Προπονούμενος τα τελευταία χρόνια με κορυφαίο Έλληνα προπονητή (του οποίου το όνομα θα κρατήσω κρυφό!) και έχοντας τρομερό πάθος και ενδιαφέρον για το τένις, αποδέχτηκα με χαρά, για λογαριασμό του Andro, την πρόσκληση του Mouratoglou Tennis Center στο Costa Navarino για συνέντευξη και παιχνίδι με τον “γκουρού” του παγκόσμιου τένις, Πάτρικ Μουράτογλου.
Γάλλος, ελληνικής καταγωγής που δεν μιλάει ελληνικά ο Πατρίκ. Έλληνας, γαλλικής καταγωγής που δεν μιλάω γαλλικά εγώ: ματσάρισμα αξεπέραστο!
Το “who is who” περιττό, για τον προπονητή και μέντορα της Serena Williams, GΟΑT του γυναικείου τένις και κατόχου 39 τίτλων Grand Slam (23 στο απλό, 14 στο διπλό) αλλά και των Coco Gauff, Simona Halep και μέχρι πρότινος του δικού μας Στέφανου Τσιτσιπά.
Ο Πάτρικ αδιαμφισβήτητα έχει τρομερό επικοινωνιακό χάρισμα, και από τα πρώτα δευτερόλεπτα γνωριμίας σε κάνει να αισθάνεσαι ότι γνωρίζεστε από πάντα και μάλιστα με τρόπο εντελώς πηγαίο, δίχως PRίστικες φανφάρες και “προσωπεία”!
– Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για να γίνει κάποιος/κάποια πρωταθλητής στο τένις; Προσωπικότητα ή ταλέντο; (Εάν βγάλουμε από την εξίσωση τον χρηματικό παράγοντα…).
Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στο τένις, χρειάζεται ένας συνδυασμός παραγόντων για να γίνει κάποιος πρωταθλητής. Ωστόσο, πάντοτε πίστευα ότι η νοοτροπία είναι το βασικό στοιχείο, μιας και όπως συμβαίνει και στη ζωή, ό,τι υπάρχει στο μυαλό μπορεί να μεταδοθεί και στο υπόλοιπο σώμα! Αν παρατηρήσουμε όλους τους πρωταθλητές, παρόλο που έχουν διαφορετικό τρόπο που επεξεργάζονται τα πράγματα, όταν μπαίνουν στο γήπεδο έχουν ως κοινά στοιχεία το “δολοφονικό ένστικτο” – παρόλο που μπορεί να είναι καλοί άνθρωποι!- και την ανταγωνιστικότητα η οποία είναι σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από των υπολοίπων. Επίσης, έχουν μια πολύ ισχυρή πεποίθηση ότι ανήκουν εκεί, στην κορυφή! Και αυτά είναι στοιχεία που υπάρχουν έμφυτα στους πρωταθλητές από νεαρή ηλικία, και τα θεωρώ ως τα βασικότερα όταν βρίσκομαι σε αναζήτηση νέων ταλέντων. Φυσικά χρειάζονται ακόμα, φυσική κατάσταση, τεχνική και τακτική αντίληψη, αλλά αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να διδαχθούν.
– Μπορείς να αναφέρεις κάποιο παράδειγμα;
Βεβαίως! Όταν γνώρισα την Coco Gauff, σε ηλικία 10 ετών υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνω για να την εξελίξω σαν παίκτρια, αλλά μπορούσα να διαισθανθώ ότι ήταν δυνατή ψυχικά, δυναμική και σίγουρη για την ικανότητά της να γίνει πρωταθλήτρια. Επίσης, είχε μια φυσική αθλητικότητα, η οποία εφόσον προϋπάρχει, σε συνδυασμό με την προπόνηση, μπορεί να σε φτάσει σε τοπ επίπεδα. Αν παρατηρήσουμε όλους τους μεγάλους πρωταθλητές, Rafa Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer αλλά και σύγχρονους όπως ο Carlos Alcaraz, είναι και οι καλύτεροι αθλητές πέρα από τενίστες. Αν έπρεπε λοιπόν να διαλέξω 2 βασικά στοιχεία για να γίνει κάποιος πρωταθλητής στο τένις, θα έλεγα “νοοτροπία” και “αθλητικότητα”, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να διδαχθούν!
– Πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος/α για να φτάσει σε επίπεδο επαγγελματία και να κερδίζει πια χρήματα από το άθλημα;
Ένα πράγμα που συχνά δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος είναι ότι το τένις είναι ατομικό άθλημα. Σε ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, ο αθλητής ανήκει στην ομάδα, η ομάδα ξοδεύει χρήματα για να γίνει ο αθλητής όσο καλός μπορεί με σκοπό να τον χρησιμοποιήσει ή να τον πουλήσει στο μέλλον, συνεπώς δεν χρειάζονται χρήματα, καθώς αυτά του παρέχονται από την ομάδα. Στο τένις, ο αθλητής ανήκει στον εαυτό του! Σαν τενίστας, εκείνος είναι ο επενδυτής του εαυτού του, πράγμα το οποίο είναι τρομερά κοστοβόρο, καθώς από νεαρή ηλικία θα πρέπει να πληρώνει τον προπονητή, τον γυμναστή του και να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να συμμετέχει σε τουρνουά.
– Άρα, το κόστος πόσο είναι;
Το κόστος θα έλεγα ότι είναι ανάμεσα σε 50-100.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που δεν μπορούν να στηρίξουν πολλές οικογένειες. Φυσικά υπάρχουν κάποιες χορηγίες, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες, αλλά τα ποσά είναι μικρά. Γι αυτό το λόγο ξεκίνησα το Ίδρυμά μου, για να βοηθήσω τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο και να χρηματοδοτήσω το “ταξίδι” τους στο επαγγελματικό τένις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Coco Gauff, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Holger Rune και άλλοι.
– Είναι στα σχέδιά σου να γίνει κάτι αντίστοιχο και εδώ, στο Mouratoglou Tennis Center του Costa Navarinο; Να γίνει δηλαδή ένα μέρος όπου νέα ταλέντα από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να εξελίσσουν το παιχνίδι τους και να τους δίνεται η δυνατότητα τα δουν προπονητές ελίτ επιπέδου;
Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό για την Ελλάδα! Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική. Αυτή τη στιγμή έχετε τον Στέφανο και τη Μαρία Σάκκαρη, οι οποίοι αποδίδουν στο υψηλότερο επίπεδο και σίγουρα πολλά παιδιά τους θαυμάζουν και θέλουν να γίνουν επαγγελματίες αθλητές τένις. Επομένως γιατί όχι εδώ, εφόσον υπάρχει ο απαραίτητος χώρος φυσικά, καθώς στην παρούσα φάση το Mouratoglou Tennis Center αφορά τους πελάτες του ξενοδοχείου με στόχο να αποκτήσουν μια μοναδική εμπειρία τένις!
– Μιας και ανέφερες τον Στέφανο, δεν θα μπορούσα να μην σε ρωτήσω, πώς κρίνεις την καριέρα του ως τώρα;
Νομίζω ο Στέφανος τα έχει καταφέρει περίφημα ως τώρα. Έχει φτάσει σε αρκετούς ημιτελικούς και δύο τελικούς Grand Slam, έχει κερδίσει σημαντικούς τίτλους, όπως το Νitto ATP Finals, έχει κερδίσει όλους τους καλύτερους παίκτες, τον Roger Federer σε Grand Slam, το Rafa Nadal στο χώμα -και μάλιστα στο “σπίτι του” στο Madrid Open!- και τον Novak Djokovic, κάτι που δεν έχουν καταφέρει πολλοί, επομένως είναι ήδη ένας πολύ ξεχωριστός παίχτης με φανταστική καριέρα.
– Ποια είναι η πρόβλεψή σου για το μέλλον του στο τένις;
Θεωρώ ότι έχει τη δυνατότητα να κερδίσει Grand Slam, αν και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα δυνατός, με τον Carlos Alcaraz να βρίσκεται ήδη στο Νο 1 και τον Djokovic, τον μεγαλύτερο πρωταθλητή όλων των εποχών, να βρίσκεται ακόμα εδώ! Όμως, παρά τον ανταγωνισμό έχει πολλά προσόντα, καθώς είναι ένας απίστευτος αθλητής με τρομερή αφοσίωση στο τένις και τη σωστή νοοτροπία για να τα καταφέρει.
– Πιστεύεις ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα “social media” επηρεάζουν την αφοσίωση ενός αθλητή;
Δεν πιστεύω ότι τα social media επηρεάζουν τον τρόπου με τον οποίο οι αθλητές προπονούνται, αλλά επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή τους γενικότερα. Όλες οι πλατφόρμες streaming, τα social media, τα video games κτλ, επηρεάζουν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά “καταναλώνει” άρα και σκέφτεται. Ο “χρόνος προσοχής” των νέων είναι αρκετά μικρότερος, σκέφτονται αρκετά γρήγορα, επιφανειακά και δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, αποφεύγουν να προσπαθήσουν πολύ για κάτι, γιατί κατά κάποιο τρόπο τους παρέχονται “τα πάντα” δωρεάν, χωρίς κόπο και άμεσα μέσα από τα social media!
– Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό κατά την άποψή σου;
Αυτή είναι μια κατάσταση που υφίσταται και δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, κατά τη γνώμη μου. Επομένως εμείς ως προπονητές καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες, και να βρούμε νέους τρόπους για να καθοδηγήσουμε και να διδάξουμε τους νέους αθλητές. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα εξελιχθεί πολύ καλά.
– Και πώς επηρεάζει τους ήδη επαγγελματίες αθλητές ή τους πρωταθλητές αυτή η πρωτόγνωρη συνθήκη;
Οι επαγγελματίες αθλητές, ή οι πρωταθλητές είναι μια διαφορετική κατηγορία. Έχουν συνηθίσει από νεαρή ηλικία να είναι αφοσιωμένοι και να δουλεύουν σκληρά, μιας και αν δεν το έκαναν δεν θα βρίσκονταν εκεί που είναι τώρα. Επομένως, μπορεί να επηρεαστούν από τα social media στη ζωή τους αλλά όχι τόσο στη “δουλειά” τους.
– Μπορούν, δηλαδή, να κάνουν αυτό το διαχωρισμό;
Ναι. Στο μόνο πράγμα που θα έλεγα ότι μπορεί να επηρεαστούν οι επαγγελματίες αθλητές και πρωταθλητές είναι στη σχέση τους με τους ανθρώπους, είτε live είτε μέσα από τα social media, τα οποία έχουν γίνει τόσο σημαντικά που και οι ίδιοι δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτά. Υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ανταλλαγής απόψεων, γνωμών και σχολιασμού από άλλους ανθρώπους, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει επίδραση στη ζωή τους.
– Ποιός είναι ο ρόλος του προπονητή στο σύγχρονο τένις;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικός! Υπάρχουν παραδείγματα παιχτών των οποίων η καριέρα άλλαξε εντελώς από τη στιγμή που συνεργάστηκαν με τον κατάλληλο προπονητή, βοηθώντας τους να εξελίξουν τις ικανότητές τους. Θα αναφέρω το παράδειγμα του Stan Wawrinka που κέρδισε το πρώτο του Grand Slam στα 30 και μέσα από τη συνεργασία του με τον Magnus Norman κέρδισε ακόμα 3, είχε δηλαδή μια δεύτερη καριέρα! Επίσης, ο Andy Murray, δεν είχε κερδίσει κάποιο Grand Slam, μέχρι τη στιγμή που συνεργάστηκε με τον Ivan Lendl, και κέρδισε επίσης 3, καθώς και το χρυσό στους Ολυμπιακούς. Επομένως, η καριέρα ενός τενίστα χτίζεται παρέα με τον προπονητή του.
–Πόσο επιδραστικός μπορεί να γίνει ο προπονητής κατά τη διάρκεια του αγώνα;
Μπορεί να γίνει επιδραστικός αλλά όχι τόσο πολύ. Ιστορικά, οι προπονητές “παραμερίζονται” κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν επιτρέπεται να μιλάνε ούτε να κάνουν χειρονομίες στους παίχτες. Το τένις είναι ένα εξαιρετικά παραδοσιακό άθλημα, άρα για να γίνουν όποιες αλλαγές είναι τρομερά δύσκολο, καθώς οι αρμόδιοι είναι συνήθως ενάντια στην όποια αλλαγή. Και το τένις είναι το μοναδικό άθλημα στον κόσμο που συμβαίνει αυτό!
– Πιστεύεις ότι ο ρόλος αυτός θα πρέπει να αλλάξει στο άμεσο μέλλον;
Το “coaching” είναι κομμάτι του αθλήματος και οι στιγμές καθοδήγησης κατά τη διάρκεια των σπορ είναι αρκετές φορές οι πιο εμβληματικές στιγμές του αγώνα! Ως προπονητής το αγαπώ αυτό και θα ήθελα πολύ να το δω κάποια στιγμή και στο τένις. Για το λόγο αυτό δημιούργησα τα UTS (Ultimate Tennis Champioships), για να επιτρέψω στους προπονητές να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους, να βρίσκονται στον πάγκο μαζί με τους παίκτες και να έχουν τη δυνατότητα να τους καθοδηγούν ανάμεσα στους πόντους, και νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα “επαναστατικό” για το άθλημά μας! Ήδη έχει ξεκινήσει μια μικρή “χαλάρωση” μιας και πλέον στα Grand Slams επιτρέπεται στους προπονητές να μιλάνε κατά τη διάρκεια του αγώνα, όχι όμως να συζητούν αναλυτικά με τους αθλητές.
– Ποιο είναι το όραμά σου για το Mouratoglou Tennis Center του Costa Navarino, εδώ στην Ελλάδα;
Να παρέχεται στους πελάτες του ξενοδοχείου η καλύτερη δυνατή εμπειρία τένις! Συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες αθλητές εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια, και έχω προσφέρει προσωπικά εμπειρίες τένις σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επομένως, υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία και πάθος για το άθλημα, και αυτό είναι κάτι που μας αρέσει να μοιραζόμαστε με τους πελάτες μας. Θέλουμε να νιώθουν ότι προπονούνται σας πρωταθλητές! Το να μπορείς κατά τη διάρκεια των διακοπών σου να απολαμβάνεις μια μοναδική εμπειρία στο σπορ που αγαπάς, είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο και πολύτιμο.
//INFO: H Costa Navarino διαθέτει 12 υπερσύγχρονα γήπεδα τένις, 3 γήπεδα padel και 2 γήπεδα pickleball. Τα γήπεδα τένις καλύπτουν και τους 3 τύπους (φυσικό χωμάτινο, σκληρό, φυσικό γρασίδι) και είναι εφάμιλλα των γηπέδων όπου διεξάγονται τα τουρνουά Grand Slam. Στις εγκαταστάσεις του “Mouratoglou Tennis Center” με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, οι προπονητές εφαρμόζουν τη μεθοδολογία Mouratoglou και τα προγράμματα που βρίσκονται πίσω από την παγκόσμια επιτυχία της Mouratoglou Academy.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Διαβάστε ακόμα: «Το τένις που μάθαμε οι παλιοί». Τότε που δεν υπήρχε Τσιτσιπάς…