές εκρήξεις που δεν την εκτροχιάζουν και με ένα πείσμα που, ναι, θυμίζει Σπαρτιάτισσα. Αλλωστε, το γονίδιο το έχει.

    Η 18χρονη Έμα Ραντουκάνου (Φωτογραφία: ATP).

    Επόμενο ραντεβού στο US Open για την Μαρία είναι η 18χρονη Εμα Ραντουκάνου (Παρασκευή 10/9 γύρω στις 4 τα ξημερώματα). Ακούγεται εύκολο εμπόδιο, αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι. Η όμορφα Εμα έκανε το Wimbledon να παραληρεί για χάρη της. Μπήκε στο κεντρικό πρόγραμμα με wild card έχοντας το Νο338 στην παγκόσμια κατάταξη και έφτασε να διεκδικεί την είσοδό της στα προημιτελικά. Τελικά στους «16» εγκατέλειψε την προσπάθεια εμφανίζοντας κρίσεις πανικού στον αγώνα της με την  Άιλα Τομλγιάνοβιτς.

    Είναι σίγουρο πως η Μαρία θα υπολογίσει αρκετά τη βρετανίδα τενίστρια (με ρίζες από τον Καναδά, τη Ρουμανία και την Κίνα).

     

    Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Ντούσκος. Ενα «χρυσό» παιδί μετράει τα νερά.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top